Vekrakos
Spartorama | «Κοπή Ευκαλύπτων: Για το καλό μας» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Κοπή Ευκαλύπτων: Για το καλό μας» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 27/12/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Παιδεία Πολιτική
«Κοπή Ευκαλύπτων: Για το καλό μας» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Γιατί, άραγε, έπρεπε να κοπούν 33 δέντρα, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, λίγες μέρες, μόνο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου και του νέου δημοτικού συμβουλίου;

Κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε και να ενστερνιστούμε πως ό,τι γίνεται ερήμην μας σ’ αυτήν την πολύπαθη πόλη είναι «για το καλό μας».

«Για το καλό μας», λοιπόν, έγινε η τσιμεντόστρωση (αντί του open mall) μπροστά στον Α. Νίκωνα, για το καλό μας γίνεται ό,τι γίνεται στην Παλαιολόγου, για το καλό μας έγινε και η κοπή των 33 ευκαλύπτων, οι οποίοι δημιουργούσαν μιαν μοναδικής ωραιότητας κι αισθητικής Αλέα στο δρόμο Σπάρτης – Μυστρά, αμέσως μετά τη γέφυρα της Μαγούλας, συμβάλλοντας, με τον δικό τους τρόπο, στη διαμόρφωση ενός υγιεινού φυσικού περιβάλλοντος, που τόσο ανάγκη έχουν οι καιροί μας.

Από την σοκαριστική αντίδραση των πολιτών και των φορέων τους φάνηκε ότι η κοινή γνώμη της Σπάρτης ΔΕΝ γνώριζε ότι πίσω από τις φανταχτερές εξαγγελίες για «Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων έναντι Άλσους Γουδέ» κρυβόταν η κοπή 33 αειθαλών, θαλερών και πλήρως ανεπτυγμένων δέντρων. Η εξαγγελία ότι στη θέση τους θα φυτευτούν άλλα δέντρα  δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο το οικολογικό ατόπημα που διεπράχθη, ούτε οι πολύχρωμες μακέτες μπορούν να σκεπάσουν την αποτρόπαιη εικόνα  των 33, μαζικά καρατομημένων, δέντρων.

Επίσης, σε διάσταση βρίσκονται οι σχετικές δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου και του έκπτωτου, προς το παρόν, εργολάβου, για το κόψιμο των 33 ευκαλύπτων: 

Σε σχέση με τον εργολάβο ο ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, σε ρεπορτάζ του αναφέρει τα εξής:

«Η κοπή των συγκεκριμένων δέντρων εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής θέλησης «αλλά και συνολικά καλής διάθεσης» της εταιρείας, όπως αναφέρθηκε στον «ΛΤ», απέναντι στον Δήμο Σπάρτης.»

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σπάρτης, από την άλλη, στην απάντησή του εννοεί σαφώς ότι η κοπή των ευκαλύπτων ήταν δικαίωμα του εργολάβου, σύμφωνα με τη συμφωνία ανάθεσης του έργου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μέχρι να αποφανθεί επί της ένστασης ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, κατόπιν Γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου, η σύμβαση παραμένει σε ισχύ και ο ανάδοχος έχει δικαίωμα να εκτελεί εργασίες, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό!»

 

Εμείς, οι πολίτες, ΡΩΤΑΜΕ:

Τελικά, το κόψιμο των 33 ευκαλύπτων ήταν «δικαίωμα» του εργολάβου ή μια «πράξη καλής θέλησης» και «συνολικά καλής διάθεσης» από μέρους του προς τον δήμο;

Διότι αυτοί οι δύο ισχυρισμοί δεν «παντρεύονται» με τίποτε!

Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό:

Η πολιτεία, στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού της λειτουργίας της και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ενημερωμένους και συμμέτοχους πολίτες, θεσμοθέτησε τη «Δημόσια Διαβούλευση» για το σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι Ανεξάρτητες Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των υπό διαβούλευση νόμων και αποφάσεων.

Επίσης, μέσα στα ίδια πλαίσια,  θεσμοθετήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης  (αρ.78 του Κλεισθένη (ν.4555/2018),  η οποία  αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας και γνωμοδοτεί σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, για

θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος κλπ, κλπ.

Τέλος, στο Άρθρο 130 του «Κλεισθένη»  περιλαμβάνεται και η δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος για κάθε θέμα  κρίσιμου ενδιαφέροντος που αφορά τον δήμο και τους πολίτες.

 

Το ερώτημα, λοιπόν, προς την απερχόμενη δημοτική αρχή είναι ένα και καθοριστικό:

-Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες χρησιμοποίησε ο δήμος Σπάρτης για να καταγράψει τη γνώμη των πολιτών και να προσαρμόσει τις επιλογές του για το κόψιμο των 33 ευκαλύπτων;

 

Κρίσιμα επίσης είναι τα ερωτήματα προς την αντιπολίτευση του δήμου Σπάρτης, για την έγκριση ενός έργου μέσα στο οποίο περιλαμβανόταν η κοπή των 33 δέντρων. Γνώριζε ΤΙ συζήτησε και ΤΙ ψήφισε; Ενημέρωσε τους πολίτες και με ποιον τρόπο;

 

Κρίσιμο, τέλος, είναι και το ερώτημα, αν είχε ενημερωθεί για το κόψιμο των δέντρων ο νέος δήμαρχος Σπάρτης, ο οποίος σε λίγες μέρες αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Γιατί, άραγε, έπρεπε να κοπούν 33 δέντρα, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, λίγες μέρες, μόνο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου και του νέου δημοτικού συμβουλίου;

 

Οι δημότες αναμένουν απαντήσεις, από ΟΛΟΥΣ.

Τις δικαιούνται, γιατί αυτή η πόλη τους ανήκει.

 

Σπάρτη 27-12-2023
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων