Vekrakos
Spartorama | Οι String Demons για πρώτη φορά στη Σπάρτη

Οι String Demons για πρώτη φορά στη Σπάρτη - video

Spartorama 31/08/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Μουσική Συναυλίες
Οι String Demons για πρώτη φορά στη Σπάρτη
Το ντουέτο των ζηλευτών ηχητικών συνδυασμών και εναλλαγών χρωμάτων και εικόνων
Οδός Εμπόρων

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, στις 9:30 στο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης


Ποιοι είναι οι String Demons 

Οι String Demons,τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, είναι ένα ντουέτο εγχόρδων (βιολοντσέλο, βιολί) που ξεκίνησε την κοινή μουσική του πορεία το 2014, συνθέτοντας, ερμηνεύοντας και διασκευάζοντας με πρωτότυπο τρόπο,  ιδιαίτερη ματιά και επιρροές από ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα που ξεκινά από την κλασική μουσική-από την οποία άλλωστε προέρχονται- μέχρι την ελληνική παραδοσιακή / λαϊκή, τη rock, τη heavy metal, την pop, τους βυζαντινούς ύμνους κ.ά., χωρίς ταμπέλες και μουσικές «παρωπίδες». Το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, το βιολί της Λυδίας, οι φωνές τους, η ματιά τους πάνω στις συνθέσεις των Iron Maiden, του Haendel, του Vivaldi, του Βαμβακάρη και πολλών άλλων, εκεί που ο Bach συναντιέται με τους Queen, η Lady Gaga με τα Λαϊκοδημοτικά, οι Abba με τα Ποντιακά, οι εξ’ ολοκλήρου δικές τους συνθέσεις, ο ηλεκτρισμός σε αντίθεση με την κλασική παιδεία των δύο αδελφών, όλα αυτά σχηματίζουν τη μουσική «ιδιοσυγκρασία» των String Demons. 

Και οι δύο πήραν τα διπλώματα τους με Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο, με δασκάλους τους Renato Ripo και Δημήτρη Σέμση, έχουν βραβευτεί επανειλημμένα σε διαγωνισμούς και λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια και master classes μεγάλων δασκάλων (Mischa Maisky, Raphael Oleg, Sergei Kravtsenko, Natalia Gutman κ.ά.) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους και σχήματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, όπως: Βαγγέλης Μπουντούνης, Μαρία Χαιρογιώργου, Μάρω Ραζή, Στέφανος Κορκολής, Μαρία Φαραντούρη, Ηλίας Καρελλάς, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Περικλής Κούκος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιώργος Τρανταλίδης, Άλκης Παπαδόπουλος, Akiko Koizumi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε), Θύμιος Παπαδόπουλος, Αντιγόνη Γύρα (Κινητήρας-Χοροθέαμα), Λευτέρης Ελευθερίου, Ανδρέας Πυλαρινός, Νίκος Σούλης, AcrOdance, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, 100 Κιθάρες, Ciccada κ.ά. Έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε πάρα πολλά θέατρα, μουσικές σκηνές, μουσεία, φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος και έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Νέα Υόρκη).  Έχουν δώσει και γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές (Μηχανή του Χρόνου, «Πίσω δε γυρνάω») και θέατρο (Όρνιθες, Σιδεράδες, Συρανό ντε Μπερζεράκ) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. 

Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους «String Demons», που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την επιτυχημένη τους ‘’ματιά’’ πάνω στα παραδοσιακά «Καγκέλια». Το 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο "Fear of the Bach" που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από δημοσιογράφους και ακροατές, κλείνοντας μέσα του ένα ποιοτικό «Συμφωνικό Πανηγύρι», όπως το ονόμασαν. Το 2017 κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος από την MINOS EMI UNIVERSAL με τίτλο "Rise of Strings", στον οποίο, ακόμη πιο ξεκάθαρα απ’ ότι στους προηγούμενους, μέσα από οργανική μουσική αλλά και τραγούδια, σχηματίζεται το ολοκληρωμένο μουσικό στυλ της μπάντας, βασισμένο στα έγχορδα, στις φωνές τους, στα επικά, soundtrack ή ξεκάθαρα heavy metal κρουστά, αλλά με σύγχρονο, metal και ποπ ρυθμικό και ενορχηστρωτικό στυλ. Το album αυτό, το 2018 - 2019 βρέθηκε μέσα στα 15 CD με τις καλύτερες φυσικές πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Susaeta σε format  cd/βιβλίο η μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν για την παράσταση «Όρνιθες» που παρουσιάστηκε σε διασκευή του Ηλία Καρελλά στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». 

Τη σεζόν 2019-2020 εμφανίστηκαν, έγραψαν πρωτότυπη μουσική και διασκεύασαν με ανατρεπτικό τρόπο αριστουργήματα της κλασικής μουσικής στην παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά και κινησιολογία της Αντιγόνης Γύρα. Η παράσταση ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. (Την παράσταση παρακολούθησαν πάνω από 35.000 θεατές.) 

Η δημοσιογράφος Πίτσα Στασινοπούλου έχει γράψει για τη συναυλία τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: «(..)ό,τι κι αν μεταφέρουμε είναι λίγο και αδυνατεί να αποδώσει τη ζωντανή απόλαυση των αισθήσεων!».

«(..)Με αδιάλειπτη κινητικότητα και τεχνική ικανότητα καταφέρνουν να διατηρούν το ενδιαφέρον όλου του ακροατηρίου, επί δυο ώρες, με απίστευτες ηχοχρωματικές εναλλαγές των οργάνων, καθώς και με ζηλευτούς συνδυασμούς..» έγραψε μεταξύ άλλων ο Νότης Μαυρουδής για την εμφάνισή τους στο «Συρανό». 

Στη μέχρι τώρα πορεία τους ως σχήμα έχουν καταφέρει να σταθούν δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους με τους ανατρεπτικούς-ψυχαγωγικούς δίσκους και τις συναυλίες τους, έχοντας αποκτήσει  φανατικό κοινό.


Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, στις 9:30 στο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης


Το όνομα Μπουντούνης δεν είναι άγνωστο στη Σπάρτη. Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη είναι παιδιά των διεθνούς φήμης Κιθαριστών Βαγγέλη Μπουντούνη και Μάρω Ραζή που μοναδικά και ξεχωριστά με χαρά και ενθουσιασμό δημιούργησαν (τον Σεπτέμβριο του 2021) τη Σχολή Κιθάρας Λακωνίας, στο Εθνικό Ωδείο - Παράρτημα Σπάρτης.





  



Απολαύστε παρακάτω την ποικιλία των ηχοχρωμάτων του ντουέτου σε διάφορες εμπνευσμένες διασκευές ακουσμάτων από όλη την γκάμα του πενταγράμμου, αλλά και δικές τους συνθέσεις:
  

   

  












Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, στις 9:30 στο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
  
  


Οδός Εμπόρων