Vekrakos
Spartorama | Ελον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ελον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Spartorama 10/02/2024 Εκτύπωση Κοινωνία Κόσμος Τεχνολογία Υγεία
Ελον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο
«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας », έγραψε ο Μασκ. «Αυτός είναι ο στόχος»

Η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Έλον Μασκ εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά την Κυριακή και ο ασθενής «αναρρώνει καλά», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), τη Δευτέρα. 

Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Η Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου.

Ο Μασκ έγραψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy

Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους. 

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας », έγραψε ο Μασκ. «Αυτός είναι ο στόχος». 

Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA. 

Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους.

 

Εντατικές έρευνες

πως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Βανς  έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια. 

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως « Fitbit στο κρανίο σου ».

 

Επιπλέον κεφάλαια

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών. 

Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.


cna.gr


Οδός Εμπόρων