Vekrakos
Spartorama | Έξη ημέρες μοναδικών εμπειριών στο «5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο»

Έξη ημέρες μοναδικών εμπειριών στο «5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο»

Spartorama 29/05/2022 Εκτύπωση Διατροφή Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Έξη ημέρες μοναδικών εμπειριών στο «5ο Οικολογικό Συμπόσιο στην Ελαφόνησο»
«Να ζει κανείς ή να μην ζει σε ένα πράσινο νησί»
Οδός Εμπόρων

Πάρα πολλές μοναδικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτού του 5ου Συμποσίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Elafonisos Eco και πραγματοποιήθηκε από  17 έως 22 Μαΐου 2022. Η λίστα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη ήταν εκεί για να σκεφτούν και να επεξεργαστούν τη στρατηγική και την εφαρμογή των Βασικών Πυλώνων της Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελαφονήσου. 

Φέτος, μαζί με το 5ο Συμπόσιο Eco-Sustainable, υλοποιήθηκε και το 1ο Συμπόσιο Οικο-Γαστρονομίας και το 1ο Συμπόσιο Οικο-Τέχνης.

Ο Πρόεδρός μας Enrico Toja μαζί με τη Δήμαρχο Ελαφονήσου κα. Έφη Λιάρου άνοιξαν το Συμπόσιο στο Mare Nostrum Cafe, στο οποίο συμμετείχαν:

  • Υψηλού επιπέδου επώνυμοι εισηγητές, όπως ο κ. Γιώργος Κρεμλής Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, η κα Άννα Καλογεροπούλου Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδια για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, ο κ. Θεόδωρος Βερούτης Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Μεταφορών και Υποδομών, η Δρ. Nathalie Hilmi από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, ο κ. Δημήτρης Χωματίδης εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου και πολλοί άλλοι. Δυστυχώς ο κ. Νίκωνας Τζινιέρης Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Συμπόσιό μας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα που οδήγησε σε απαγορευτικό για τα ferry boat.


  

Δήμαρχοι από νησιά και άλλες περιοχές με σημαντική περιβαλλοντική επίδοση, όπως ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου από τα Τρίκαλα, ο κ. Νίκος Κομηνέας από την Αστυπάλαια, ο κ. Μανώλης Μικέλης από τη Μήλο, ο κ. Δημήτρης Λοτσάρης από την Άνδρο και ο κ. Γκίκας Γκίκας από την Ίο, που κατέληξαν στην απόφαση να δημιουργήσουμε ένα Κοινό Φόρουμ Δημάρχων, με επίκεντρο την ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι μέσα από τη συνεργασία να επωφεληθούν ο ένας από την εμπειρία του άλλου και να προχωρήσουν σε ενέργειες, όχι απλώς «κάποτε στο μέλλον…», αλλά ξεκινώντας ρεαλιστικά από την αρχή του Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να ενσωματώσουν στους προϋπολογισμούς τους για το 2023 τις επενδύσεις και τις δαπάνες που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο φόρουμ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας καθώς και άλλοι Περιφερειάρχες.



  

  • Η εταιρεία Coco Mat, όπου εκφράστηκε η προθυμία και η δέσμευσή της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελαφονήσου από τον ίδιο τον ιδρυτή της εταιρείας κ. Παύλο Ευμορφίδη, με τη δωρεά 2.000 φυτών (που θα επιλεγούν μαζί με τους Ελαφονησιώτες και μετά τις σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις που θα φυτευτούν τον Οκτώβριο του 2022), 10 ξύλινων ποδηλάτων, φιλικών προς το περιβάλλον ξύλινων κατασκευών (όπως καινοτόμες κυψέλες -για να γίνει το θυμαρίσιο μέλι ένα από τα προϊόντα σήμα κατατεθέν της Ελαφονήσου-, ξύλινες διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες από τα καμένα δέντρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες για το πεζοπορικό μονοπάτι προς τον Άγιο Πατάπιο κλπ.), αλλά και διακοσμητικές κατασκευές γύρω από τον Αυτόματο Πωλητή Νερού, που είναι δωρεά του Συλλόγου μας προς την Ελαφόνησο, ιδιαίτερα χρήσιμο και βασικό παράγοντα για την ελαχιστοποίηση των πλαστικών φιαλών στο νησί. Ο κ. Σταύρος Γουσγκουνέλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Water Shop, παρουσίασε στο Συμπόσιο τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από τη χρήση του Αυτόματου Πωλητή Νερού.
  • Καταξιωμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως οι: WWF (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς), Greenpeace (Νίκος Χαραλαμπίδης), iSea (Αναστασία Χαρίτου), Aegean Rebreath (Γιώργος Σαρελάκος), Zero Waste Greece (Έλενα Οικονόμου), η ακτιβίστρια από την Κέρκυρα (Ξένια Τόμπρου) και ο Σύλλογος Ελλήνων Προσκόπων (Κώστας Τάτσης).

