Vekrakos
Spartorama | Λήξη Επιμορφωτικού προγράμματος στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Λήξη Επιμορφωτικού προγράμματος στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Spartorama 30/04/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Εκκλησία Παιδεία
Λήξη Επιμορφωτικού προγράμματος στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
Διδασκαλία του Σεβ. κ. Ευσταθίου σε υποψηφίους ιερείς, εθελοντές & στελέχη της Εκκλησίας

Με αισθήματα Αναστάσιμης  χαράς  ολοκληρώθηκε το πρωί της  Τρίτης 25ης Απριλίου 2023 το μοριοδοτούμενο  εξ αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα  που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».  Όλα τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε, παρέχονται δωρεάν. 

Η καταληκτήρια συνάντηση  πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Παλαιοπαναγιάς. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος  εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για το έργο του στην επιμόρφωση των κληρικών αλλά και προς τον Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε, για  την υλοποίηση των επιμορφωτικών  προγραμμάτων προς όφελος της Εκκλησίας. Κατακλείοντας τον μεστό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης εξέφρασε και τις ευχαριστίες τους προς τους ιερείς και λαϊκούς που συμμετείχαν στο εν λόγω επιμορφωτικό σεμινάριο καθώς και στους πατέρες των ενοριών Αφισσού και Παλαιοπαναγιάς που μαζί με τις συνεργάτιδες κυρίες στα φιλόπτωχα ταμεία επιμελήθηκαν την άρτια φιλοξενία του σεμιναρίου τόσο κατά την έναρξη όσο και στην λήξη του. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο π. Θεολόγος, εκφράζοντας πρωτίστως θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο  τόσο για την από καιρού αγαστή συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε. , όσο και για την αβραμιαία φιλοξενία του. Ακολούθως μετέφερε  προς  τους συμμετέχοντες λόγους πατρικούς και ευχές εγκάρδιες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες εξέφρασε προς το συντονιστή του επιμορφωτικού προγράμματος και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Ευστάθιο Πορφύρη, για την άρτια  οργάνωση και υποστήριξη του εν λόγω προγράμματος. 

Ο π. Θεολόγος  επεσήμανε τα πολλά και ποικίλα  οφέλη  που προκύπτουν από τις επιμορφωτικές δράσεις  για τους επιμορφούμενους αλλά πολλαπλασιαστικά  και για την ίδια την τοπική κοινωνία στην οποία φτάνουν οι καρποί της γνώσης των μελών της. Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. 

Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν  ιερείς και λαϊκά στελέχη από ενορίες της Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε με  την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση  για συνέχεια αυτής της επιμορφωτικής και πνευματικής συνεργασίας. 

Κατά αγαθότατη συγκυρία το απόγευμα της ίδιας ημέρας , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος δίδαξε στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα που εκπονεί το Ι.Π.Ε, με τίτλο: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ (Υποψηφίων/νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών) την ενότητα: «Οι βαθμοί της ιερωσύνης – Λειτουργικό τυπικό του μυστηρίου της ιερωσύνης». 

Η διδασκαλία αυτή ήταν μια χαροποιός στιγμή για το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και μία από τις κορυφαίες στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του. Πραγματοποιήθηκε, στο φιλόξενο μητροπολιτικό  γραφείο,  με διαλογική μορφή  μέσω ερωταποκρίσεων μεταξύ του Σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου  και του π. Θεολόγου Αλεξανδράκη, ο οποίος συντόνισε με υποδειγματικό τρόπο και διάκριση τη διαδικασία. Αυτό ενίσχυσε τη ζωντάνια  του σεμιναρίου και τη διαδραστικότητα με το πλήθος των επιμορφούμενων μιας και πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα  σε αριθμό συμμετεχόντων οι οποίοι προέρχονται από όλη την ελληνική επικράτεια και είναι ιερείς, υποψήφιοι ιερείς και λαϊκά μέλη της εκκλησίας , στελέχη και εθελοντές  σε διάφορες δράσεις. 

Ο Σεβασμιώτατος χάρισε αφειδώς  το απόσταγμα της σοφίας του  και της εμπειρίας των  συνολικά εξήντα χρόνων Ιερατείας εκ των οποίων τα τελευταία σαραντατρία Αρχιερατείας  ποιμαίνοντας με αγάπη και σύνεση την Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης. Με τρόπο ήρεμο, απλό και  πατρικό  περιέγραψε τους βαθμούς της ιεροσύνης και  το λειτουργικό τυπικό της διανθίζοντας το με πρακτικά παραδείγματα. Προκλήθηκε πλήθος ερωτήσεων και ακολούθησε γόνιμη  συζήτηση. Οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν αυθόρμητα την ευχαρίστησή τους για την ευλογία και την αγαπητική διάσταση της διδασκαλίας αυτής που θύμισε σε όλους τη χαρά της όντως κοινωνίας και γνώσης. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σε άπαντες πρόσκληση να τον επισκεφτούν και να περιηγηθούν στην επαρχία του και ιδιαίτερα στο καστρομονάστηρο  του Μυστρά  και την καστροπολιτεία της Μονεμβασίας ,  συνεχίζοντας τη συζήτηση διά ζώσης.

 

Εκ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως












  



Οδός Εμπόρων