Vekrakos
Spartorama | Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία»

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία»

Spartorama 09/09/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός Προσφυγικό
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού: «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία»
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Σπάρτης, οργανώνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρα 12:00) ομιλία του Νίκου Ανδριώτη, δρος Ιστορίας, με θέμα: «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Η ομιλία πραγματεύεται το διαχρονικό φαινόμενο της εισροής προσφύγων στην Ελλάδα και εξετάζει τις συνέπειές της για το κράτος, τους γηγενείς κατοίκους και φυσικά τους ίδιους τους εκπατρισμένους. Παράλληλα, εξετάζεται η ταχύτητα της ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ’22», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), περιλαμβάνει έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950), από τη Ρηχειά, και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979), από την Αναβρυτή.

 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2731089315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

ΠΙΟΠ|Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00

Τ: 27310 89315|www.piop.gr       


Εικ.1 Γενική άποψη της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται έξι σύγχρονες φωτογραφίες, οι οποίες αποτελούν το έργο «Απώλεια», που αντανακλά τα συναισθήματα που προκαλεί η απώλεια στον άνθρωπο. © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης

Εικ.2 Γενική άποψη της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Διακρίνονται τα έργα «Η σκληρά και απαίσιος αιχμαλωσία» και «Παρών». © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης


Οδός Εμπόρων