 


  

  • Βασικοί Φορείς για ένα βιώσιμο μέλλον όπως το δίκτυο ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων) με τον Κώστα Κομνηνό, το G.T.I. (Greening The Island) με τον Gianni Chianetta, το SMILO - Sustainable Islands με τον Sylvain Petit, τον αρμόδιο τοπικό Φορέα για τις περιοχές Natura 2000 με τον Δήμο Αναστόπουλο Διευθυντή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, τον κ. Σταύρο Λιάρο μέλος του Συλλόγου μας και ιδιοκτήτη της εταιρείας Acropolis Chartering & Shipping, το ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερς Ελλάδος) με την κα Βήνη Φιλιππή, κ.λπ.
  • Εκπρόσωποι σημαντικών φορέων οικονομικής δραστηριότητας της Ελαφονήσου, όπως ο Σύλλογος Διαμονής από την Παναγιώτα Μερμέτη.
  • Νέες προοπτικές σχετικά με το πώς να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις ως πολίτες, περιβαλλοντικοί ή δημόσιοι φορείς, όπως η συναρπαστική μαρτυρία του Simone Perotti (συγγραφέας και καπετάνιος του σκάφους Mediterranea), το Καταδυτικό Πάρκο Ελαφονήσου που παρουσιάστηκε από τον Δημήτριο Μαρκάτο, ένα Master Plan για την Ελαφόνησο από την Eco Research Group Architects, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ κ. Σταύρο Δενδρινό, Ρούλη Πρινιανάκη και Ελένη Μπουλαμάτση _ Αρχιτέκτονες, όπου επικεντρώθηκαν σε έναν πολιτιστικό, νατουραλιστικό, εναλλακτικό και θεματικό αειφόρο τουρισμό και την κοινοτική ανάπτυξη με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες (Κληρονομιά - Φύση - Τέχνη - Οικολογία - Γαστρονομία - Κοινότητα), «Ο φωτισμός ως καλλιτεχνικό μέσο ανάδειξης του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Νόρα Λόλη Lighting Designer, το Υπαίθριο μουσείο για το Παυλοπέτρι από τις Λυμπέρη Χαρίκλεια, Μαρούλη Βικτώρια, Ελένη Τσότση και Μαρία-Άννα Χρυσοβέργη _ Αρχιτέκτονες, οι αρχιτέκτονες David Tajchman και Theo Sarantoglou-Lalis ιδιοκτήτη του αρχιτεκτονικού γραφείου με διεθνή εμπειρία  Lassa Architect, την Εμπειρία του Πάρνωνα από τον Μαρίνο Μπερέτσο, Η Ελαφόνησος το 2030 των Paolo Verri και Stefano Peyretti, Δημιουργία μακέτας της παλιάς Ελαφονήσου από τον κ. Carlo Bolla, Η λίμνη Στρογγύλη και οι αναπτυξιακές δυνατότητες από την κα. Βήνη Φιλιππή, Παραδείγματα της Αλοννήσου του κ. Άγγελου Μαγγλή, Προστασία χλωρίδας από την κα Σταυρούλα Κατσογιάννη, Ο κόσμος ως μία ενότητα… Τέχνη και κοινωνική ζωή των φυτών από την Julian Dionne και τον Andreas Montagner, καθώς και το θέμα εναλλακτικών μορφών τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων από τον Στέφανο Σιδηρόπουλο από την Trekking Hellas. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Eco & Health από τον καθηγητή Nambi από την Ινδία (Κεράλα) και τον Julian Dionne.





