Vekrakos
Spartorama | Πανηγυρικός Εορτασμός του Γορτυνιακου Συνδέσμου Σπάρτης στη Δημητσάνα

Πανηγυρικός Εορτασμός του Γορτυνιακου Συνδέσμου Σπάρτης στη Δημητσάνα

Spartorama 03/05/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία
Πανηγυρικός Εορτασμός του Γορτυνιακου Συνδέσμου Σπάρτης στη Δημητσάνα
Στη διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος μίλησε εμφανώς συγκινημένος για τη σημασία της Κυριακή του Θωμά, για το Νεομάρτυρα Ευθύμιο και το παράδειγμα πίστης κι εθελοθυσίας που άφησε στους νεότερους Ορθόδοξους Χριστιανούς
Οδός Εμπόρων

Κατά την κοπή της Βασιλόπιτας του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Σερβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητής της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κάλεσε τα Μέλη του Συνδέσμου να παραστούν στην 1η Θεία Λειτουργία που θα τελούσε στον Ι.Ν. του Αγίου Ευθυμίου του Νέου στη Δημητσάνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Νεομάρτυρας Ευθύμιος είναι από της ιδρύσεως του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης  το έτος 1920 ο Προστάτης του και ο Σύνδεσμος φέρει τιμητικά το όνομά του, ενώ η 1η Μαϊου που συνεορτάζεται η μνήμη του με τους συνασκητές του Ιγνάτιο και Ακάκιο έχει οριστεί καταστατικά ως η επίσημη εορτή του Συνδέσμου. Σημειωτέο ότι η ετήσια εορτή του Συνδέσμου γίνεται εναλλάξ στην Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης και στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Σπάρτης, όπου υπάρχουν αφιερωμένες εικόνες του Οσιομάρτυρα Ευθυμίου του Δημητσανίτη και ποτέ έως τώρα δεν είχε γίνει ο εορτασμός στο ναό του στην ιστορική Δημητσάνα.

Το πρωί της  Κυριακής του Θωμά, 1η Μαΐου 2022, το τουριστικό λεωφορείο του γραφείου του Γορτύνιου Βασίλη Σκούρου με οδηγό το Νίκο Λαμπράκο αναχώρησε από τη Σπάρτη γεμάτο από Μέλη και Φίλους του Γορτυνιακού Συνδέσμου με προορισμό τη Δημητσάνα, στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου που συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κανάκη ηγούμενο της Νέας Μονής Φιλοσόφου και τον Ιεροδιάκονο Παϊσιο Κολοκυθά. Στο αναλόγιο εκτός των εντοπίων ιεροψαλτών έψαλλαν ο καλλικέλαδος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Κυριακόπουλος (Περδικονέρι) και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης. Ο ναός του Αγίου Ευθυμίου, εσωτερικά κι εξωτερικά,  ήταν κατάμεστος από κόσμο. Στη διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος μίλησε εμφανώς συγκινημένος για τη σημασία της Κυριακή του Θωμά, για το Νεομάρτυρα Ευθύμιο και το παράδειγμα πίστης κι εθελοθυσίας που άφησε στους νεότερους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Κατέληξε εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, εξαίροντας κι επαινώντας την όλη πολυποίκιλη δράση του στην πόλη της Σπάρτης κι όχι μόνο. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας ευχαρίστησε τον Σεπτό ποιμενάρχη μας για τη πολύπλευρη προσφορά του στη Γορτυνία και χαιρέτισε την παρουσία του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης. Ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Ιωάννης Μητράκος σε σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά όλων των Γορτυνίων της Σπάρτης για την 1η φορά που τελείται την εορτή του Συνδέσμου στον Ι.Ν. του Προστάτη του Αγίου Ευθυμίου του Νέου κι ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκλησή του και την ιδιαίτερη αγάπη που τον διακρίνει για τη Γορτυνία και τους Γορτύνιους. Ακολούθως τελέστηκε η αρτοκλασία κι ευλογήθηκαν οι άρτοι που προσκόμισε ο Σύνδεσμος με χορηγό την Συνταξιούχο Δασκάλα Κούλη-Διαμαντοπούλου Ευγενία (Λαγκάδια). Μετά την απόλυση στο παρακείμενο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Γορτυνίας προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

Το Δ.Σ. του Γορτυνιακού Συνδέσμου είχε οργανώσει για τη συνέχεια ένα εκδρομικό πρόγραμμα στα χωριά της περιοχής. Πρώτα στο γειτονικό Ζυγοβίστι το χωριό των Αθανάτων της προσωπικής φρουράς του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου είχε κανονιστεί το μεσημεριανό γεύμα στην κεντρική πλατεία στην παραδοσιακή ταβέρνα «Ζυγοβιστινό Στέκι». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στο ιστορικό Λιμποβίσι την κοιτίδα των Κολοκοτρωναίων (Μουσείο Αγγελόπουλου-Ναός Αγίου Ιωάννη) και ύστερα μέσω του  ελατοσκέπαστου Μαινάλου στάση τη Βυτίνα για καφέ και ψώνια.

Η επιστροφή έγινε μέσα σε κλίμα χαράς και κεφιού στο οποίο συνέβαλαν τα όμορφα λαϊκά και δημοτικά τραγούδια και τα σπαρταριστά ανέκδοτα. Όλοι δήλωσαν κατευχαριστημένοι και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την επόμενη εκδρομική εξόρμηση του Συνδέσμου.










  



Οδός Εμπόρων