Vekrakos
Spartorama | Μεγάλη η Συμμετοχή στην Εκδήλωση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης με Θέμα «Ο οπλαρχηγός του 1821 Ιωάννης Μερεκούλιας»

Μεγάλη η Συμμετοχή στην Εκδήλωση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης με Θέμα «Ο οπλαρχηγός του 1821 Ιωάννης Μερεκούλιας»

Spartorama 22/09/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία
Μεγάλη η Συμμετοχή στην Εκδήλωση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης με Θέμα «Ο οπλαρχηγός του 1821 Ιωάννης Μερεκούλιας»
Ο ομιλητής κ. Ευάγγελος Μητράκος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση ενός άγνωστου έως σήμερα οπλαρχηγού του 1821
Οδός Εμπόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος», την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. στην κατάμεστη φιλόξενη αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Ι. Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, με θέμα «Ο οπλαρχηγός του 1821 Ιωάννης Μερεκούλιας» και με ομιλητή το Δάσκαλο, Ιστορικό Ερευνητή, Λαογράφο και Αρθρογράφο Ευάγγελο Μητράκο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου των Γορτυνίων της Σπάρτης Ιωάννη Μητράκου, ο οποίος ευχαρίστησε έναν προ ένα όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της και διάβασε το επαινετικό ευχετήριο μήνυμα του Βουλευτή Λακωνίας Ν.Δ. Νεοκλή Κρητικού. Ιδιαιτέρως, τέλος, ευχαρίστησε το Μουσικολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτη Χρόνη, που δέχθηκε να την πλαισιώσει μουσικά με την παραδοσιακή χορωδία του.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη ομιλία του κ. Ευαγγέλου Μητράκου, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση ενός άγνωστου έως σήμερα οπλαρχηγού του 1821, ο οποίος έλαβε μέρος σε όλες τις σημαντικές μάχες της μεγάλης ελληνικής επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Ο Ιωάννης Μερεκούλιας με καταγωγή από το χωριό Λευκάσιο (Τσορωτά) της νοτιοανατολικής Αχαΐας, ήρθε κι εγκαταστάθηκε στις Κολλίνες Αρκαδίας συγκροτώντας δικό του ένοπλο σώμα με το οποίο συνέδραμε τις δυνάμεις του Παναγιώτη Γιατράκου. Μετά την απελευθέρωση έλαβε κτήματα του δημοσίου στην περιοχή της Πελλάνας όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, αφήνοντας τους απογόνους του της μεγάλης οικογένειας των Μερεκουλαίων.

Στη συνέχεια η παραδοσιακή χορωδία με χοράρχη τον Παναγιώτη Χρόνη και με συνοδεία μουσικού οργάνου απέδωσε τρία δημοτικά τραγούδια εκείνης της αξέχαστης εποχής, που τα σιγοτραγούδησαν μαζί της όλοι οι παριστάμενοι.

Η εκδήλωση τελείωσε με σύντομο χαιρετισμό του απογόνου του οπλαρχηγού κ. Γιάννη Μερεκούλια, που αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αναζήτησε και βρήκε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τον ηρωικό πρόγονό του.

Χαιρετισμούς απεύθυναν, επίσης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο τ. Υφυπουργός Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ. Θανάσης Δαβάκης.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον μεστό περιεχομένου λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητής της Ιερά Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ευστάθιος, που επαίνεσε τον ομιλητή και τον οργανωτή Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης. 


ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.  









  



Οδός Εμπόρων