Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: «Στην παραγωγή τροφής μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας για να βγει άλλη μια φορά από την κρίση»

Στ. Αραχωβίτης: «Στην παραγωγή τροφής μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας για να βγει άλλη μια φορά από την κρίση» - video

Spartorama 06/07/2022 Εκτύπωση Διατροφή Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Στ. Αραχωβίτης: «Στην παραγωγή τροφής μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας για να βγει άλλη μια φορά από την κρίση»
«Στη χώρα μας δυστυχώς τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι τώρα, κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και από τους ίδιους τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης»
Οδός Εμπόρων

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μίλησε ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργού ΑΑ&Τ στα μέλη της Επιτροπής με θέμα: «Πώς μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας ν΄ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα». 

Ο κ. Αραχωβίτης έκανε ειδική αναφορά στον καλπάζοντα πληθωρισμό που «τρέχει»  ήδη πάνω από το 12%  αλλά και στο κόστος παραγωγής που «τρέχει» πάνω από το 25%. «Αν προσθέσει κανείς ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, είμαστε πια στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε τιμές παραγωγού, βλέπουμε ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό» σχολίασε σχετικά και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτό που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι να διατηρήσουμε τον πρωτογενή τομέα που περνάει μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του, ζωντανό».

Οι σφαγές ζώων που ακούμε σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες είναι χαρακτηριστικές αποδείξεις της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και της μείωσης του παραγόμενου γάλακτος με κίνδυνο απώλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ  (γραβιέρα Νάξου, φέτα, κλπ).

Την ίδια ώρα, ξεκινώντας η νέα καλλιεργητική περίοδος από τον Σεπτέμβριο, με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής που καταγράφεται, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε μειωμένες εκτάσεις, μειωμένες παραγωγές, περαιτέρω εγκατάλειψη της αγροτικής γης, με συνέπειες μακροχρόνιες για την ελληνική οικονομία.

Γιατί, η ελληνική οικονομία, η πρωτογενής παραγωγή, δεν είναι μόνο η παραγόμενη αξία στο χωράφι. Είναι και το τρόφιμο, είναι οι μεταφορές που κινητοποιούνται, είναι οι εξαγωγές, είναι τα υλικά συσκευασίας και μια σειρά άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες που κινητοποιούνται γύρω από τον τομέα της παραγωγής τροφής. Άρα, λοιπόν, αυτό που κινητοποιείται από την παραγωγή στο χωράφι, στο στάβλο και στη θάλασσα δεν είναι μόνο αυτό που βγαίνει αλλά αυτό που  κινητοποιεί περίπου το 25% του ΑΕΠ και παράγει θέσεις εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, οι οποίες είναι όχι μόνο συγκρίσιμες με τον τουρισμό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μεγαλύτερες και μόνιμων σταθερών σχέσεων εργασίας και όχι εποχικά όπως στον τουρισμό.

«Επομένως, η παραγωγή τροφής είναι ο τομέας στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας για να βγει άλλη μια φορά από την κρίση. Όλες οι χώρες που αντιμετώπισαν αντίστοιχες καταστάσεις βασίστηκαν στον πρωτογενή τους τομέα. Στη χώρα μας δυστυχώς τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι τώρα, κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και από τους ίδιους τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Τομέαρχης. 

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής επισήμανε: «Την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου -το οποίο και ευχαριστούμε θερμά- μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να χαράξουμε στρατηγικές μέσα από αυτή, δεδομένου ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που  γύρισε πίσω με 260 παρατηρήσεις και οι παλινωδίες που υπάρχουν σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύεις, δεν δείχνουν ότι υπάρχει μία σταθερότητα στη χάραξη πολιτικής στον πρωτογενή τομέα».

 

 

 

Ακολουθεί το βίντεο της τοποθέτησης στην Επιτροπή


Οδός Εμπόρων