Vekrakos
Spartorama | Με Επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα «Καλός Ύπνος - Υγιή Γηρατειά» στο ΚΑΠΗ Σπάρτης

Με Επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα «Καλός Ύπνος - Υγιή Γηρατειά» στο ΚΑΠΗ Σπάρτης

Spartorama 30/03/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία Υγεία Χρήσιμα
Με Επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα «Καλός Ύπνος - Υγιή Γηρατειά» στο ΚΑΠΗ Σπάρτης
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Επιστημονική ημερίδα στο ΚΑΠΗ Σπάρτης: Η διαταραχή ύπνου στην τρίτη ηλικία – Δέκα πρακτικές οδηγίες για τη βελτίωση ύπνου

Το πρόβλημα της διαταραχής ύπνου στην τρίτη ηλικία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας, με τίτλο «Καλός Ύπνος- Υγιή Γηρατειά», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κοινότητας Σπάρτης και η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Σπάρτης (ΤΟΜΥ).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η οποία έγινε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στον χώρο του ΚΑΠΗ Σπάρτης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, Θεοφάνης Λάζαρης, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι η στρατηγική που αναπτύσσει ο Δήμος Σπάρτης, η οποία υλοποιείται μέσω του Κέντρου Κοινότητας, αφορά ακριβώς στην αρωγή των ατόμων τρίτης ηλικίας, στην έμπρακτη στήριξη και υποστήριξή τους, προκειμένου να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής τους.

Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης και συγκεκριμένα ο Ψυχολόγος Μιχαήλ Βασιλείου και η υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός της κινητής μονάδας, Σταυρούλα Πρεκεζέ, τόνισαν ότι το άγχος σε προχωρημένη ηλικία έχει χαρακτηριστεί ως «ο σιωπηλός γίγαντας» των δυσκολιών που ταλαιπωρούν  το ίδιο το ηλικιωμένο άτομο, καθιστώντας το πολλές φορές αδύναμο να το διαχειριστεί, ενώ στην πιο χρόνια μορφή το άτομο ταλαιπωρείται και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ακόμη και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια στήριξης των ατόμων, που βρίσκονται στην ευαίσθητη, ώριμη ηλικία, αλλά και των οικογενειών τους, επισημάνθηκε πως στέκεται αρωγός, η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Σπάρτης, στελεχωμένη από Κοινωνικούς Επιστήμονες, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.

Δηλώνοντας λοιπόν, την ενεργό παρουσία τους, τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, παρεμβαίνοντας συμβουλευτικά και ψυχολογικά, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε ώριμο άτομο και την οικογένεια του εξατομικευμένα, να αισθανθεί την παρουσία κάποιου, ο οποίος διαθέτει τη γνώση, αλλά κυρίως τη διάθεση, να ακούσει τις εμπειρίες τους, να αφουγκραστεί τα προβλήματα τους και τις αντιξοότητες της καθημερινότητας σας, με κυριότερο σκοπό την συναισθηματική ενδυνάμωση – αποκατάσταση, την κοινωνική επανένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού -της κοινωνικής ενσωμάτωσης, την αναγνώριση και την αποδοχή τη ζωής του ίδιου του ηλικιωμένου ατόμου σαν ένα όλον, με τις καλές και δύσκολες στιγμές, νιώθοντας την γαλήνη της σοφίας, που είναι και το διαμάντι της αυτοπραγμάτωσης της τρίτης ηλικίας.

Από την πλευρά του, ο Επισκέπτης Υγείας της 1ης ΤΟΜΥ Σπάρτης, Ηλίας Βασιλάκος, ανέλυσε τη σπουδαιότητα του ύπνου για την υγεία, τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης ύπνου και τις αιτίες του «κακού ύπνου», στις οποίες συμπεριέλαβε την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δέκα πρακτικές για τη βελτίωση του ύπνου:

Δέκα πρακτικές οδηγίες για βελτίωση του ύπνου

  • Καθιερώστε μια τακτική ώρα που πέφτετε για ύπνο και μια τακτική ώρα που ξυπνάτε (π.χ. 11 του βράδυ έως 7 το πρωί).
  • Αν σας αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, φροντίστε να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά, ώστε να μην επηρεάζεται ο ύπνος της νύχτας.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 4 ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζετε. Το αλκοόλ επηρεάζει το βαθύ στάδιο του ύπνου, ενώ ενισχύει το ροχαλητό.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει καφέ, τσάι (σε φακελάκια)πολλά αναψυκτικά, καθώς και τη σοκολάτα. Επιπλέον, καλό είναι να μην καταναλώνεται πολλά υγρά 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, καθώς αυξάνουν την ανάγκη ούρησης κατά την διάρκεια του ύπνου.
  • Αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα 4 ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ για βράδυ.
  • Να ασκείστε τακτικά, αλλά όχι αμέσως πριν κοιμηθείτε. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει 60 λεπτά περπάτημα ή ποδηλασία, κολύμπι, κηπουρική, δουλειές του σπιτιού κ.α.
  • Φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι άνετο. Επιλέξτε ένα στρώμα που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας ως προς τη σκληρότητα και το υλικό, και ένα μαξιλάρι που υποστηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι σας σε μια φυσιολογική θέση.
  • Φροντίστε το δωμάτιο σας να αερίζεται καλά και να έχει σωστή θερμοκρασία (περίπου 18 έως 22 βαθμούς). Ανοίγουμε τις μπαλκονόπορτες τις πρωινές ώρες  για να αεριστεί ο χώρος και βγάζουμε μια φορά το μήνα το στρώμα στον ήλιο, ενώ αλλάζουμε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα.
  • Φροντίστε να αποκλείσετε πηγές θορύβου και φωτός στο δωμάτιο. Αποφύγετε την τηλεόραση και το κινητό 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
  • Να θυμάστε πως το κρεβάτι μας είναι για τον ύπνο, όχι για εργασία ή αναψυχή.

Αν τα προβλήματα ύπνου συνεχίζονται, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Επιπλέον, μην ξεκινήσετε τη χρήση φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών) για τη βελτίωση του ύπνου χωρίς την οδηγία ιατρού.

Οδός Εμπόρων