Vekrakos
Spartorama | Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος για το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος για το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης

Γεώργιος Πουλοκέφαλος 17/02/2023 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Υγεία
Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος για το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
«Οφείλει η πολιτεία να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε και να δώσει πειστικές απαντήσεις»

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για αδυναμία κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου Σπάρτης σε ότι μας αφορά ως Λάκωνες, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για την οποία όμως δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις.

Ανάμεσα στην οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας και όλες τις εν δυνάμει αβεβαιότητες της συγκυρίας προστίθεται και η σύντομη αυτή αναφορά του ΙΣΝ που δηλώνει για τους μη γνωρίζοντες ότι ο προϋπολογισμός για τα τρία νέα νοσοκομεία που είχε αναλάβει ξεπέρασε τα θεωρητικά οικονομικά όρια που είχε κατά νου πριν από 3 χρόνια!

Και εδώ προκύπτει το πρώτο κρίσιμο και λογικό ερώτημα! Αφού ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος δεν επαρκεί γιατί ακυρώνει και τα 3 νοσοκομεία και δεν προχωρά στην κατασκευή ας πούμε των 2 σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα που έχει;

Και το τρίτο νοσοκομείο θα μπορούσε να κατασκευασθεί εν καιρώ όταν ομαλοποιηθεί η αγορά της κατασκευής, των υλικών και επί τέλους λήξει και ο πόλεμος της Ουκρανίας ας πούμε που επικαλείται στους λόγους της ακύρωσης.

Αυτό θα ήταν μια λογική εξήγηση!!!

Ας πάμε και παρακάτω όταν ένα έργο βγαίνει σε δημοπρασία επομένως σε μειοδοτικό διαγωνισμό, ο ενδιαφερόμενος ανάδοχος κάνει την προσφορά του με την έκπτωση του και σε καμία περίπτωση δεν ζητάει επί πλέον χρήματα πέραν του προϋπολογισμού!

Στην περίπτωση την δική μας εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι πιθανοί ανάδοχοι να ζητούν «πανωπροίκια», έτσι αυτό το λένε στην απλή Ελληνική γλώσσα, που κανένας όμως δεν τους το ζήτησε!

Για όσους ασχολούνται με την κατασκευή γνωρίζουν προφανώς την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τις τιμές των υλικών, προφανώς και υπάρχουν αυξήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν τα έργα να γίνονται. Τροποποιούνται προϋπολογισμοί; Βεβαίως! Αλλά πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση!

Σε ότι μας αφορά για το δικό μας νοσοκομείο, όταν μάλιστα έχουν προχωρήσει οι περισσότερες απαιτούμενες προεργασίες στο ήδη υπάρχον παλιό νοσοκομείο, μεταφορές γραφείων κλπ. θεωρούμε ότι αυτή η ανακοίνωση του ΙΣΝ μας αφήνει μετέωρους και φυσικά το ίδιο Ιδρυμα εκτεθειμένο!

Πιθανόν να παίζονται άλλα παιχνίδια πολιτικά τα οποία οι κοινοί θνητοί τα αγνοούμε, αλλά δεν μπορεί ένα Ίδρυμα με προϋπολογισμό Υπουργείου και να το πούμε εδώ με τεράστια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο να δηλώνει αδυναμία διεκπεραίωσης ενός έργου που υποσχέθηκε  στην τοπική μας κοινωνία!

Ένα έργο τόσο απαραίτητο για τον παραμελημένο τόπο μας!

Οφείλει η πολιτεία να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε και να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Εμείς οι Λάκωνες δηλώνουμε ότι εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε του Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ότι έχει προσφέρει στον τόπο μας και για ότι θα προσφέρει στον μέλλον!

Όμως εδώ αρχίζει η ευθύνη της Πολιτείας! Αν όντως δεν παίζονται παιχνίδια και η αδυναμία του ΙΣΝ είναι όντως αδυναμία, οφείλει να εντάξει το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης άμεσα σε κάποιο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης ή όπως θέλει να λέγεται αυτό και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του!

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε στιγμή!

 

Γιώργος Πουλοκέφαλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας


Οδός Εμπόρων