Vekrakos
Spartorama | «Η Μπλούζα», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Μπλούζα», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 13/05/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Η Μπλούζα», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Γιατί τα ενδύματα δεν είναι σαν τους ανθρώπους που ζητούν οπωσδήποτε να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο και καθοριστικό»
Οδός Εμπόρων

Παλιά γύρω στα 2010 πήγαμε εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη Θεολογική σχολή του ΕΚΠΑ στην νήσο Νάξο. Είδαμε πολλά μνημεία κυρίως χριστιανικά και βυζαντινά και χαρήκαμε την παρέα και τις συζητήσεις.

Μια μέρα, Άνοιξη ήτανε, είμασταν στο Φιλώτι. Έβαλε κρύο και φύσαγε αγέρας. Κρυώσαμε και τρυπώσαμε όπου μπορούσαμε να φυλαχτούμε. Μπήκα κι εγώ σε ένα μαγαζί και αγόρασα μια μπλούζα που είχε και ωραίο χρώμα σαν ώριμο βύσινο με μιά ανταύγεια ανεπαίσθητης τρυφερής παρακμής.

Τη φόρεσα και ζεστάθηκα, τη φόρεσα για κάποια χρόνια. Μου άρεσε το χρώμα της και οι μνήμες που ανακαλούσε κάθε που τυλιγόμουνα μέσα της.

Πέρασαν τα χρόνια. Εφθάρη, εξέπεσε και από την μόδα και ξέμεινε σε κάποιο ράφι στα ντουλάπια. Μετά τη βρήκα και αποφάσισα να τη φοράω στην δουλειά στις σκαλωσιές όπου χρειαζόμαστε πολλές αλλαξιές. Βρήκε έτσι πάλι ένα ρόλο στη ζωή, βρήκε τρόπο να είναι χρήσιμη και να λειτουργεί, με τον τρόπο της, την ζωή κι αυτή.

Αν είχε, θαρρώ, στόμα η μπλούζα θα ευχαριστούσε ευγνωμώνως. Γιατί τα ενδύματα δεν είναι σαν τους ανθρώπους που ζητούν οπωσδήποτε να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο και καθοριστικό. Φχαριστιούνται  και με δεύτερους ρόλους, αλλά και με τον τελευταίο ρόλο, αρκεί να είναι εκεί, μέσα στο ιερό της ζωής μυστήριο,  να συνδράμουν στην ωραιότητα της πορείας πρός το φως.

Τα ενδύματα είναι απλά,  να κάπως σαν τους άγιους που μανικώς κι ερωτικώς εκζητούν την εσχάτη των θέσεων στη ζωή για να υπο-φέρουν, δίκην Άτλαντος, αγαπητικώς  τους πάντες και τα πάντα, ίσως και σαν  κάποια  μικρά παιδία που δεν νοιάζονται καθόλου για θέσεις και αντιθέσεις, για νίκες και ήττες  παρά μονάχα για το υπέροχο ατελεύτητο του ομαδικού παιχνιδιού.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Οδός Εμπόρων