Vekrakos
Spartorama | Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Ιέρακος – 43 χρόνια Πολύκαρπης και Καλλίκαρπης Αρχιερατικής Διακονίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Ιέρακος – 43 χρόνια Πολύκαρπης και Καλλίκαρπης Αρχιερατικής Διακονίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Spartorama 09/09/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Λακωνία
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Ιέρακος – 43 χρόνια Πολύκαρπης και Καλλίκαρπης Αρχιερατικής Διακονίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας
Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παράλληλα, για την Ιερά Μητρόπολη μας ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού ήταν η 43η επέτειος της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, η οποία τελέσθηκε στις 31 Αυγούστου 1980 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ως είθισται, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίσασα Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος. Στην ιερή ακολουθία συμπροσευχήθηκαν κληρικοί απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην κομβικής σημασίας αποστολή του εκάστοτε Επισκόπου, ο οποίος θα πρέπει να είναι άνθρωπος προσευχής, κηρύγματος και κοινωνίας. Ακολούθως, ο π. Σεραφείμ μίλησε για την πολυσχιδή προσωπικότητα, τον σοφό λόγο, τον λιτό και έντιμο βίο και το πολυποίκιλο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να χαρίζει στον σεπτό Ποιμενάρχη μας υγεία και έτη πολλά, συνοδευόμενα από υπομονή, φώτιση και αγάπη.

Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό, που επέτρεψε και ενίσχυσε ό,τι καλό έχει συντελεστεί στην τοπική μας Εκκλησία καθώς και την Υπεραγία Θεοτόκο, για την καθοδήγηση και την ενδυνάμωσή του τις δύσκολες στιγμές της αρχιερατικής του διακονίας. Επίσης ευχαρίστησε τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την εποικοδομητική συνεργασία, την Γερόντισσα της Μονής και όλη την αδελφότητα, όσους συμπροσευχήθηκαν στη Θεία Λειτουργία θέλοντας να του ευχηθούν εκ του σύνεγγυς, αλλά και κάθε πιστό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τον σεβασμό, την αγάπη και την στήριξη σε κάθε θεάρεστη προσπάθεια. Ολοκληρώνοντας, ζήτησε από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας να εύχεται και να προσεύχεται, για όσο το επιτρέψει ακόμα ο Πανάγαθος Θεός, να μπορεί να εκτελεί την ποιμαντορία του όσο το δυνατόν καλύτερα και όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να έχει καλή απολογία, όπως θα πρέπει να είναι ο στόχος κάθε ενσυνείδητου χριστιανού.

Η ιερή ακολουθία ολοκληρώθηκε με την περιφορά, πέριξ του Καθολικού, της Ιερής εικόνας και των Ιερών λειψάνων, που φυλάσσονται στη Μονή. Ακολούθησε, σε χαρμόσυνο κλίμα, το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα από την αδελφότητα της Μονής σε όλους τους παρευρισκόμενους.
























(φωτογραφίες: Γεώργιος Αλατσάς)


Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1980 τελείται, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ και με τη συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών.

Στην τελετή παραβρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, λειτουργοί του δικαστικού κλάδου και πλήθος ευσεβών χριστιανών από την Αττική, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία.

Στην προσφώνησή του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα προσόντα σου, τα ηθικά και πνευματικά, η ενάρετος ζωή και η κατά Χριστόν πολιτεία σου, όπως και η υπηρεσία σου εις δύο Μητροπόλεις, εις την Ιερά Μητρόπολιν Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και εις την Ιεράν Μητρόπολιν Μεσσηνίας μέχρι χθες, ως Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελος αυτής, εγγυώνται το λαμπρόν μέλλον σου ως Αρχιερέας και διαπιστούνται από τούδε την ικανή διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης».

Στην χειροτονητήρια ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφωνεί εκ ψυχής «Κύριε το έλεός σου μέγα επ’ εμέ», επισημαίνοντας  ότι τον συνέχει βαθύ δέος αναλογιζόμενος ότι ο Πανάγαθος Θεός εναποθέτει στους ασθενείς ώμους του την υπεύθυνη λειτουργία της Αρχιερωσύνης. Παράλληλα ευχαριστεί, συγκινησιακά φορτισμένος, όλους όσοι τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της μέχρι τότε ζωής του και τον ενίσχυσαν στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο. Ολοκληρώνοντας υπογραμμίζει, ότι με όλη του την ψυχή προσατενίζει προς τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναστήρια και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, μετά των οποίων από εκείνη τη στιγμή τον συνδέει δεσμός πνευματικής πατρότητας, διαβεβαιώνοντας ότι θα αναλώσει όλες του τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης και των χρηστών ελπίδων τους.

Στην πορεία δεν διέψευσε αυτές τις ελπίδες ούτε μία στιγμή…Άξιος!!












Οδός Εμπόρων