  

  • Για το στολίδι του Παυλοπέτριου μίλησαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου μας διάφοροι εισηγητές, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου μας κας Μαρίας Αρώνη. Το Παυλοπέτρι θα μπορούσε να γίνει βασικός προορισμός για τους επισκέπτες όλο το χρόνο. 
  • Νέες Εμπειρίες Οικολογικής Γαστρονομίας με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Πάρνωνα Α.Ε.) για Μαγειρικές Ελληνικές Εμπειρίες σύμφωνα με τη διάσημη σεφ κα. Ελένη Αλιφέρη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελαφόνησο και θα είναι Chef στο Costa Navarino Resort το επόμενο διάστημα, Mexican Dinner αλλά και πολλά άλλα γεύματα και δείπνα σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού από τον Monsieur Jean -Pierre, Ισραηλινός μπουφές φτιαγμένος με αγάπη από τα μέλη μας Tovi & Chantal, Ιταλικός μπουφές από την ιταλική ομάδα συμπεριλαμβανομένης της Magnolia Borra και τη μοναδική εμπειρία του διάσημου ξενικού είδους ψαριού Λεονταρόψαρου που ψαρεύτηκε και προσφέρθηκε από τους ντόπιους ψαράδες της Ελαφονήσου, που διοργάνωσε η ερευνήτρια Coline Pasteau. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Πίτα, γνωστό στο χώρο της γαστρονομίας, συγγραφέα και ιδιοκτήτη του Ελληνικού Οδηγού Γαστρονομίας.
  • Η αριστουργηματική Eco-Art δωρεά στην Ελαφόνησο από τον καλλιτέχνη Daniel Van de Velde, η δημιουργία βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο από τη νεαρή καλλιτέχνιδα Φωτεινή Τάτση για την προστατευόμενο φυτό Τουλίπα Γουλιμή που φυτρώνει στην περιοχή, οικολογικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και οικολογικές κατασκευές για παιδιά. Η καλλιτέχνης Emeline Depas (καλλιτέχνη, καλλιεργήτρια λουλουδιών και Καθηγήτρια στο La Cambre School of Arts στις Βρυξέλλες) παρουσίασε επίσης τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών Benedict Henderick και Naoki Karathanassis. Βίντεο και φωτογραφίες με τίτλο Being Concrete about Trees από την Els Opsomer (εικαστική καλλιτέχνη, βίντεο και φωτογραφίας), όλοι προερχόμενοι από τη Σχολή Τεχνών La Cambre και τέλος ζωγραφική πάνω σε πλακάκια με τα παιδιά και τους ντόπιους με την Eline Belou. Η Emeline με τους Benedict, Naoki και Els έμειναν περισσότερο από ένα μήνα στο Artist Resident House που παρέχεται από τον Σύλλογό μας υπό τον συντονισμό της Yolande De Bontridder (Σύμβουλο Σύγχρονης Τέχνης και Επιμελήτρια)
  • Μουσική από διάφορα μέρη στην Ελλάδα, όπως τα συγκροτήματα των τραγουδιστών της Ζακύνθου «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” και των Κυθήρων “Προβέντζα Band” συνοδευόμενη από την εξαιρετική ερμηνεία του ιερέα π. Νικολάου Τσάκου και της κας. Μαρίκας Αρώνη.

Και η λίστα συνεχίζεται…

Τα Μέσα Ενημέρωσης  Ionian TV και Alpha TV πήραν συνέντευξη από τα μέλη του Συλλόγου μας, τον Πρόεδρο κ. Enrico Toja, τον Ταμία κ. Κώστα Μοίρα και την Σύμβουλο Αειφόρου Ανάπτυξης κα Βήνη Φιλιππή.


