Vekrakos
Spartorama | «Σημειώσεις για το Συνθέτειν», από το Γεώργιο Κόρδη

«Σημειώσεις για το Συνθέτειν», από το Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 26/03/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Σημειώσεις για το Συνθέτειν», από το Γεώργιο Κόρδη
«Να, για παράδειγμα πρέπει η γραμμή να πάρει χρώμα και το χρώμα να πάρει τις ποιότητες της γραμμής»
Οδός Εμπόρων

Όταν πιάνεις να ζωγραφίσεις να αντιμετωπίζεις κάθετι, ακόμα και το πιο απλό ως σύνθεση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις στο νου σου πως σε κάθε πράγμα υπάρχουν συστατικά που πρέπει να τα σεβαστείς, που πάει να πει πώς ό,τι κι αν κάνεις, όπως κι αν χειριστείς τις γραμμές, τα χρώματα, τους τ?νους, πρέπει να διατηρήσεις την ύπαρξη των στοιχείων αυτών. Συνήθως οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τα μέρη, τους ενδιαφέρει λέει το όλον. Έτσι θυσιάζουν χωρίς πολλή σκέψη τα συστατικά θεωρώντας πως σημασία έχει το τελικό γενικό αποτέλεσμα.

Να για παράδειγμα άμα φτιάχνουν ένα δένδρο δεν το χτίζουν ως ένα σύνολο στοιχείων (κορμού, φύλλων ή και ανθέων ίσως) που στην συνάντηση και σύνθεσή τους δομούν το δένδρο. Φτιάχνουν απλά μια γενική φόρμα που μοιάζει με δένδρο αλλά τα συστατικά έχουν αφομοιωθεί κι έχουν χαθεί.

Όταν λοιπόν πιάνεις να ζωγραφίσεις κάτι να λαμβάνεις υπόψη σου πως δομείς αυθύπαρκτα στοιχεία που καλούνται να οργανωθούν ώστε να γίνουν ενότητα οργανική, να γίνουν μια κοινωνία, ένα υγειώς ζων σώμα.

Αυτού του είδους η τέχνη θέλει μαστοριά πολλή και γνώσεις και πολλά άλλα που δεν γράφονται. Θέλει πάντως να έχεις διαρκώς στο νου πως η ένωση πρέπει να είναι κατά το πρότυπο της ένωσης των δύο φύσεων στον Χριστό, ασύγχυτη, άτρεπτη και αδιαίρετη. Κι ακόμα πως πρέπει να κατορθώσεις την αντίδοση των ιδιωμάτων των διάφορων στοιχείων όπως σε Εκείνον.

Να, για παράδειγμα πρέπει η γραμμή να πάρει χρώμα και το χρώμα να πάρει τις ποιότητες της γραμμής.

Αν όμως τίποτα από αυτά δεν θέλεις ή δεν μπορείς τότε άσε τουλάχιστον ήσυχους όσους ζητούν να το παλέψουν και μη ζητάς να δεις παντού όσα εσύ έχεις στο μυαλό σου ως «σωστά».

Τέχνη μεγάλη και ζωγραφική είναι και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα των άλλων. Και υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, τόσες όσες και τα λάθη όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Οδός Εμπόρων