Vekrakos
Spartorama | Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Μεταπτυχιακού στον Μυστρά - Ανακοινώνεται τον Ιανουάριο και δεύτερο Μεταπτυχιακό

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Μεταπτυχιακού στον Μυστρά - Ανακοινώνεται τον Ιανουάριο και δεύτερο Μεταπτυχιακό - video

Ν.Μ. 24/12/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Παιδεία Πολιτική
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Μεταπτυχιακού στον Μυστρά - Ανακοινώνεται τον Ιανουάριο και δεύτερο Μεταπτυχιακό
«Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά»
Οδός Εμπόρων

Ήταν η αγωνία των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Βυζαντινός Κόσμος: Η σχέση του με την Αρχαιότητα και τον νεότερο Ελληνισμό», που διεξάγεται στις πανέμορφες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.), οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι ανακοινώθηκε το τέλος του παραπάνω προγράμματος, που μας ώθησε να ασχοληθούμε αμέσως με το θέμα. 

Αναζητήσαμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθυντή του Ινστιτούτου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα κ. Νικόλαο Ζαχαριά, ο οποίος πρόθυμα μας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Δεν ανακοινώθηκε το τέλος του μεταπτυχιακού προγράμματος αλλά η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και θα ξεκινήσει εκ νέου στο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Η αναστολή αποφασίστηκε για λόγους ακαδημαϊκής τακτοποίησης διαφόρων διαδικαστικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων σχετικά με δημοσιεύσεις εργασιών, πτυχιακών και ερευνών που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους. Η πρακτική αυτή είναι συχνή σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Άρα η λειτουργία του τμήματος θα ξεκινήσει κανονικά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και μάλιστα κάτω υπό νέα διοίκηση αφού, βάσει νόμου, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου λήγει στις 31/12/2001 και θα εκλεγεί νέο το οποίο θα αναλάβει από 1/2/2022.

Αλλά τα νέα που μας μετέφερε ο κ. Ζαχαριάς είναι ακόμη πιο ευχάριστα. Έχει ήδη αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί επίσημα τον Ιανουάριο, η έναρξη λειτουργίας, από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, νέου, δεύτερου, μεταπτυχιακού προγράμματος, με έδρα τον Μυστρά, υπό τον τίτλο «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά».

Στο πρόγραμμα σπουδών και στην στελέχωση του τμήματος θα συνδράμουν τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το:

  • Τμήμα ιστορίας και Αρχαιολογίας, που εδρεύει στην Καλαμάτα
  • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, που εδρεύει στην Σπάρτη
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που εδρεύει στην Καλαμάτα
  • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που εδρεύει στην Τρίπολη

Είναι προφανής η καινοτομία που επιχειρείται με το παραπάνω μεταπτυχιακό όπου συνδυάζονται το κομμάτι της Διοίκησης και της Ψηφιακής Τεχνολογίας με τις Κλασσικές Επιστήμες και αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση μεταξύ των αποφοίτων σχετικών Σχολών

Σημειώνεται ότι το υπό προσωρινή αναστολή μεταπτυχιακό (που έχει συγκεντρώσει 36 επιτυχείς υποψηφιότητες) απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος επιστημόνων (πτυχιούχοι Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η διάρκεια του είναι 3 εξάμηνα. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι.

Τέλος ο κ. Ζαχαριάς αποκάλυψε επίσης ότι μελετάται η δημιουργία «Θερινού Σχολείου» στις εγκαταστάσεις του Μυστρά.

 

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων