Vekrakos
Spartorama | Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης, διάβασε το μυθιστόρημα της Laetitia Colombani, με τον τίτλο «Η Πλεξούδα»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης, διάβασε το μυθιστόρημα της Laetitia Colombani, με τον τίτλο «Η Πλεξούδα»

Spartorama 02/02/2023 Εκτύπωση Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης, διάβασε το μυθιστόρημα της Laetitia Colombani,  με τον τίτλο «Η Πλεξούδα»
Για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης γράφει η Στέλλα Γκίνη-Σπύρου

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, με πολλές μεταφράσεις, του οποίου το περιεχόμενο περιγράφεται σε περίληψη ως εξής: Συναντιούνται σα να πλέκονται σε μια πλεξούδα, οι ζωές τριών γυναικών αγνώστων μεταξύ τους, που κατοικούν σε τρεις διαφορετικές ηπείρους της γης, Ευρώπη – Ασία – Αμερική.

Αυτό που τις ενώνει είναι η δύναμη, το κουράγιο, η αποφασιστικότητα, λες και διοχετεύονται με υπερφυσικό τρόπο από τη μια στην άλλη, για να ξεπεράσουν τα όρια τα οποία αυθαίρετα, άδικα, χωρίς αυτές, θέτουν ανελέητα οι κοινωνίες.

Ακολουθούν πραγματικοί άθλοι, για να ξεφύγουν από τα δεσμά τους, όπως η πρώτη εξ αυτών η «Σμίτα» που ανήκει στους «Ντάλιζ» τους ανέγγιχτους της Ινδίας, μία κάστα εξαθλιωμένη και περιφρονημένη από την Ινδική κοινωνία. Η Σμίτα είναι αναγκασμένη να δουλεύει στα αποχωρητήρια του χωριού της, καθαρίζοντας τις τουαλέτες των πλουσίων, πράγμα που έκαναν προ αυτής, η μητέρα και η γιαγιά της. Η φρίκη της πραγματικότητας που ζει, την αναγκάζει να διακινδυνεύσει και την ζωή της ακόμη, για να κατορθώσει να ξεφύγει η κόρη της από τα μαρτύρια και να λυτρωθεί από τα δεσμά της.

Η δεύτερη γυναίκα η Τζούλια, εργάζεται δίπλα στον πατέρα της, στην οικογενειακή τους επιχείρηση βιοτεχνίας μαλλιού, στο Παλέρμο της Σικελίας, δημιουργώντας περούκες, ποστίς από αληθινά μαλλιά. Με το θάνατο του πατέρα της, έρχεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας πιθανή χρεωκοπία και οικονομική καταστροφή, όταν κάνει την παρουσία του ένας απρόσμενος έρωτας, με αλλόθρησκο άνδρα, που της υποδεικνύει μια άλλη σωτήρια λύση, μακριά από τη χρεωκοπία.

Η τρίτη γυναίκα, η Σάρα, από το Μόντρεαλ Καναδά, ζει με τα τρία παιδιά της από δυο διαφορετικούς γάμους, και εργάζεται ως δικηγόρος σε μια μεγάλη Δικηγορική Εταιρεία, αφοσιωμένη απόλυτα στη δουλειά της, αλλά και στις υποχρεώσεις της απέναντι στα παιδιά της. Ξαφνικά χτυπάει την πόρτα της ο καρκίνος, αρχίζει τις θεραπείες της, προσπαθώντας να το κρατήσει μυστικό, για να συνεχίσει απτόητη την εργασία της. Από τυχαίο γεγονός όμως, γίνεται γνωστή η ασθένεια της στους συνεργάτες της, οπότε αυτοί, προς μεγάλη της έκπληξη, εξαπολύονται σε αγώνα επικράτησης στην εργασία, καταλαμβάνοντας τα δικά της πόστα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η Σάρα. Έτσι σκληρή αυτή η αρρώστια, κάνει τη Σάρα να αναθεωρήσει πολλές απόψεις και αξίες, με τις οποίες πορευόταν έως τώρα.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, η ανάγκη της Σάρας να τοποθετήσει στο ξυρισμένο κεφάλι της περούκα, την σπρώχνει σε αναζήτηση αυτής, και διαπιστώνει ότι τα μαλλιά αυτά, προέρχονται από την Ινδία, όπου η «Σμίτα» με την κόρη της, θυσίασαν στην θεότητα «Βισνού» τα μαλλιά τους, τα οποία εξαγοράσθηκαν από την Τζούλια, σχηματίσθηκαν σε περούκα, εξαιρετικό χειροτέχνημα και ταξίδεψαν στον Καναδά.

Η κραυγή απελπισίας της Σμίτα, το άγχος και η αγωνία της Τζούλια, ο τρόμος της αρρώστιας της Σάρας, έρχονται, συναντιόνται και συμπλέκονται σε μια πλεξούδα, έτσι που ακουμπώντας οι τρεις τούφες των μαλλιών, η μία στην άλλη, ενώνονται μαζί τους ο πόνος και τα βάσανά τους, μαλακώνει και γαληνεύει η ψυχή τους, αφού δεν είναι πια μόνες…

Το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η τόλμη οδηγούν τις τρεις ηρωίδες, του βιβλίου αυτού, να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι στις προκαταλήψεις, νοοτροπίες, περιορισμούς και στερεότυπα της κοινωνίας, και να βγουν Νικήτριες!

«Η Πλεξούδα», Colombani Laetitia - Εκδόσεις Πατάκη

 

Στέλλα Γκίνη-Σπύρου


Οδός Εμπόρων