Vekrakos
Spartorama | «Η Ιστορία μιας Μικρογραφίας», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Ιστορία μιας Μικρογραφίας», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 25/01/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Φιλοσοφία
«Η Ιστορία μιας Μικρογραφίας», από τον Γεώργιο Κόρδη
Μια σύνθεση εμπνευσμένη από όσα γράφει ο σπουδαίος αυτός άνδρας στους περίφημους πέντε θεολογικούς του λόγους
Οδός Εμπόρων

Μιά φορά, παλιά, μιά πρεσβεία ξένου κράτους μου ζήτησε να φιλοτεχνήσω ένα δώρο που ήθελε να δώσει στον τότε Δήμαρχο Αθηναίων. Δεν αρνήθηκα να συμμετέχω σε μια τέτοια ωραία χειρονομία.

Έφτιαξα λοιπόν μιά ζωγραφιά με το ανάλογο συνοδευτικό κείμενο. Μου ζήτησαν όμως να το φτιάξω επάνω σε περγαμηνή την οποία και προμηθεύτηκα από γνωστό κατάστημα ζωγραφικών ειδών της Πρωτεύουσας.

Το έργο τους άρεσε και η εκδήλωση, φαντάζομαι πέτυχε.

Απέμεινε στα χέρια μου ένα μικρό κόμματι περγαμηνής που περίσσευε και μου το έδωσε ως αντίδωρο η ξένη πρεσβεία.

Σε αυτήν επάνω έφτιαξα δύο μικρογραφίες περισσότερο για να γευτώ την εμπειρία της ζωγραφικής επάνω σε αυτό το εξαίσιο και σπάνιο υλικό. να νοιώσω κι εγώ όπως οι παλαιοί μαστόροι που κοσμούσαν κώδικες και τες περγαμηνές τους. Τότε, την δεκαετία του 1990, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεις περγαμηνές στην Ελλάδα.

Μιά από τις δύο μικρογραφίες ήταν και ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος. Μια σύνθεση εμπνευσμένη από όσα γράφει ο σπουδαίος αυτός άνδρας στους περίφημους πέντε θεολογικούς του λόγους. Ο άγιος έχοντας ανέλθει με τον πνευματικό του αγ?να στο όρος δέχεται χάριτι την αποκάλυψη της Αληθείας την οποία μεταφέρει σε λόγο με την συνδρομή της γλώσσας η οποία παρίσταται προσωποποιημένη ως αρχαία Κόρη και προσφέρει στον άγιο τα εργαλεία γιά να εκλογικεύσει και να κάνει εκκλησιαστικό γεγονός, δηλαδή κοινωνήσιμη την εμπειρία του.

Έκτοτε πολλοί μου ζήτησαν την μικρογραφία αυτή, την οποία είχε καδράρει με εξαίσιο και συμβατό του περιεχομένου της τρόπο, ο Βαγγέλης ο Ντολμαδάκης, ο άριστος των κορνιζοποιών της Ελλάδος με μικρασιατικές ρίζες διαμένων και δρων στην Νίκαια της Αττικής .

Την εκράτησα την μικρογραφία, πράγμα παράδοξο γιά μένα που δίνω χωρίς αναστολές συνασθηματικές όλα όσα φτιάχνουν τα χέρια μου, και κοσμεί μιά γωνιά του σπιτιού μου μέχρι σήμερα. Κύριος φυσικά οίδε που θα καταλήξει κάποτε…

Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες.

 

Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr

 

Εικόνα άρθρου: Άγιος Γρηγόριος ο Θελόγος. Αυγοτέμπερα με υποζωγράφιση σε περγαμηνή. 15x22 εκ. 1997




  



Οδός Εμπόρων