Vekrakos
Spartorama | Η Σκηνή Σπάρτης παρουσιάζει την χοροθεατρική παράσταση MED ουσα

Η Σκηνή Σπάρτης παρουσιάζει την χοροθεατρική παράσταση MED ουσα

Spartorama 27/01/2024 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Θέατρο Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η Σκηνή Σπάρτης παρουσιάζει την χοροθεατρική παράσταση MED ουσα
Συντελεστές: Πελαγία Τσακαλίδου - Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κοτσάφτη - Έρευνα και Βιβλιογραφική Ανασκόπηση: Ηρακλής Σάσσαλος

Το έργο «Med ουσα. Η μεταμόρφωση της Γοργούς» είναι  μια χοροθεατρική παράσταση πειραματικής τέχνης εντός της οποίας αποκωδικοποιείται ο μύθος της Μέδουσας.  Αποτελεί ένα έργο που αποδομεί τον μύθο της περιβόητης γοργόνας μέσα από τα μάτια της σύγχρονης γυναίκας και της μέχρι σήμερα ιστορίας της. Πως ένα τέρας μεταμορφώνεται σε άνθρωπο; Ποια ήταν η πυρηνική φύση της τρομακτικής Μέδουσας και πως ένας μύθος της αρχαιότητας ξετυλίγεται ακόμα και στην σύγχρονη εποχή στα πλαίσια της υπάρχουσας πατριαρχίας;


Συντελεστές:

Σύλληψη  και Ερμηνεία: Πελαγία Τσακαλίδου

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη  Κοτσάφτη

Έρευνα και Βιβλιογραφική Ανασκόπηση: Ηρακλής Σάσσαλος

Κινηματογράφηση, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Δημιουργία Εικαστικού: TAK films and frames 

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: 11-17-18 Φεβρουαρίου 2024

Τόπος: Σκηνή Σπάρτης – Κλεομβρότου 53, ώρα έναρξης 20:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων 6909161264

Ώρες επικοινωνίας 10.00 - 15.00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης λογω περιοριορισμένης χωρητικότητας

*** Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

 

 

Ποια είναι η Μέδουσα 

Κόρη του θεού των θαλάσσιων τεράτων Φόρκυνα και της Κητώς, η γενεαλογία της Μέδουσας συγκαταλέγει στο άμεσο εννοιολογικό και σημειολογικό της οικογενειακό περιβάλλον μια σειρά από εμβληματικά μυθολογικά σύμβολα, όπως η Σκύλλα, ο δράκος φύλακας των μήλων των Εσπερίδων Λάδωνας και τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Μία από τις επικρατέστερες παραδόσεις, την θέλει ακατανίκητης ομορφιάς κόρη, η οποία μετα τον βιασμό της στον ναό της Παρθένου από τον Ποσειδώνα, τιμωρητικά μετατρέπεται αν και θύμα, σε μοιξογενές αποκρουστικό τέρας από την ίδια την Αθηνά.

Δηλητηριώδεις οχιές στα μαλλιά, μάτια ολοστρόγγυλά μανίας, δόντια αγρίου χοίρου επικίνδυνα και γλώσσα σε έκσταση έξω από το στόμα συμπληρώνουν το γοητευτικά θανάσιμο βλέμμα της Μέδουσας που πια απολιθώνει εν ριπή.

Μαζί με τις αδελφές της αποτελούν την τριάδα των γοργόνων, που στέκουν τελευταίος φρουρός πριν τις πύλες του Άδη, δίπλα στις πηγές του Ωκεανού.

Εκεί κοντά, θα βρει και τον θάνατο, από το χέρι του Περσέα, οπλισμένο από τον Ερμή με φτερωτά σανδάλια και  χρυσό δρεπάνι.

