Vekrakos
Spartorama | «Αποφατισμός». από τον Γεώργιο Κόρδη

«Αποφατισμός». από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 29/05/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Φιλοσοφία
«Αποφατισμός». από τον Γεώργιο Κόρδη
«Περνούν τις ημέρες ακόμα και τες νύχτες σε μια εναγώνια «αγρυπνία» αποδιώκοντας όσα δεν πρέπει να σκέφτονται, να φαντάζονται ακόμα και να επιθυμούν. Έτζι φτάνουν, όχι σπανίως να ζουν με τρόπο ιδιόμορφο και περίεργο σχεδόν αποφατικό»
Οδός Εμπόρων

Μέσα στην ραστώνη του  απομεσήμερου κάθισα νωχελικά χαζεύοντας μέλισσες κι άλλα έντομα της πλάσης να γυροφέρνουν ωραία ανοιγμένα μυρωδάτα λουλούδια έτοιμα να αγγιχτούν και να μοιράσουν τη γύρη τους αδιακρίτως. 

Όμορφα που πετούσαν τα ζουζούνια αυτά του κόσμου μας από άνθος σε άνθος συλλέγοντας ουσίες και φτιάχνοντας θροφές και όσα άλλα χρειάζονται για να ζήσουν.

Τί ωραία κατάφαση της ζωής, πόσο εύμορφος κύκλος μέσα στον ρυθμό της κτίσης, πόσο ωραία αντίδοσις ιδιοτήτων και αλληλοπεριχώρησις ουσιών!

Και βλέποντας αυτή τη εξαίσια κοσμική λειτουργία θυμήθηκα τους ανθρώπους και σκέφτηκα  αφορμής δοθείσης από την  κατακριτική στάση πολλών ανθρώπων,  πως πολλοί των ανθρώπων διέρχονται τες ημέρες του βίου με περίσσεια προσοχή, περισσότερη από όση αντέχει η ίδια η ζωή. Προσέχουν μην λαθέψουν, μην διολισθήσουν σε λάθη και μην αστοχήσουν σε όσα λένε κι όσα κάμνουν.

Περνούν τις ημέρες ακόμα και τες νύχτες σε μια εναγώνια «αγρυπνία» αποδιώκοντας όσα δεν πρέπει να σκέφτονται, να φαντάζονται ακόμα και να επιθυμούν. Έτζι φτάνουν, όχι σπανίως να ζουν με τρόπο ιδιόμορφο και περίεργο σχεδόν αποφατικό.

Συχνά μάλιστα  τέτοιου είδους άνθρωποι καταλήγουν να  μετρούν τα πάντα με ανάλογο τρόπο.

Προκειμένου, λ.χ. να περιγράψουν τον εαυτό τους δεν κατονομάζουν όσα αγαπούν και θαυμάζουν, όσα τους γοητεύουν και τους καλούν να σχετιστούν με αυτά, αλλά καταδείχνουν όσα δεν τους αρέσουν και τους απωθούν. Τοιουτοτρόπως όμως η εικόνα του εαυτού των είναι μια εικόνα ομοιάζουσα με  παλαιά αρνητικά  φωτογραφικών πλακών. Μια αντίστροφη εικόνα κι ίσως ακόμα χειρότερα. Κι αυτό, θαρρώ είναι λυπηρό διότι  αυτός ο αποφατικός  τρόπος υπάρξεως ομοιάζει με  αποφυγή ζωής που καταλεί τον κύκλο της κοινωνίας και διακόπτει τον ρυθμό της λειτουργίας της ζωής.

Καλό δείλι από το λιμάνι της πόλης της Καβάλας.


Εικόνα άρθρου: Άνοιξη. Αυγοτέμπερα σε χαρτί επί ξύλου, 55χ75 εκ. 2010


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Οδός Εμπόρων