Vekrakos
Spartorama | Οργάνωση Μελών Σπάρτης ΣΥΡΙΖΑ: «Η κρίση δεν είναι εξωγενής, αλλά αισχροκέρδεια made in Greece»

Οργάνωση Μελών Σπάρτης ΣΥΡΙΖΑ: «Η κρίση δεν είναι εξωγενής, αλλά αισχροκέρδεια made in Greece»

Spartorama 28/12/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Κρίση Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Οργάνωση Μελών Σπάρτης ΣΥΡΙΖΑ: «Η κρίση δεν είναι εξωγενής, αλλά αισχροκέρδεια made in Greece»
Κατάθεση βασικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαρκώς και επίμονα επιρρίπτει τους λόγους της κρίσης σε εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί πράγματι μέρος της ακρίβειας να είναι εισαγόμενο, αλλά όχι και το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί και έχει κατατάξει τη χώρα μας πρωταθλήτρια σε όλους σχεδόν τους αρνητικούς δείκτες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αισχροκέρδεια είναι “Made in Greece” και είναι γέννημα θρέμμα των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδικότερα:

  • H Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης.
  • Είναι πρώτη στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη σχεδόν όλο το 2022, πρώτη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, τρίτη ακριβότερη χώρα μετά τις επιδοτήσεις στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
  • Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών παραγωγού – καταναλωτή στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 300%.
  • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κάτω από εμάς είναι μονάχα η Βουλγαρία.
  • Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κατώτατος μισθός. Η ετήσια επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι δύο κατώτατοι μισθοί.
  • Σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ τον μήνα έχουν απολέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Σεπτέμβρη το 19% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ δύο στους τρεις εργαζόμενους κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής.

Την ίδια ώρα:

  1. Oι τράπεζες, που δεν δίνουν δάνεια παρά μονάχα σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνεια, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, που έχουν τον αναβαλλόμενο φόρο, είχαν κέρδη το εξάμηνο 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στον θεό, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Ε.Ε.
  2. 2,2 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη στη χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Η κυβέρνηση τα υπολογίζει μόνο σε 415 εκ. και εισπράττει 373 εκ. Σκανδαλώδες δώρο στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κλοπή 1,8 δισ. από την κοινωνία. Πάνω από 1,5 δισ. κέρδη στις εταιρείες λιανικής από τον Σεπτέμβριο και μετά.
  3. 2,4 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 9μηνο, θα αγγίξουν τα 3 δισ. συνολικά.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα τόσο μέσα στη βουλή όσο και στις διάφορες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις. Συνοπτικά, οι βασικές προτάσεις έχουν ως εξής:

1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για όλους τους μισθωτούς.
  • Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και την άδικη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των λίγων και ισχυρών:

  • Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
  • Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
  • Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.
  • Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός:

  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία), για την ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια.
  • Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.


Οδός Εμπόρων