Vekrakos
Spartorama | Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Ο άνθρωπος πίσω από τους πιο πολυβραβευμένους βιολογικούς ελαιώνες της Ελλάδας

Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Ο άνθρωπος πίσω από τους πιο πολυβραβευμένους βιολογικούς ελαιώνες της Ελλάδας

Spartorama 17/02/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Ο άνθρωπος πίσω από τους πιο πολυβραβευμένους βιολογικούς ελαιώνες της Ελλάδας
Μπορούμε με υπερηφάνεια, όλοι μαζί ως Έλληνες να δηλώνουμε ότι ο καλύτερος ελαιοπαραγωγός της Ευρώπης, είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι Έλληνας, Λάκωνας και είναι ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος είναι ο μαέστρος, που υπό τη δική του μπαγκέτα οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου φιγουράρουν στην κορυφή των πιο καταξιωμένων διαγωνισμών με εκατοντάδες βραβεία που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή και τα παράγωγά της.

 

Κε Σακελλαρόπουλε, καλωσήλθατε στον δικό μας βιολογικό κόσμο, αυτό της Natura Nrg. Πώς ξεκίνησε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο της ελαιοκομίας; Ποιες ήταν οι κύριες δυσκολίες και ποιοι οι πυλώνες της επιτυχίας;

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Φράγκου για την πρόσκληση να βρεθώ στον βιολογικό κόσμο της Natura Nrg. Να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και κάθε τι θετικό, σε εσάς και σε όλη την ομάδα της Natura Nrg, καθώς και σε όλο τον κόσμο. 

Όπως ακριβώς το είπατε, ως ταξίδι και μάλιστα συναρπαστικό, θεωρώ πως είναι όλη η διαδρομή μου τα τελευταία 32 χρόνια στο χώρος της ελαιοκομίας, και ειδικά της βιολογικής, την οποία επέλεξα και υπηρετώ με απόλυτο σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια. 

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συνειδητά με τη βιολογική καλλιέργεια, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. 

Ξεκινήσαμε το 1992, όταν η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη λέξη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς. Στόχος μας δεν ήταν να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών. Εξαρχής, εκπαιδευτήκαμε, δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως είναι μονόδρομος για εμάς η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων πολύ υψηλής ποιότητας, limited edition, με ταυτότητα και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. 

Είμαστε ο ορισμός του πολύ γνωστού όρου στο εξωτερικό Single Estate βιολογικού παραγωγού, αλλά σε συγκεκριμένο Terroir και με μεθόδους που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου, κρατώντας πάντα ψηλά το ελληνικό στοιχείο και τη διαχρονική παράδοση του τόπου και της χώρας μας. 

Εισαγάγαμε καινοτομικές μεθόδους και τρόπους παραγωγής, όπως η αναγεννητική βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, η παραγωγή βιο – λειτουργικών τρόφιμα (Bio-Functional Foods) καθώς και βιολογικά ελαιοπροϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των Neutraceuticals. 

Οι δυσκολίες όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πάρα πολλές και χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα επίμονης προσπάθειας, με εμπλουτισμό επιστημονικής γνώσης, δοκιμών, έρευνας αλλά και έμπνευσης για να φτάσουμε στο σήμερα. Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, στο επίπεδο που βρίσκονται τα προϊόντα των βιολογικών ελαιώνων μας, είναι δύσκολη και έχει αρκετά προαπαιτούμενα. Χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση, παρακολούθηση των αγορών και των εξελίξεων στο χώρο του ελαιολάδου, συνεχή παρουσία στους ελαιώνες, ιδιαίτερη φροντίδα στα ελαιόδεντρα, εκμάθηση των πλέον εξελιγμένων τεχνικών παραγωγής, αλλά και υγιεινής – ασφάλειας των τροφίμων.



  

Διαβάζοντας για τις διακρίσεις σας, που είναι περισσότερες από 800 και ειδικά για το Ευρωπαϊκό βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού», νιώθουμε παρόλο που δεν είμαστε κομμάτι της επαγγελματικής σας οικογένειας περηφάνια για το ελληνικό λάδι. Νιώθετε και εσείς το ίδιο; Έχει η Ελλάδα τελικά το καλύτερο λάδι στον κόσμο;

Αυτή είναι η αλήθεια. Νιώθω εθνική υπερηφάνεια, μεγάλη τιμή αλλά και συγκίνηση για όλη αυτή τη διαδρομή στον παγκόσμιο χάρτη της ελαιοκομίας, με πυξίδα τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ 803 διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους και πιο έγκριτους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. 

Είχαμε εξαιρετικές στιγμές μέσα σε όλη αυτή την πορεία, με ξεχωριστές τις πρώτες θέσεις που έλαβαν τα ελαιόλαδα μας. Σημαντικό αλλά και συγκινητικό για εμάς είναι το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή στην 1η θέση παγκόσμιας κατάταξης δεν είχε φτάσει ποτέ ελληνικό ελαιόλαδο. 

Είναι σαφές και ξεκάθαρο από μέρους μας, ότι αυτό το σημαντικό γεγονός, αφορά πρωτίστως τη χώρα μας, την Ελλάδα, τον τόπο μας, τη Σπάρτη, και στη συνέχεια την ελληνική βιολογική ελαιοκομία. 

Η πολύ σπάνια και ιδιαίτερα τιμητική για εμάς πρόσφατη διάκριση του «Καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού», είναι ένα βραβείο ζωής, όπως δήλωσα και στην ευχαριστήρια ομιλία μου. 

Η τεράστια διεθνής διάκριση ήρθε στο 20ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) που έγινε στην πόλη Castellon, στη Βαλένθια της Ισπανίας. Για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας αυτού του βραβείου, θα πρέπει να σημειωθεί πως πρώτη φορά στα 17 χρόνια του θεσμού, που είναι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βραβεύτηκε ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. 

Η χώρα μας, έχει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, χωρίς αμφιβολία, που όμως θα πρέπει να το αποδεικνύει κρινόμενο από διεθνείς γευσιγνώστες και κριτές, σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, οι οποίοι δεν συγχωρούν το παραμικρό σφάλμα ή ελάττωμα. Μόνο έτσι μπορεί να σφραγιστεί το «διαβατήριο» για να ταξιδέψει ως πολύ υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, παγκοσμίως.



  

Διαβάζοντας για τα προϊόντα σας, ποικίλα παράγωγα της ελαιοπαραγωγής ήρθαμε αντιμέτωποι με ειδικές ορολογίες. Πώς δημιουργείτε τα καινούρια προϊόντα; Τι ρόλο παίζει η επιστήμη σε αυτή τη διαδικασία;

Πράγματι έχετε δίκιο, χρειάζεται λεξικό, υπό μια έννοια. Σίγουρα υπάρχει έντονο από πλευράς μας το εκπαιδευτικό κομμάτι των πελατών μας αλλά και των ανθρώπων που μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Τους εισάγουμε σε ένα διαφορετικό κόσμο του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά, αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μερικά θα σας έλεγα το “Φυλλικόν” Πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο “Αγουρέλαιο”, το εξαιρετικό παρθένο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο “Αρμονία”, τα εξειδικευμένα “Premium και Gourmet” ελαιόλαδα μας, αλλά και τα εξόχως υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα μας «Plus Health Evoos». Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές μας, Καλαμών και Πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά αλλά και χωρίς παστερίωση. Ξεχωριστή νέα σειρά αποτελούν οι υγειοπροστατευτικές επιτραπέζιες ελιές μας, με τον τίτλο «Plus Health Olives”, που παρουσιάζουν παγκοσμίως τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα φαινολών, ουσιών δηλαδή που βοηθούν την ανθρώπινη υγεία. 

Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ο άνθρωπος πίσω από τους πιο πολυβραβευμένους βιολογικούς ελαιώνεςΌλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές που παράγουμε είναι αμιγώς καινοτόμα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (bio-functional foods).

