Vekrakos
Spartorama | «Ύμνος στη Χαρά» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά

«Ύμνος στη Χαρά» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά

Spartorama 06/04/2023 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Ύμνος στη Χαρά» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά
«Δώστε τα χέρια! Πλησιάστε τις καρδιές! Κλάφτε απ΄αγάπη!»

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε έχουμε ορισμένα δυνατά στηρίγματα. Την Ανθρώπινη αλληλεγγύη, την Φύση, τις Τέχνες, την Ποίηση και τα δεδομένα του παρελθόντος για να κρίνουμε με περισσότερη σύνεση. Ειδικότερα η Ποίηση για μας τους Έλληνες είναι ένας τεράστιος πλούτος. Κατά τον Νίκο Καζαντζάκη η Ποίηση είναι το αλάτι που εμποδίζει το κόσμο να σαπίσει, για την  Κική Δημουλά είναι ο πόλεμος στο χρόνο και τη φθορά του, ενώ για τον Νικηφόρο Βρεττάκο είναι σκάφανδρο. Από το ποίημα του Βρεττάκου «Ύμνος στη χαρά» επέλεξα ένα κομμάτι που το θεωρώ αξιόλογο.

«Οι καμπάνες χτυπούν! Τελείωσε η νύχτα!

Ξημέρωσε έξω! Ακόμα να στο πούν τα δακρυά σου; Ξημέρωσε! Απ΄ τις γρίλιες πηδούν μικρές φωτιές μέσα στο σπίτι! Έξω το φώς-πλησίασε την καρδιά σου, ζητά να πέσει κάπου και να γίνει αίμα, χορός νυφιάτικος κι αγέρας από φωνές του Θεού! Κλείσαν οι δρόμοι!

Το σπίτι σου είναι περικυκλωμένο παντού από τη χαρά! Δεν θα μπορέσεις να φύγεις! Σε ζητάνε! Σου χτυπάνε την πόρτα σου! Έχει   φέρει τ΄ άλογό της, έφερε τ΄ άλογό της να σε πάρει! Βάλε τη φορεσιά σου! Βάλε τα άνθη που σου μάζωξε η μάνα σου! Τα δάκρυα που τα πήρε το φώς κ΄ έγιναν κόμποι λεμονιάς! Ήρθε η μοίρα σου! Έχεις φτάσει στη μοίρα σου επιτέλους! Η έξοδός σου φρουρείται από το φώς! Έξω σφυρίζουν! Σίμωσε στο παράθυρο! Άνοιξέ το!

Χαρά! Χαρά! Χαρά! Χαιρέτισέ τους!

Βγάλε την άσπρη μπόλια της ψυχής σου, φέρτη κύκλο στο φώς!

Δώστε τα χέρια! Πλησιάστε τις καρδιές! Κλάφτε απ΄αγάπη!»


ΤΥΡΟΒΟΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΑΤΕ   


Οδός Εμπόρων