Vekrakos
Spartorama | Θερμή Έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την Ανέγερση του Ι. Ν. του Αγίου Ανανία

Θερμή Έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την Ανέγερση του Ι. Ν. του Αγίου Ανανία

Spartorama 23/11/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Θερμή Έκκληση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την Ανέγερση του Ι. Ν. του Αγίου Ανανία
«Η ανέγερσή του θα αποτελέσει εξόφληση του χρέους μας προς αυτόν και έκφραση της ευγνωμοσύνης μας για τη θυσία του»
Οδός Εμπόρων

Ύστερα από την πρόσφατη αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του εθνοϊερομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη Επισκόπου Λακεδαιμονίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος απηύθυνε μία θερμή, αλλά και διακριτική έκκληση, μέσω εγκυκλίου, προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, κλήρο και λαό, ώστε να συνεισφέρει όποιος επιθυμεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην ανοικοδόμηση Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Αγίου Ανανία. Ήδη ο χώρος έχει εξασφαλιστεί, αφού με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παραχωρήθηκε έκταση στο Διοικητήριο Λακωνίας στη Σπάρτη για το σκοπό αυτό, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια θα συνεισφέρει και οικονομικά προς την υλοποίηση του θεάρεστου αυτού έργου. Ακολουθεί η σχετική εγκύκλιος του σεπτού Ποιμενάρχη μας:

«Σεβαστοί μου Πατέρες  και Χριστιανοί μου αγαπητοί,

Γνωρίζετε ασφαλώς από προηγούμενες Εγκυκλίους μου ή από τον τοπικό τύπο και το ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ότι το σεβαστό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης του Γένους κ. Βαρθολομαίος τον προαπελθόντα Ιούλιο κατέταξαν μεταξύ των αγίων και μάλιστα των Εθνοϊερομαρτύρων τον Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας Ανανία. Ο άγιος Ανανίας έδωσε τα πάντα για τον Χριστό, πραγματοποίησε ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στον τόπο μας και στο τέλος κοντά στην πύλη του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά αποκεφαλίσθηκε από τους Τούρκους. Έτσι, έγινε εθελόθυτο θύμα στις παραμονές του μεγάλου ξεσηκωμού για την ελευθερία του υπόδουλου Γένους μας.

Την ιστορική αυτή Απόφαση ακολούθησαν σε πρώτη φάση ως οφειλόμενες ενέργειές μας η ιστόριση και καθιέρωση της Ιεράς Εικόνας του στον Μητροπολιτικό μας Ναό αφενός και αφετέρου η προσωπική μου, με αντιπροσωπεία, επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την έκφραση της ευγνωμοσύνης μας και την προσφορά Εικόνος του αγίου Ανανία, κατά την επικρατούσα τάξη.

Εν συνέχεια, αισθανόμαστε επιτακτικό το χρέος να προχωρήσουμε στην ανοικοδόμηση Ιερού Ναού επ΄ ονόματι του νέου Αγίου μας, όπως κατά κανόνα γίνεται σ΄ όλη την Ορθοδοξία.

Γι΄αυτό ακριβώς απευθύνω την παρούσα μου Επιστολή-Έκκληση και θερμά παρακαλώ να τη διαβάσετε, ή με προσοχή να την ακούσετε.

Άν συμφωνήσετε με το περιεχόμενό της και ανταποκριθείτε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, θα σας ευγνωμονώ ισοβίως, πέραν του ότι εσείς θα χαρείτε πρώτοι και εν Κυρίω καυχώμενοι θα λέτε ότι συμβάλατε στη θεμελίωση, στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωση ενός Ιερού Ναού επ΄ ονόματι ενός τοπικού, μεγάλου αγίου, ο οποίος έδωσε ό,τι πολύτιμο είχε και το αίμα του για του Χριστού την πίστη την αγία και για της Πατρίδος την ελευθερία.

Θα είναι η οποιαδήποτε προσφορά σας το αποτύπωμα της δικής σας φιλοπατρίας και της ευσεβείας σας. Η ενέργειά σας αυτή και η προσφορά σας για τον ιερό σκοπό της ανοικοδομήσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Ανανία θα διαλαλεί και στο παρόν και στο μέλλον και μάλιστα στις γενεές που έρχονται την αναγνώριση της θυσίας του εθνοϊερομάρτυρος κληρικού και την ευγνωμοσύνη μας για το  μαρτύριό του στο όνομα του Χριστού και της Ελλάδας.

Η μικρή ή μεγάλη προσφορά μας για τον Ναό του, που θα είναι προς το παρόν μοναδικός, θα αποτελεί μία ανταπόδοση και αντιπροσφορά της θυσίας εκείνου που έδωσε όλη τη μεγάλη περιουσία του για τον αγώνα, για τους κατατρεγμένους και βασανισμένους προγόνους μας, για την ποικιλότροπη συμπαράστασή του στους πολύτεκνους, στους αστέγους, στους γέροντες και στους πληγωμένους από τις κατά καιρούς πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής εκείνης.

Επιθυμία μου είναι ο κάθε ιερέας να προσφέρει από 50 ευρώ δικά του, όπως και εγώ θα προσφέρω πρώτος πενταπλάσιο ποσό. Με το συλλεγησόμενο βέβαια ποσό δε θα γίνει ο Ναός, αλλά θα υπάρχει η συμμετοχή και του Ιερού Κλήρου σ΄ αυτό το έργο.

Επίσης, να προσφερθεί και το ποσό των 50 ευρώ από το ταμείο της κάθε ενορίας.

Τα πιο πάνω ποσά είναι ενδεικτικά και δεν είσθε υποχρεωμένοι να τα διαθέσετε, αν δυσκολεύεσθε. Κάποιους άλλους θα φωτίσει ο Θεός και θα συνεισφέρουν για την ανοικοδόμηση του Ναού.

Παράλληλα, απευθύνομαι και στον κάθε ευσεβή χριστιανό ξεχωριστά και τον παρακαλώ να βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην ανέγερση του Ιερού Ναού.

Επιθυμώ να καταγραφούν τα ποσά χωριστά των ιερέων, του ενοριακού ταμείου και των ενοριτών.

Το τονίζω πως δε θέλω να θεωρήσετε υποχρεωτική τη συμμετοχή σας. Ο Ναός θα γίνει, έστω και αν κάποιος δυσκολευθεί να προσφέρει. Και θα γίνει, γιατί το θέλει ο Θεός και ο άγιός μας. Μήπως άραγε δεν είναι σημάδι θεϊκό το γεγονός ότι το οικόπεδο που ήταν φυλαγμένο και προορισμένο για ανοικοδόμηση Ναού, όταν σχεδιαζόταν η ανέγερση του νέου Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη, ο αγαπητός μας Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας και οι δυό Αντιπεριφερειάρχες κ. κ. Νίκων Τζινιέρης και Θεόδωρος Βερούτης μας το προσφέρουν χωρίς καμιά δυσκολία εντελώς δωρεάν;

Πατέρες μου και αδελφοί μου,

Οι μηχανικοί δουλεύουν με κέφι και όραμα και ελπίζουμε ότι εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου θα έχουμε θεμελιώσει τον Ναό επ΄ ονόματι του αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Ανανίου, Μητροπολίτου Λακεδαιμονίας, του εκ Δημητσάνης. Η ανέγερσή του θα αποτελέσει εξόφληση του χρέους μας προς αυτόν και έκφραση της ευγνωμοσύνης μας για τη θυσία του. Περαιτέρω, θα ωφεληθούμε πνευματικά, αφού μέσα σ΄ αυτόν τον Ναό θα τελείται η θεία λειτουργία, θα μνημονεύονται τα ονόματα των προσφιλών μας προσώπων ή υπέρ υγείας των ή υπέρ αναπαύσεώς των και στον ιερό χώρο του θα πραγματοποιείται η ψυχική μας ενότητα και θα συνειδητοποιείται η λησμονημένη αλήθεια, ότι «ενός πατέρα είμαστε παιδιά».

Θερμά σας παρακαλώ και πάλι να ενισχύσετε το έργο με χαρά, εάν έχετε τη δυνατότητα, και να καταθέσετε τον οβολό σας στον δίσκο που θα περιαχθεί στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.»


Θερμός ευχέτης σας προς τον Κύριό μας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ



immspartis.gr


Οδός Εμπόρων