Vekrakos
Spartorama | Διεθνές Επιμελητήριο (ICC Ελλάς): «Εμφύλιος» με μαζικές παραιτήσεις και αιχμές κατά του Πέτρου Δούκα

Διεθνές Επιμελητήριο (ICC Ελλάς): «Εμφύλιος» με μαζικές παραιτήσεις και αιχμές κατά του Πέτρου Δούκα

Spartorama 16/03/2024 Εκτύπωση Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία
Διεθνές Επιμελητήριο (ICC Ελλάς): «Εμφύλιος» με μαζικές παραιτήσεις και αιχμές κατά του Πέτρου Δούκα
Παραίτηση της προέδρου και της αντιπροέδρου του γυναικείου παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου



«Εμφύλια» διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas), ενός θεσμικού οργάνου – συμβούλου των μεγάλων οικονομικών θεσμών και συμβουλίων όπως το G20, που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Διαμάχη που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου και της αντιπροέδρου το του γυναικείου παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ICC Women Hellas με αιχμές κατά του Πέτρου Δούκα, προέδρου του ICC Hellas και πρώην δημάρχου Σπάρτης.

 

Η πρόεδρος Αννα Καμαρίδη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Βενιάμη, οι οποίες είχαν οριστεί από τον κ. Δούκα, με την πρώτη να είναι εκλεγμένη και στο ΔΣ του Επιμελητηρίου, όντας μάλιστα και μοναδική γυναίκα μεταξύ των και μάλιστα ως η μόνη γυναίκα στο ανδροκρατούμενο επιμελητήριο, ενημέρωσαν τα μέλη ότι παραιτούνται- με επιστολή που κοινοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για πολιτική διαπλοκή και μικροσκοπιμότητες. 

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο mononews έγινε προσπάθεια υποτίμησης της δουλειάς που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ICC Women με τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής να εστιάζουν επιπλέον, την κριτική τους στο γεγονός ότι είναι γυναίκες. 

Οι δύο επιχειρηματίες είναι στο τιμόνι του ICC Women τα τελευταία δύο χρόνια έχοντας διευρύνει τον κύκλο των μελών σε περίπου 300 με τη συμμετοχή επιφανών στελεχών του γυναικείου επιχειρείν στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες- όπως αναφέρεται που έχει «διαρρεύσει» μεταξύ των μελών, συντάχθηκαν σε αυτήν προσπάθεια ανάδειξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας λόγω της δράσης των επικεφαλής. 

 

Ακέφαλο το γυναικείο παράρτημα

Στο στόχαστρο έχει μπει ο κ. Δούκας, και κάποια άλλα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ICC Hellas, από τους οποίους, όπως επισημαίνει η κ. Καμαρίδη στην επιστολή παραίτησης, δέχτηκε προσβλητικές επιθέσεις που θίγουν την αξιοπρέπειά της και τις προσωπικές της αρχές. Θέση την οποία ενστερνίστηκε και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Βενιάμη δηλώνοντας και η ίδια την παραίτησή της με αποτέλεσμα το γυναικείο παράρτημα να μείνει «ακέφαλο». 

Η Αννα Καμαρίδη, που έχει ενταχθεί στους κόλπους του οικογενειακού ομίλου επιχειρήσεων από το 2003 και σήμερα από τη θέση της Αντιπροέδρου του Δ.Σ, διοικεί τα τμήματα Διεθνών Αγορών, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Καμαρίδης GlobalWire, υπέβαλλε την παραίτησή της στις 14 Μαρτίου και με ηλεκτρονική επιστολή της προς τα μέλη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του mononews, επισημαίνει:

 

Η επιστολή παραίτησης

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λόγω αβάσιμων και προσβλητικών επιθέσεων που δέχτηκα από κάποια εκ των Μελών της Διοικητικής Επιτροπής του ΔΣ του ICC Hellas και από τον πρόεδρο αυτού- επιθέσεις που θίγουν τις προσωπικές αρχές και την αξιοπρέπειά μου- έχω ήδη δηλώσει από τις 14/3/2024 την παραίτησή μου από τη θέση του μέλους του ΔΣ και από το ρόλο της προέδρου του ICC WOMEN HELLAS στον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣ με είχε ορίσει. 

Δηλώνοντας πίστη στο όραμα της ανάδειξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, το οποίο αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμή μου για να υπηρετήσω τον θεσμό του ICC HELLAS, διαπίστωσα ότι δεν είναι πλέον δυνατή η συνεργασία μου με το εν λόγω Θεσμικό Οργανο, λόγω εμφανούς μικροσκοπιμότητας, μικροπολιτικής διαπλοκής και έλλειψης αποφασιστικότητας στο ΔΣ. 

Τιμώντας στο ακέραιο την ψήφο σας η οποία με ανέδειξε στην τρίτη θέση σε ψήφους στο ΔΣ και εκφράζοντας τον ύψιστο σεβασμό για το ICC WOMEN HELLAS και τα Μέλη του, σας δηλώνω ότι θα συνεχίσω με κάθε δυνατό τρόπο το έργο ανάδειξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας- κάτι το οποίο χωρίς τη δική σας συμμετοχή και βοήθεια δεν θα είχε επιτευχθεί- και δεσμεύομαι να διατηρήσω ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση». 