  

Βασικοί εταίροι μας για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του 5ου Συμποσίου μας ήταν οι Πανεπιστημιακοί φοιτητές και οι εθελοντές που ήρθαν φέτος από τη Γαλλία, καθώς και οι στενοί φίλοι του Προέδρου μας κ. Enrico Toja, που μας στήριξαν ενεργά, από κάθε άποψη με όλη τους την καρδιά.

Σε όλους τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Και φυσικά στο Πράσινο Ταμείο, τον κύριο χορηγό του 6ήμερου Συμποσίου μας που μας στήριξε ώστε να έχουμε υψηλού επιπέδου ποιότητα ανθρώπων συνεργατών και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους υποστηρικτές μας, ιδιαίτερα το CGM- Gruppo Azimut , καθώς επίσης και το Sogno Greco Apartments  και το Residence Azzurro.

Το μήνυμα από το Συμπόσιο είναι πλέον καλά καθορισμένο. Το όραμα ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης είναι ξεκάθαρο μπροστά στα μάτια μας. Η Ελαφόνησος θα γίνει ένα πράσινο νησί! Μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας, ξεκινώντας πρώτα από την αλλαγή του εαυτού μας.




  

Ευχαριστούμε θερμά την Οργανωτική Ομάδα κ.κ. Κώστα Μοίρα, Βήνη Φιλιππή, Matteo Accattino, Lucia Teppati, Chantal και Tovi Benvenisty, Φωτεινή Τάτση, Μάρθα Μοίρα και τους Γάλλους εθελοντές Coline, Jade, Antoine, July, Elodie και Orane,  καθώς και τους Κατερίνα και Ιορδάνη στα παρασκήνια.

Ευχαριστούμε θερμά τα εστιατόρια «Σπύρος & Σπυριδούλα», «Αντώνης», «Στα Καλά Καθούμενα» και  «Pita Bar» και το αρτοποιείο Καληφουρνάς».

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.elafonisoseco.org, να βρείτε τα βίντεο του Συμποσίου μας στο κανάλι μας στο YouTube εδώ, τον κατάλογο των εικόνων μας και άλλο επικοινωνιακό υλικό εδώ και το Facebook εδώ.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας στο info@elafonisoseco.org ή με τον Πρόεδρο κ. Ενρίκο Τoja +39 335 217 447, ή με τον Ταμία κ. Κώστα Μοίρα +30 693 889 0297, ή την Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης κα Βήνη Φιλιππή, +30 6959 99 8029.


Κατάλογος φωτογραφιών

Εικόνα 1. Κεντρική αίθουσα Συμποσίου

Εικόνα 2. Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Μανώλης Μικέλης με τον Πρόεδρο του Elafonisos Eco κ. Enrico Toja

Εικόνα 3. Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας

Εικόνα 4. Η Δήμαρχος κα. Εφη Λιάρου με τον Ελαφονησιώτη και ιδιοκτήτη της Ναυτιλιακής Εταιρίας εταιρείας Acropolis Chartering & Shipping κ. Σταύρο Λιάρο

Εικόνα 5. Η κα Παναγιώτα Μερμέτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταλυμάτων Διαμονής

Εικόνα 6. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Φορέα Πάρνωνα κ. Σπύρος Φλώρος, ο Προέδρος της Elafonisos Eco κ. Enrico Toja, η Chef κ. Ελένη Αλφιέρη και η Δήμαρχος κα. Έφη Λιάρου

Εικόνα 7. Το λιμάνι των ψαράδων στην Ελαφόνησο

Εικόνα 8. Το μουσικό συγκρότημα «Προβέντζα Band»

Εικόνα 9. Το μουσικό συγκρότημα «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» τραγουδούν μαζί με εθελοντές και εισηγητές

Εικόνα 10. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Ταμίας κ. Κώστας Μοίρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Enrico Toja

Εικ. 11 Τα δίκτυα ενός αειφόρου μέλλοντος!...

Εικ. 12. Η δύση χρωματίζει το χωριό της Ελαφονήσου


Οδός Εμπόρων