Vekrakos
Spartorama | Λαϊκή παράδοση και πολιτισμός αναδείχθηκαν επίσης στο Γεράκι, στο «2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου»

Λαϊκή παράδοση και πολιτισμός αναδείχθηκαν επίσης στο Γεράκι, στο «2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου»

Spartorama 01/08/2023 Εκτύπωση Διατροφή Εκδηλώσεις Λακωνία Παιδεία Πολιτισμός
Λαϊκή παράδοση και πολιτισμός αναδείχθηκαν επίσης στο Γεράκι, στο «2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου»
Peloponnese Food Stories 2023 | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού

«Τουρισμός είναι τα προϊόντα μας, οι γεύσεις μας, η φιλοξενία μας, η ψυχή μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό, το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιουλίου, στο Γεράκι της Λακωνίας όπου συνεχίστηκε, με την δεύτερη φετινή του εκδήλωση, το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου «Peloponnese Food Stories 2023 | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού», που διοργάνωσε η Περιφέρεια. 

Ας σημειωθεί ότι η χθεσινή εκδήλωση -εκτός από τα προϊόντα και τις γεύσεις της Λακωνίας που αναδείχθηκαν με εξαιρετικό τρόπο κατά την διάρκειά της- είχε αναφορά και στην παράδοση της υφαντικής στο Γεράκι όπου με την οικονομική -και όχι μόνο- στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου επαναλειτούργησε τα τελευταία χρόνια η Σχολή Υφαντικής Τέχνης με ορθό αργαλειό, μιας τέχνης που έχει περιληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. 

«Είμαι υπερήφανος για την στήριξη που δώσαμε ως Περιφέρεια στην σχολή υφαντικής, για την οποία έχω να δηλώσω -μετά την πρόσφατη συνάντησή μου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη- ότι υπάρχουν πολύ καλά νέα, όσον αφορά στην στήριξή της σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης» σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μετά και την επίδοση, χθες, των πτυχίων στους μαθητές των φετινών τελευταίων εκπαιδευτικών κύκλων της εν λόγω σχολής. 

«Η Περιφέρεια προμηθεύτηκε αργαλειούς, κάλυψε τις δαπάνες για τις πρώτες ύλες και την εκπαίδευση, ο Δήμος Ευρώτα προσέφερε το κτήριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και οι υφάντρες της περιοχής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις το Γεράκι να γίνει κέντρο υφαντικής τέχνης, όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για την χώρα μας» συνέχισε ο περιφερειάρχης. 

Επιπλέον, ο Π. Νίκας αναφερόμενος γενικότερα στη Λακωνία επισήμανε την κάλυψη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου της δαπάνης για τον πλήρη εξοπλισμό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) που δημιουργείται στη Νεάπολη Βοιών, μια περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη ναυτική παράδοση. 

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, η παράδοση -μέσα από τα προϊόντα, τις γεύσεις, τις λαϊκές τέχνες- από κοινού με την λειτουργία σημαντικών υποδομών όπως η ΑΕΝ, συνιστούν εξαιρετικής σπουδαιότητας αναπτυξιακά βήματα για τη Λακωνία. 

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας συνεχάρη τους διοργανωτές, αλλά και τους συμμετασχόντες χθες στο 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories 2023 | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού”, στο Γεράκι, εκδήλωση στην οποία παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, η διοίκηση και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, οι διδασκάλισες της σχολής υφαντικής τέχνης και οι μαθήτριες και μαθητές του τελευταίου εκπαιδευτικού κύκλου και πολύς κόσμος.
















  



Οδός Εμπόρων