 

Άμεση ήταν η αντίδραση και της αντιπρόεδρου Ειρήνης Βενιάμη, η οποία από το 2014 εργάζεται και διευθύνει τη ναυτιλιακή εταιρεία Golden Union Shipping, που εντάσσεται στον όμιλο οικογενειακών επιχειρήσεων Golden Union και παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας BeWise, που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες ΙΤ. Υιοθέτησε την ίδια στάση αποχωρώντας και στην ενημέρωση προς τα μέλη τονίζει: 

«Σε συνέχεια του email της κ. Καμαρίδη και των όσων σε αυτό προσδιορίζονται, επιθυμώ να δηλώσω ότι συντάσσομαι πλήρως με τις θέσεις και τη στάση της. Δεδομένου ότι οι προσβλητικές επιθέσεις που δέχτηκε αμφισβητούν το ίδιο το Προεδρείο του ICC WOMEN HELLAS, δηλώνω με τη σειρά μου την παραίτησή μου από τον ρόλο της Αντιπροέδρου του ICC WOMEN HELLAS, στον οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ με είχε ορίσει. 

Εκφράζοντας με τη σειρά μου τον ύψιστο σεβασμό για το ICC WOMEN HELLAS και τα Μέλη του, δεσμεύομαι ότι θα συνδράμω στην προσπάθεια της κ. Καμαρίδη με κάθε δυνατό τρόπο, με σκοπό την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας».

 

Όπως αναφέρουν πηγές στο mononews το θέμα θα έχει συνέχεια με τις δύο πλευρές να οξύνουν την αντιπαράθεση και αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Μάλιστα πηγές κοντά στην πλευρά Δούκα επισημαίνουν ότι το γυναικείο τμήμα θα έπρεπε να αναφέρεται στο Δ.Σ. τoy Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και όχι στο κεντρικό όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά. 

Πάντως, και από την πλευρά του γυνακείου παραρτήματος κάνουν λόγο για προσπάθεια του προεδρείου να «καπελώσει» τη δραστηριότητα που είχαν, τονίζοντας ότι το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να αφήσει να αναπτυχθεί το ICC Women. 

 

Τι είναι το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο

Το ICC (International Chamber of Commerce ) είναι ένας παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός που προασπίζεται το ελεύθερο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Βασική αποστολή του ICC είναι η προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων. Βοηθάει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Το International Chamber of Commerce (ICC) που ιδρύθηκε το 1919 είναι ο παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός, που εκφράζει με κύρος τις επιχειρήσεις συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΟΟΣΑ και άλλα διακυβερνητικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του G8 και G20, και αποτελεί τη φωνή της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. 

Το ICC έχει τρεις κύριες δραστηριότητες: τη δημιουργία ρυθμιστικών κανόνων για τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, την επίλυση διαφορών, και την υπεράσπιση της πολιτικής του ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου. Επειδή οι επιχειρήσεις και οι ενώσεις μέλη του δραστηριοποιούνται στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα , το ICC έχει πρωταρχικό στόχο να καταρτίζει κανόνες που διέπουν τη διεξαγωγή των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες αυτοί είναι σε εθελοντική βάση, χρησιμοποιούνται καθημερινά σε χιλιάδες συναλλαγές και έχουν γίνει μέρος της δομής του διεθνούς εμπορίου. Παρέχει επίσης βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων είναι το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, που είναι το κορυφαίο διαιτητικό όργανο στον κόσμο. 

Μια άλλη υπηρεσία είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιμελητηρίων (WCF) του ICC, το παγκόσμιο δίκτυο των εμπορικών επιμελητηρίων, που προωθεί την αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών στα επιμελητήρια. 

Το ICC προσφέρει επίσης εξειδικευμένη εκπαίδευση και σεμινάρια και είναι ο κορυφαίος εκδοτικός οίκος παγκοσμίως των πρακτικών και εκπαιδευτικών εργαλείων αναφοράς για τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις τραπεζικές πρακτικές και την διαιτησία.

 

Το ICC Ελλάς

Η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου -ICC Ελλάς ιδρύθηκε το 1926. Mέλη της είναι τα 59 Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται κυρίως με το εξωτερικό και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διεθνή εκπροσώπηση της ελληνικής οικονομίας και να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητος παγκοσμίως. 

 

Το ICC Women

Το γυναικείο παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του λίγα χρόνια πριν με πρώτη πρόεδρο τη Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, την ισχυρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας που γιγάντωσε τον Ομιλο Μύλοι Σόγιας. 

Η κ. Καμαρίδη διαδέχτηκε την κ. Οφλούδη-Γιαβρόγλου. Στόχος του ICC Women Hellas είναι η δυναμική ένωση διακεκριμένων ηγετικών στελεχών και καταξιωμένων γυναικών επαγγελματιών που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ICC, τα μέλη γυναίκες με διαφορετικά προφίλ, από διαφορετικούς χώρους, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την δικαιοσύνη, την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, τον αθλητισμό, ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν σκοπό. 

Την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην οικονομική ζωή της χώρας και στον δημόσιο διάλογο.

Οι γυναίκες με τη συμμετοχή τους αποκομίζουν ξεκάθαρα οφέλη μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, των συνεργειών, της συνδεσιμότητας, της προώθησης των επαγγελματικών τους σχέσεων και της επαφής με υψηλόβαθμα στελέχη. 

Με την αλληλεπίδραση και την ενδυνάμωση ανά κλάδο, αντλούν έμπνευση και ιδέες που επιφέρουν την οικονομική και προσωπική τους ανάπτυξη, την καταξίωση, το κύρος και την επιρροή.


Άννα Διανά, mononews.gr


Οδός Εμπόρων