 

Με ποια Πανεπιστήμια συνεργάζεστε σε ερευνητικό επίπεδο;

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας. Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδά μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο και τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale. Η έρευνα βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov (με κωδικό NCT05218980) των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, όπως και στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Σκοπός αυτών μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. 



  

Σημαντική είναι επίσης η 1η κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η κλινική μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας (2017 -2022) με τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία». 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη. Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG.

Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών. 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές σε κάψουλα (σε μορφή σκόνης) με τον εμπορικό τίτλο «Plus Health Kalamata Olives», με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 

Το προϊόν χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της 3ης κλινικής μελέτης σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες. 

Παράλληλα, ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale σε συνεργασία με τη Δρ. Artemis Morris, του Artemis Wellness Naturopathic Practice στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ διενεργούν ένα νέο προκαταρτικό έργο με τίτλο “Oleocanthal Plus Cardio”. Από το Μάρτιο του 2023, η Δρ. Morris, προσθέτει 30 ml/ημέρα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με υψηλή περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης και συγκεκριμένα του «Plus Health Green EVOO» των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, στην καθημερινή διατροφή 25 – 50 ασθενών, για 12 εβδομάδες. 

Τα συγκεντρωτικά δεδομένα συλλέγονται από την Δρ. Artemis Morris και αναλύονται από τον Δρ. Τάσσο Κ. Κυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, προκειμένου να μελετηθούν οι αλλαγές σε καρδιαγγειακές παραμέτρους, μέσω του τεστ Cardiac IQ. 

Η συμμετοχή του ελαιοκανθαλικού ελαιόλαδου «Plus Health Green EVOO» των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στο προκαταρτικό έργο “Oleocanthal Plus” Cardio οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε ελαιοκανθάλη, μια κυρίαρχη φαινόλη που διαθέτει σημαντική βιολογική δράση και της έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

 

Πόσο επηρεάζει η αλλαγή του κλίματος την ελαιοπαραγωγή; Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μείωση στα παραγόμενα ελαιοπροΐόντα και στην επακόλουθη αύξηση της τιμής τους;

Οι επιπτώσεις τη κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές στην ελαιοκομία, δια γυμνού οφθαλμού θα έλεγα, όπως βέβαια και σε όλες τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Ναι, πιστεύω πως θα υπάρχουν μειώσεις στα παραγόμενα τρόφιμα, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι ο Νο.1 παράγοντας της μειωμένης παραγωγής, και κατά συνέπεια και των παραγόμενων ποσοτήτων.

 

Μία από τις ιδιαιτέρως πρωτοποριακές ιδέες σας αποτελεί ο στόχος σας να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Ελαιοκομίας με έδρα την Σπάρτη, όνειρο για το οποίο έχουν συστρατευτεί σημαντικές προσωπικότητες εντός και εκτός των συνόρων. Είναι ένα όνειρο που θα πραγματοποιηθεί;

Μια ρηξικέλευθη θα έλεγα πρόταση για τη δημιουργία Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας κατέθεσα σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας, στις 28 Ιανουαρίου 2023, στα πλαίσια των «Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023». Η δημόσια πρότασή μου ανάγεται στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα τη Σπάρτη, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, δύο από τα βασικά και εθνικά μας προϊόντα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την επιτραπέζια βρώσιμη ελιά. Πιστεύω ότι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα θα προσφέρει όλα τα επιστημονικά εφόδια στην εργασία των νέων μας, καλύτερη αξιοποίηση του ευλογημένου καρπού της ελιάς και τεράστια οφέλη για την οικονομία της Ελλάδας, γενικότερα. 

Τη δημόσια αυτή πρόταση στήριξαν και στηρίζουν με επιστολές τους ακαδημαϊκοί και καθηγητές Πανεπιστημίων όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το ΕΚΠΑ, το Γ.Π.Α. κ.α., καθώς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Είναι ένα όνειρο που ίσως έχει έρθει η ώρα να γίνει πραγματικότητα

 

Ευτυχία Φράγκου, naturanrg.gr


Οδός Εμπόρων