Εμείς, με την κοίλη ασπίδα μας ως κάτοπτρο των αρχέγονων  φόβων μας, που  όλοι μαζί σε μία μορφή, υπομνούν το ελκυστικά θανάσιμο του να κοιτάς κατάματα την ετερότητα,  θα επιχειρήσουμε μια θεραπευτική οπτική σαν να κοιτάς τον ήλιο μετωπικά.

Η Μέδουσα, μία από τις πιο αδικημένες στην κυρίαρχη ανάγνωση της παγκόσμιας μυθολογίας μορφή, στρέφει το βλέμμα της τώρα, στον θεατή για να τον απολιθώσει λυτρωτικά, άλλη μια φορά με τις αλήθειες που έμειναν άφατες. Μια χορογραφία για την γυναίκα στον κόσμο της θεϊκής πατριαρχίας και μία υπόμνηση ότι η κάθαρση έρχεται πάντα στο τέλος, άλλοτε σαν φάρμακο κι άλλοτε σαν φαρμάκι, δυτή σαν το αίμα της Γοργούς.

Ηρακλής Σάσσαλος


Λίγα λόγια για την Σκηνή Σπάρτης

Η Σκηνή Σπάρτης είναι ένα πολιτιστικό σωματείο που έχει σαν στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού στην πόλη μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο που θα μπορέσει να στεγάσει όσους αναζητούν την έκφραση μέσω της τέχνης. Έναν χώρο που θα μπορεί να στεγάσει ιδέες, δράσεις και ομάδες που χρειάζονται έναν τόπο συνάντησης. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που οραματίζεται ένα πλουσιότερο πολιτισμικό τοπίο, έναν χώρο ανοιχτό για εκφραζόμαστε, να δοκιμάζουμε και πειραματιζόμαστε πάνω σε όσα κλείνει γύρω της η ομπρέλα της τέχνης. Στο χώρο της Σκηνής Σπάρτης λειτουργούν σήμερα μεταξύ άλλων εργαστήρια χοροθεάτρου, θεατρικού αυτοσχεδιασμού, εικαστικών τεχνών και θεραπευτικών τεχνών.

Το 2021 η Σκηνή μας παρουσίασε στη Λακωνία τη θεατρική παράσταση «Ταυτοχρόνως», μια διασκευή του έργου «Οι αριθμημένοι» του Ελίας Κανέτι και το 2022 την παράσταση Απλώς Πίντερ δομημένη με μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ.

 

Η Χρυσάνθη Κοτσάφτη είναι ηθοποιός και δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο στη Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του θεάτρου του καταπιεσμένου Σπάρτης (Βol), έχει δραστηριοποιηθεί θεατρικά στην πόλη της Σπάρτης, διατηρεί το εργαστήρι θεάτρου ενηλίκων  στη Σκηνή Σπάρτης καθώς και το παιδικό εργαστήρι θεάτρου  στην Explorativa, εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί σεμινάρια αγωγής του λόγου και ορθοφωνίας καθώς  και αυτοσχεδιασμού.

 

Η Πελαγία Τσακαλίδου γεννήθηκε στη Ρωσία και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με ειδίκευση «Σπουδές στο Χορό». Είναι αυτοδίδακτη χορεύτρια πειραματικού χορού και αυτοσχεδιασμού έχοντας ως υπόβαθρο την capoeira, το σωματικό θέατρο, το σύγχρονο χορό και τα street dance styles, ακολουθώντας καταξιωμένους δασκάλους του κάθε είδους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σωματικού θεάτρου και σύγχρονου χορού στην Θεσσαλονίκη, σε cyphers του Βερολίνου και τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται στην δημιουργία της performance στην Σπάρτη. Σήμερα διδάσκει το «Expressive Body» στο Spartan Yoga Shala, Χοροθεάτρο στη Σκηνή Σπάρτης  και τη μέθοδο «Science in Motion» στο Explorativa σε παιδιά Δημοτικού, ως μια βιωματική προσέγγιση της Φυσικής μέσω του χορού και της κίνησης.





  



Οδός Εμπόρων