Vekrakos
Spartorama | «Βιβλιοπωλείο Σαμπατάκου - Η Βάσω» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Βιβλιοπωλείο Σαμπατάκου - Η Βάσω» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 21/07/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Χρονογράφημα
«Βιβλιοπωλείο Σαμπατάκου - Η Βάσω» από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Έλα, πέρασε μέσα, κάθισε στο τραπεζάκι να σε φιλέψω, να τα πούμε, να θυμηθούμε, να γνωριστούμε…κι ύστερα κουβεντιάζουμε και για βιβλία»
Οδός Εμπόρων

Είναι όμορφο να περνάς μέσα στην πόλη από σημεία που είχε «διαταραχθεί» η κανονικότητα και να διαπιστώνεις πως πάλι η ζωή μπήκε στην κοίτη της. Είναι όμορφο να περνάς έξω από το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Σπάρτης, το βιβλιοπωλείο ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, που μας σημάδεψε (παλαιότερες αλλά και νεότερες γενιές) ως αναγνώστες και ως ανθρώπους, και να βλέπεις μέσα τη Βάσω  Σαμπατάκου, καθισμένη στο στρογγυλό τραπεζάκι της υποδοχής, να διαβάζει κάποιο βιβλίο ή να συζητά με φίλους και γνωστούς, που την είδαν και διάβηκαν να πουν από κοντά ένα «γεια».

*Σήμερα συνάντησα τη Βάσω να διαβάζει, εκεί στο τραπεζάκι της, κρατώντας σημειώσεις, το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη: «Εμμανουήλ και Αικατερίνη - Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια». Γιατί η Βάσω Σαμπατάκου διαβάζει…δεν πουλά μόνο βιβλία. Μάλιστα, με το «καλημέρα», μου διάβασε μια όμορφη όσο και αληθινή φράση της συγγραφέως, που μόλις είχε αποθησαυρίσει στο σημειωματάριό της: «οι γονείς είναι ο ένας μόνο από τους πολλούς καθρέφτες της αυτογνωσίας μας, ίσως ο πιο σκληρός αλλά και τρυφερός καθρέφτης.»).

Η Βάσω έδωσε (με αγάπη, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και υπομονή) έναν σκληρό και μακρόχρονο αγώνα πλάι στον αγαπημένο της σύζυγο, τον Βαγγέλη Σαμπατάκο. Κι όταν ο Βαγγέλης «έφυγε», πέρασε, πάλι, αρκετός καιρός μέχρις η Βάσω να βρει τα βήματά της και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Και τώρα, εδώ και κάποιον καιρό, η Βάσω είναι πάλι παρούσα στο αγαπημένο της Βιβλιοπωλείο, με τη παρουσία του Βαγγέλη κυρίαρχη, γύρω της  και παντού. Εδώ, στο αγαπημένο τους τραπεζάκι, που χρόνια και χρόνια έπιναν τον καφέ τους, συζητούσαν και σχεδίαζαν τη ζωή τη δική τους αλλά και του Βιβλιοπωλείου τους, εδώ σ’ αυτό το γερό θεμέλιο, συνεχίζει η Βάσω την παράδοση και ανασταίνει τη ζωή, ανάμεσα στα βιβλία της, νέες εκδόσεις αλλά και παλαιές συλλεκτικές και δυσεύρετες.

Αυτό το τραπεζάκι μέσα στο Βιβλιοπωλείο, με τις 2-3-καρέκλες ολόγυρά του, σηματοδοτεί ένα κάλεσμα ψυχής, ένα κάλεσμα ανθρώπινο και φιλικό: «Έλα, πέρασε μέσα, κάθισε στο τραπεζάκι να σε φιλέψω, να τα πούμε, να θυμηθούμε, να γνωριστούμε…κι ύστερα κουβεντιάζουμε και για βιβλία». Γιατί το Βιβλιοπωλείο ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ ποτέ δεν υπήρξε ένα κατάστημα όπου κάποιος απλώς μπαίνει, αγοράζει και φεύγει. Το Βιβλιοπωλείο ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ είχε (κι έχει) πρώτα ψυχή κι επικοινωνία ανθρώπινη και μετά βιβλία.

Το κάθε Βιβλιοπωλείο είναι χώρος Ιερός. Μέσα στα Βιβλιοπωλεία ζει η Γνώση, ο Πολιτισμός και το Πνεύμα του Ανθρώπου, από τους μακρινούς αιώνες έως ΚΑΙ σήμερα, και χωρίς αυτά ΔΕΝ μπορεί η Ζωή του Ανθρώπου να γίνει και να είναι «ανθρώπινη».

Η Σπάρτη είχε από πάντα (κι έχει ΚΑΙ σήμερα) πολύ καλά κι ενημερωμένα Βιβλιοπωλεία, που σε καιρούς πολύ δύσκολους, σαν τους σημερινούς, πασχίζουν να μεταδώσουν Ήθος και Γνώση και να μας απαλλάξουν από τη μετριότητα των ζωών και των ψυχών μας. Ανάμεσά τους ΚΑΙ το Βιβλιοπωλείο ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, το παλαιότερο ΟΛΩΝ (από το 1919), που συνεχίζει το ταξίδι του προς το «αύριο» με τη Βάσω πάντα παρούσα στο τιμόνι.

Να είναι καλά η Βάσω Σαμπατάκου. Να έχει υγεία και δύναμη. Η Σπάρτη την ευχαριστεί για ό,τι της έχει προσφέρει τόσα χρόνια και για ό,τι συνεχίζει να προσφέρει, ακόμα, στην πόλη και τους ανθρώπους της.

  

Σπάρτη  21-7-2022
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων