Vekrakos
Spartorama | Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος μιλάει για το Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα» που έγινε την Άνοιξη στο Πανεπιστήμιο Yale

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος μιλάει για το Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα» που έγινε την Άνοιξη στο Πανεπιστήμιο Yale - video

Spartorama 02/10/2022 Εκτύπωση Διατροφή Κοινωνία Οικονομία
Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος μιλάει για το Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα» που έγινε την Άνοιξη στο Πανεπιστήμιο Yale
Η ιδέα του Συμποσίου ανήκει στον Γιώργο Σακελλαρόπουλο
Οδός Εμπόρων

Τρείς Έλληνες, ο καθηγητής Υγείας του Yale Τάσσος Κυριακίδης, ο αναγνωρισμένος με Michelin διάσημος chef Μιχάλης Ψιλάκης και ο πολυβραβευμένος βιολογικός καλλιεργητής και παραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος (ο συμπολίτης μας), συνδύασαν τις δεξιότητες τους (διοίκηση, γαστρονομία και βιολογική καλλιέργεια) και την αγάπη τους για την Ελλάδα και οργάνωσαν για πρώτη φορά συμπόσιο με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον» που έγινε στο Πανεπιστήμιο Yale, τον Απρίλιο του 2022.

Η ιδέα του Συμποσίου ανήκει αποκλειστικά στον Γιώργο Σακελλαρόπουλο, ο οποίος είχε την καλοσύνη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σχετικά με αυτή τη σπουδαία -για την Ελλάδα αλλά και για την Σπάρτη- εκδήλωση:

 

Τι είναι για εσένα το Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον» που έγινε στο Πανεπιστήμιο Yale, 19 και 20 Απριλίου 2022;

Για εμένα είναι ένα μεγάλο γεγονός με πολλές προεκτάσεις και δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια, στο σήμερα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο και  σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Yale  των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αποτελεί ένα επιστέγασμα της σκέψης μου και  μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που συνέδεσε όσα είχα στην ψυχή μου για την βιολογική Ελαιοκομία, την οποία υπηρετώ τα 30 τελευταία χρόνια, με την χρησιμότητα της διατροφής ως φιλοσοφία, στάση ζωής, πολιτισμό αλλά και ως μια μεγάλη προσφορά στον άνθρωπο, από το χθες στο σήμερα.


Πες μου για την ιδέα σου; Ποιο ήταν το κύριο επίκεντρο της σκέψης σου, η έμπνευση αν θέλεις;

Η ιδέα για το Συμπόσιο γεννήθηκε πολλά χρόνια πίσω. Επίκεντρο της σκέψης μου ήταν η εισαγωγή στη φιλοσοφία, τον πολιτισμό και στη σοφία της λιτότητας της Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Σπαρτιατικής διατροφής.

Πίστευα και πιστεύω στην αξία της διατροφής που προάγει πολιτισμό, υγεία, ευεξία και ευχαρίστηση. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσω της διατροφής του, δημιούργησε πολιτισμό και γνώση, ανακάλυψε πράγματα καινούργια, εξελίχθηκε και αντάλλαξε πολιτισμό ταξιδεύοντας την τροφή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η έμπνευση προέρχεται από την Ελληνική Αρχαιότητα και τον μύθο, έναν μύθο που τελικά δεν είναι μύθος αλλά μια πραγματικότητα, την οποία σήμερα έχουμε καταλήξει να αποδεικνύεται με απόλυτα επιστημονικό τρόπο, προσομοιάζοντας σε μεγάλο βαθμό την λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή και όχι Δίαιτα, που κατά την άποψη μου κακώς χρησιμοποιείται αυτός ο όρος.

Σήμερα που η «πρόοδος» στη σύγχρονη διατροφή στην πραγματικότητα είναι ανθυγιεινή, η επανεξέταση και η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής κουζίνας επομένως, ενός μεσογειακού τρόπου ζωής, μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα προς ένα μέλλον υγιούς, βιώσιμης και φιλικής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη μας.


Πως και πότε ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας σου;

Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021, στη συνάντηση μου με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, Δρ. Τάσσο Κυριακίδη, στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη.

Εκεί, μέσα στην καρδιά των ελαιώνων μας και στο μεγαλείο της ελληνικής φύσης, συζητήσαμε πώς να προχωρήσουμε μπροστά, έχοντας το βλέμμα μας στην αρχαιότητα και στην ιστορία μας.

