Vekrakos
Spartorama | Ο Πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

Ο Πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

Spartorama 22/06/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Πολιτισμός
Ο Πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας
Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου...
Οδός Εμπόρων

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, τελέσθηκε, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, ο πρώτος πανηγυρικός Εσπερινός για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον εθνοϊερομάρτυρα Ανανία Λαμπάρδη Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας καθιέρωσε και έχρισε με Άγιο Μύρο, την ιερή εικόνα του Αγίου Ανανία, που φιλοτέχνησε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ζερμπίτσης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ώστε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποδεχθεί ομόφωνα την εισήγηση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ακολούθως το Οικουμενικό Πατριαρχείο να προχωρήσει στην Αγιοκατάταξη του εθνομάρτυρα Ανανία Λαμπάρδη. Στη συνέχεια μίλησε για την ισχυρή προσωπικότητα, τον χριστιανικό βίο, το πνευματικό έργο, την πατριωτική συνεισφορά και το μαρτυρικό τέλος του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Λακεδαίμονα και η Δημητσάνα να έχουν την ευλογία και την προστασία του Αγίου Ανανία.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας διένειμε, ως ευλογία, σε κληρικούς και λαϊκούς, μία εικόνα του Αγίου Ανανία.

Απολυτίκιον

Δημητσάνης τον γόνον, Λακεδαίμονος καύχημα, Ιερομαρτύρων την δόξαν, και του Έθνους τον πρόμαχον, τιμήσωμεν πιστοί ασματικώς, τον θείον Ανανίαν εκ ψυχής, τούτω κράζοντες τό, χαίροις Πάτερ, λαμπρόν της Εκκλησίας σέμνωμα. Δόξα τω σε δοξάσαντο Χριστώ, δόξα τω σε αγιάσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, πάσι τα κρείττονα.


Πηγή:

http://www.immspartis.gr/?p=38899





  



Οδός Εμπόρων