Vekrakos
Spartorama | Πλήθος Πιστών στην Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Πλήθος Πιστών στην Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Spartorama 10/03/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Εκκλησία Κοινωνία
Πλήθος Πιστών στην Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η Εκκλησία μας τίμησε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας αθλησάντων και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε, με εκκλησιαστική λαμπρότητα, η ιστορική φερώνυμη Ιερά Μονή.

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μάνης, που για ακόμα μια φορά συμμετείχε σε μία πανήγυρη της τοπικής μας Εκκλησίας, ενώ τον παρακάλεσε να προσφέρει τον ψυχωφέλιμο λόγο του στους ευλαβείς προσκυνητές.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης αρχικά εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στα προσφιλή πρόσωπα των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. Ακολούθως, κι αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ιεράρχη μας για την ευγενική του πρόσκληση, επαίνεσε την αδελφότητα της Μονής, η οποία έχει μείνει σταθερή εδώ και δεκαετίες στις μοναχικές αρετές της παρθενίας, της υπακοής και της ακτημοσύνης, αποτελώντας «πνευματικό φάρο» για τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μίλησε για το φρικτό μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα, που αποτελούσε απόδειξη  ακλόνητης πίστεως. Επιπροσθέτως, και με αφορμή την πνευματική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Μητροπολίτης Μάνης μίλησε για έννοιες που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο, όπως την πνευματική και σωματική νηστεία, την αδιάλειπτη προσευχή, την κατάνυξη, την χαρμολύπη και την νήψη. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η σημαντική αυτή εκκλησιαστική περίοδος να αποτελέσει εφαλτήριο πνευματικής αναγέννησης για κάθε χριστιανό.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, με αφορμή το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, επισήμανε ότι οι τιμώμενοι μάρτυρες ήταν όλοι νέοι, γεγονός που πρέπει να παραδειγματίσει και τους νέους της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι πρέπει να δώσουν την δική τους μαρτυρία πίστεως σε μία κοινωνία σήψης και αποπροσανατολισμού. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι, όπως οι Άγιοι Τεσσαράκοντα μαρτύρησαν ομαδικά, ενδυναμώνοντας ο ένας στον άλλο, έτσι και οι χριστιανοί θα πρέπει να έχουν πνεύμα ομαδικό και αλληλοβοήθειας. Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε ευχαριστίες στην αδελφότητα της Μονής, που υπό τον Ηγούμενο, Πανοσ. Αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου, δίνει καθημερινά εδώ και χρόνια μαρτυρία πνευματικότητας, ήθους και σεμνότητας, τα παιδιά με τους δασκάλους τους που έδωσαν μία νότα χαράς και αισιοδοξίας στον εορτασμό, καθώς και τους πολυάριθμους προσκυνητές από τη Λακωνία και όμορους Νομούς που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες σε πνεύμα κατάνυξης.

















www.immspartis.gr


Οδός Εμπόρων