Vekrakos
Spartorama | Ν. Κρητικός: Θέμα Ημερών η Ονομασία του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό

Ν. Κρητικός: Θέμα Ημερών η Ονομασία του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό

Spartorama 04/08/2022 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Πολιτική Πολιτισμός
Ν. Κρητικός: Θέμα Ημερών η Ονομασία του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως Μαρτυρικό Χωριό
Δικαιώνεται μία μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια 15 ετών
Οδός Εμπόρων

Μια σημαντική ημέρα για τον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος, καθώς υπεγράφη από τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη, η συγκρότηση της Επιτροπής και ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται πλέον στην ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ, για να ονομαστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΌ ΧΩΡΙΟ.

Πριν από δύο χρόνια παρέδωσα στο Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο (και στον πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου κ. Δ. Θεοδωρακάκο), το πρώτο τεύχος της μελέτης και τεκμηρίωσης, μέσα από ιστορικά αρχεία, κυρίως όμως από τα φυλασσόμενα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στα Μαρτυρικά Καλάβρυτα. Αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να διεκδικήσει ο Άγιος Δημήτριος τη θέση που δικαιούται ανάμεσα στα υπόλοιπα μαρτυρικά χωριά της χώρας και να δικαιωθεί η θυσία του χωριού.

Ο φάκελος κατατέθηκε αυτούσιος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα από το Δήμαρχο κ. Δ. ΒΕΡΔΟ, ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και προωθήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Χρειάστηκε βέβαια με τους συνεργάτες μου, να συνεχίσουμε για δύο χρόνια ακόμα την έρευνα, η οποία αποδείχθηκε συγκλονιστική, όσον αφορά τα τεκμήρια που βγαίνουν στο φως, αλλά πιστεύουμε και καθοριστική όσον αφορά την επικείμενη απόφαση. Κατέθεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, άλλους δύο φακέλους συμπληρωματικούς του πρώτου, (μια συνολική μελέτη 250 σελίδων), τον τελευταίο πριν από ένα μήνα. Σήμερα με ενημέρωσαν πως υπεγράφη η συγκρότηση, της από το νόμο οριζόμενης, Τριμελούς Επιτροπής. Είναι πια θέμα ημερών η συνεδρίασή της και η λήψη απόφασης. Είμαστε βέβαιοι πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την 15ετή περίπου προσπάθεια του Αγίου Δημητρίου και του Δήμου Ευρώτα και το χωριό θα συμπεριληφθεί στα μαρτυρικά χωριά, με υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μια μακρόχρονη και επίπονη ερευνητική προσπάθεια, τεκμηρίωσης ενός χρονίζοντος αιτήματος, ενός χωριού που έζησε το Ολοκαύτωμα από τους κατακτητές και που θυσιάστηκε, φθάνει στο τέλος του.

 

Με εκτίμηση,

 

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία   










 

 


Οδός Εμπόρων