Έτσι, δημιουργήθηκε η αφορμή για την ιδέα του Συμποσίου, με στόχο αφενός να συστήσουμε μέσω του Πανεπιστημίου του Yale σε ολόκληρο το κόσμο ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, που ήταν στην “τριάδα” της αρχαιοελληνικής διατροφής μαζί με το ψωμί και το κρασί, και αφετέρου να τα συνδέσουμε με την ιστορία μας, την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Σπάρτη, δια μέσου των αιώνων.


Ποιοι συμμετείχαν; Ποιοι ήταν οι βασικοί ομιλητές στο Συμπόσιο;

Το Συμπόσιο παρουσιάστηκε στον ιστορικό χώρο του Yale MacMillan Center, με συντονιστή τον Έλληνα καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, Δρ. Τάσσο Κυριακίδη, και ομιλίες από τον καθηγητή Paul Freedman, Τμήμα Ιστορίας του Yale, από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητή κο. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Έλληνα πρόξενο της Νέας Υόρκης κο. Κωνσταντίνο Κούτρα, τον βραβευμένο Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin κο. Μιχάλη Ψιλάκη, καθώς και τον διεθνή κριτή ελαιολάδου και σκηνοθέτη κο. Fil Bucchino, του οποίου το φημισμένο ντοκιμαντέρ «Obsessed with Olive Oil» προβλήθηκε στο πλαίσιο του Συμποσίου.

Το Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον» διενεργήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute - YOSHI), υπό την καθοδήγηση του Δρ. Βασίλη Βασιλείου, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.

Η αποστολή του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale είναι να διευκολύνει και να συντονίζει την αυστηρή και σωστή μελέτη, την έρευνα και τη δημιουργική διεπιστημονική εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελιά και τα προϊόντα της. Η ιδέα και η αποστολή του Ινστιτούτου έχει υποστηριχθεί ευρέως από πάνω από 70 διεθνείς και εθνικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.


Προβλήθηκε το ελαιόλαδο της Σπάρτης στο Συμπόσιο, μέσω της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας; Πες μας για αυτό.

Τον ρόλο της γαστρονομίας στο Συμπόσιο ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής σεφ Μιχάλης Ψιλάκης, ο οποίος έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, και με αστέρι Michelin. Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ που έχει μελετήσει για περισσότερο από 20 χρόνια τη διατροφική μας κληρονομιά, παρουσίασε για πρώτη φορά στο Yale, γαστρονομικές δημιουργίες βασισμένες σε αρχαιοελληνικές συνταγές που ακολουθούν και προάγουν την ίδια φιλοσοφία, δοσμένες στο σήμερα.

Ο σεφ Μιχάλης Ψιλάκης επέλεξε και χρησιμοποίησε στις δημιουργίες του τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στη Σπάρτη.

Τη δεύτερη μέρα έλαβε χώρα γνωριμία των προσκεκλημένων με τη γευσιγνωσία ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, υπό την καθοδήγηση του  διεθνή κριτή ελαιολάδου κ Fil Bucchino.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελληνικής ποικιλίας, επιλέχθηκε το πολυβραβευμένο βιολογικό ελαιόλαδο «Φυλλικόν Πρωτέλαιο» των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.


Τελικά τι κατάφερε να αναδείξει το Συμπόσιο στο Yale;

Αυτό που κατάφερε να αναδείξει σε πολλές χώρες παγκοσμίως, και κεντρικό μήνυμα του είναι: Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώμε μόνο για να επιβιώσουμε, αλλά και για να επικοινωνήσουμε πνευματικά και ψυχικά, όπως έκαναν και οι Αρχαίοι Έλληνες και επινόησαν το Συμπόσιο.

Παράλληλα αναδείχτηκε σε μεγάλο βαθμό η χρησιμότητα και η υγειοπροστατευτικότητα του ελαιολάδου γενικότερα, και ειδικότερα του Ελληνικού και Σπαρτιατικού βιολογικού ελαιολάδου, που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση και θεμέλιος λίθος της διατροφής από το χθες στο σήμερα.

Συνεπώς ήρθε η ώρα να στραφούμε σε παλιούς καιρούς και να απολαύσουμε έναν τρόπο ζωής αλλά και τροφή που να πηγάζει από το παρελθόν, να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.


Credits: David Zheng































  



Οδός Εμπόρων