Vekrakos
Spartorama | Τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την επίλυση των θεμάτων του έργου στην Παλαιολόγου ζητά η ΟΕΒΕΛ

Τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την επίλυση των θεμάτων του έργου στην Παλαιολόγου ζητά η ΟΕΒΕΛ

Spartorama 19/03/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την επίλυση των θεμάτων του έργου στην Παλαιολόγου ζητά η ΟΕΒΕΛ
Θα ενημερώνεται για την πορεία του έργου στην Παλαιοόγου και θα φέρνει προς επίλυση τα θέματα που έχουν ανακύψει στα αρμόδια όργανα του Δήμου

Σπάρτη 17 Μαρτίου 2023

Αρ. πρωτ.: 394

Προς

το Δήμο Σπάρτης
Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας, Υπηρεσία Δόμησης και Περιβάλλοντος 

Κοινοποίηση:

  • κ.κ. Δήμαρχο Σπάρτης & Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Σπάρτης
  • κα. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης
  • κ.κ. Επικεφαλής των Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης
  • Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Σπάρτης
  • Δημοτική Κοινότητα Σπαρτιατών
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 


ΘΕΜΑ: Παύση των εργασιών της ανάπλασης της οδού Κ. Παλαιολόγου & δυσκολίες στην επικοινωνία/διαβούλευση του φορέα μας με τη Δημοτική Αρχή

 

Στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου που  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο γραφείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Λακωνίας  και στην οποία πέρα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ήταν παρόντες και οι πρόεδροι  Σωματείων-Μελών αυτής (Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης, Σωματείο Ταξί Σπάρτης «Η ΑΠΕΛΛΑ», Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας, Ένωση Ξυλουργών Λακωνίας) υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων και κυρίως των προέδρων του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης και του Σωματείου Ταξί Σπάρτης για  την αδυναμία συνεννόησης και διαβούλευσης με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διαβούλευση των Σωματείων αυτών με τη Δημοτική Αρχή, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Δήμου κατά τη Σύσκεψη των φορέων της 21ης Νοεμβρίου 2022- η οποία είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ο.Ε.Β.Ε.Λ.- για το αντίθετο.

Για την καλύτερη ενημέρωση λοιπόν όλων σας αλλά και την αποφυγή διεξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων αναφορικά με τις προθέσεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων -Μελών αυτής σε σχέση με το έργο   καταρχάς κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για όλες τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά μας τόσο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το έργο όσο και μετά την έναρξη αυτού:

  • Στο  πλαίσιο της συγκρότησης της επιτροπής διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ του Δήμου Σπάρτης -και σε απάντηση σχετικού εγγράφου του Δήμου- με το υπ’ αριθ:324/09-03-2020 έγγραφό μας ορίσαμε τόσο τακτικό (Ηλιόπουλος Σωτήριος) όσο και αναπληρωματικό μέλος στην επιτροπή, στις διαβουλεύσεις της οποίας και συμμετείχαμε. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης όσο και το Σωματείο Ταξί Σπάρτης συμμετείχαν στην επιτροπή αυτή εκπροσωπούμενοι αμφότεροι από τους τότε προέδρους τους κ. Τσαρούχα Β. και Τσιριγώτη Π. αντίστοιχα.
  • Στις 09/04/2020 η Ομοσπονδία μας προχώρησε στην απάντηση του σχετικού με το ΣΒΑΚ ερωτηματολογίου το οποίο ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης το οποίο και απέστειλε συμπληρωμένο με πληρέστατες και σαφέστατες απαντήσεις σε όλους τους συμμετέχοντες στην επιτροπή.
  • Στις 10/06/2020 αποστείλαμε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου τις προτάσεις μας για την ανάπλαση της οδού Κ. Παλαιολόγου αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονταν με αυτή (λ.χ. χώροι στάθμευσης, σταθμοί ταξί, χώροι στάσης τουριστικών λεωφορείων κ.ο.κ) τα οποία βρίσκονται στον «αέρα» αυτή τη στιγμή ενώ το έργο της ανάπλασης έχει ήδη ξεκινήσει.
  • Με το υπ’ αριθ:368/29-12-2021 έγγραφό μας σας αποστείλαμε τις παρατηρήσεις/προτάσεις μας επί του τελικού ΣΒΑΚ.
  • Την 21 Νοεμβρίου 2022, έπειτα από πρωτοβουλία της Ο.Ε.Β.Ε.Λ., πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς της πόλης μας και της Επιχειρηματικότητας (Επιμελητήριο Λακωνίας, Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, Εκπρόσωποι του συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης, του Σωματείου Ταξί Σπάρτης, του Συλλόγου Ξενοδόχων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο τμήμα της ανάπλασης) αλλά και ο Δήμαρχος Σπάρτης , η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κατά την οποία αφού έγινε η παρουσίαση του έργου και οι τοποθετήσεις/παρατηρήσεις των παριστάμενων εκπροσώπων συμφωνήθηκε από κοινού η συνεχής επικοινωνία και διαβούλευση του Δήμου με τους φορείς με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και με τα λιγότερα προβλήματα ολοκλήρωση του έργου.
  • Τέλος και τα δύο Σωματεία/Μέλη της Ομοσπονδίας μας (ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης και το Σωματείο Ταξί Σπάρτης «Η ΑΠΕΛΛΑ») έχουν επιχειρήσει τόσο εγγράφως όσο και δια λόγου να έρθουν σε συνάντηση/συζήτηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες  του δήμου μετά την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης προκειμένου να επιλύσουν ζητήματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση των εργασιών (λ.χ. μετακίνηση σταθμών ταξί, πέργκολες κ.ο.κ.), χωρίς ωστόσο να βρουν ανταπόκριση. 

Επειδή λοιπόν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι κρίσιμα για την ορθή ολοκλήρωση του έργου αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης κρίνουμε άκρως απαραίτητη τη σύσταση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής στην οποία πέρα από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των η οποία  θα έχει ως έργο να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους των Σωματείων, καθώς και  καθόλη τη διάρκεια των εργασιών να ενημερώνει για την πορεία του έργου και να φέρει  προς επίλυση τα θέματα που έχουν ανακύψει στα αρμόδια όργανα του Δήμου.


Οδός Εμπόρων