Vekrakos
Spartorama | Τρία κρούσματα της Όμικρον στη Σπάρτη - Αυστηρή ιχνηλάτιση των επαφών τους

Τρία κρούσματα της Όμικρον στη Σπάρτη - Αυστηρή ιχνηλάτιση των επαφών τους - video

Spartorama 16/12/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
Τρία κρούσματα της Όμικρον στη Σπάρτη - Αυστηρή ιχνηλάτιση των επαφών τους
Σε καραντίνα οι ασθενείς - Στο βαθύ κόκκινο η Λακωνία
Οδός Εμπόρων

Τρία κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Σπάρτη, τα οποία δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Μάλιστα, μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι στο εξωτερικό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στη λακωνική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε χθες, κατόπιν μοριακού ελέγχου και ακολούθησαν σήμερα τα υπόλοιπα δύο. 

Ο νομός Λακωνίας από σήμερα και επίσημα περνά στο βαθύ κόκκινο, ύστερα από τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Τι δήλωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης

«Τρία είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που εντοπίστηκαν στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην πόλη της Σπάρτης».

Όπως εξήγησε ο κ. Καρβέλης, ερωτηθείς σχετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πρόκειται για τρεις ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με ταξίδι ή μεταξύ τους και βρίσκονται σπίτι τους υπό στενή παρακολούθηση. 

Σήμερα, ένας εκ των τριών μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης, προκειμένου να ληφθεί νεότερο δείγμα προς εξέταση. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία, συμμετέχει ενεργά ο ΕΟΔΥ για αυστηρή ιχνηλάτιση όλων των επαφών», κατέληξε ο κ. Καρβέλης. 


Ο κ. Καρβέλης και η επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακού Ελέγχου, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας - Αιμοδοσίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Πατρών,  Αθανασία Μουζάκη, παραχώρησαν συνεντευξη Τύπου και στοιχεία με την αλληλούχιση δειγμάτων που στέλνονται στο Ινστιτούτο Ακαδημίας Αθηνών για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων. 

Τονίζοντας την πλήρη αποτελεσματικότητα που φέρει το συγκεκριμένο Εργαστήριο και την σπουδαία επιστημονική ομάδα της κ. Μουζάκη, ο κ. Καρβέλης ανέφερε αρχικά, ότι το Εργαστήριο αναλαμβάνει να στέλνει δείγματα στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών προς αλληλούχιση προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού εντός της διοικητής περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ. 

«Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και των ενεργειών της επιστημονικής ομάδας, εντοπίστηκαν άμεσα στοιχεία της μετάλλαξης Δ και πολύ γρήγορα οι άνθρωποι που έφεραν το συγκεκριμένο στέλεχος. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί ώστε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο στον έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου, των αντισωμάτων αλλά και των μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο κ. Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βάσει σχετικών ερευνών, η Τρίτη δόση εμβολιασμού, λειτουργεί εξουδετερωτικά εναντίον του ιού, αυξάνοντας κατά πολύ τα αντισώματα του οργανισμού.  

Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο έχει στείλει 6000 δείγματα προς αλληλούχιση στο Ινστιτούτο Ακαδημίας Αθηνών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μουζάκη στα δείγματα αυτά, δεν έχει εντοπιστεί στέλεχος της Ο, αλλά πολύ βαριές μεταλλάξεις της Δ με μεγάλη μεταδοτικότητα. 

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν γίνει το 2020, 38,335 εργαστηριακοί έλεγχοι με ποσοστό θετικότητας 4%, ενώ από τους 47.000 ελέγχους που έγιναν το 2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στον κορονοϊό έφτασε το 22%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό για τον Δεκέμβριο έχει «αγγίξει» το 59%. Σχετικά με τις μεταλλάξεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκτός από την Λακωνία δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη περιοχή, ενώ τον Αύγουστο (2021) μπήκε «τέλος» στην Α και Β μετάλλαξη. Βάσει των στοιχείων επίσης που παρουσιάστηκαν, φάνηκε ότι τον Σεπτέμβριο (2021) επικράτησε κατά 100% η μετάλλαξη Δ.


Οδός Εμπόρων