Vekrakos
Spartorama | Κουμουνδούρος: «Το είπαν και το κάνουν. Διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας»

Κουμουνδούρος: «Το είπαν και το κάνουν. Διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας»

Spartorama 17/04/2024 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Πολιτική Υγεία
Κουμουνδούρος: «Το είπαν και το κάνουν. Διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας»
Όσα συνέβησαν στη Βουλή έδειξαν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πλέον παρελθόν, από την ώρα που κατεδαφίστηκε ο βασικός πυλώνας, που είναι το προσωπικό (ιατροί) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Η ελληνική κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλο δημόσιο αγαθό χρειάζεται ένα δημόσιο σύστημα υγείας.                                                                                                                               Είναι αλήθεια ότι η χρεοκοπία γονάτισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ανασύνταξε όσο περισσότερο μπορούσε. Διέσωσε τα νοσοκομεία και αυτό φάνηκε την εποχή της πανδημίας (2020), όπου όλο το βάρος το σήκωσαν τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι αλήθεια ότι το ΕΣΥ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί στις αρχές της δεκαετίες του 1980-1990. Στην πορεία είχε πολλά προβλήματα («φακελάκια», σκόπιμη διασπάθιση πόρων, κακή οργάνωση κ.λπ.). Όμως έστω και έτσι το ΕΣΥ στήριξε τη συνοχή της κοινωνίας, στήριξε την ανάπτυξή της και, βεβαίως, ήταν μια λύση για εκατομμύρια νοικοκυριά.

  • Όταν μειώνεις τον προϋπολογισμό στην υγεία με συνειδητή ΥΠΟ χρηματοδότηση του ΕΣΥ
  • Όταν αφήνεις τις οργανικές θέσεις υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού κενές
  • Όταν αφήνεις το προσωπικό του ΕΣΥ εξαθλιωμένο και απαξιωμένο
  • Όταν αφήνεις υποδομές  και εξοπλισμό να καταρρέουν
  • Όταν έχουμε πληρώσει αδρά με τις εισφορές μας το σύστημα για δημοσιά δωρεάν ποιοτική υγειά και αναγκάζεις τους εργαζόμενος, τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να φροντίσουν την υγεία τους πληρώνοντάς στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο «γρηγορόσημο υγείας»
  • Όταν μετατρέπεις το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • Όταν εξωθείς τους νέους επιστήμονες να φύγουν στο εξωτερικό λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας και των εξευτελιστικών μισθών
  • Όταν έχεις καθυστερήσεις σε τακτικά ραντεβού, χειρουργεία, χημειοθεραπείες  ακτινοβολίες, διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Όταν έχεις αποδιοργανώσει την λειτουργία των νοσοκομείων και των εφημεριών
  • Όταν δεν έχεις φροντίσει για την Προληπτική και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την μετανοσοκομιακή φροντίδα και την αποκατάσταση.
  • Όταν δεν έχεις φάρμακα γιατί επέτρεψες τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές εξαγωγές τους στους φαρμακοαποθηκάριους,
  • Όταν εντάσεις την ελληνική  φαρμακοβιομηχανία στους περιοριστικούς όρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αποδυναμώνοντας την, τότε  αυτοκτονεί ασθενής από απόγνωση  για ένα φάρμακο 12 ευρώ.
  • Όταν ιδιωτικοποιείς την ψυχική υγεία διαλύεις τα Ψυχιατρικά τμήματα καταστρέφεις την απεξάρτηση
  • Όταν διοχετεύεις δημόσιο χρήμα  σε ιδιωτικές μεγαλοκλινικές και διαγνωστικά κέντρα

Αυτά σημαίνουν ότι η επιτελική κυβέρνηση, που διατείνεται ότι έχει βάλλει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, εφαρμόζει κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της για λιγότερο κράτος στην υγεία. Ενδιαφέρεται μόνο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία και των κερδών των μεγαλοεπενδυτών στην υγεία και καθόλου για τον ιδιώτη γιατρό του συνοικιακού ιατρείου και των ασθενών. 

Όταν ο Θάνατος του ΕΣΥ είναι εμπρός μας ορατός μας ζητάς επιπλέον να πληρώσουμε και τα κόλλυβα για τα μνημόσυνά του.

Το είπαν και το κάνουν. Διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, διαλύουν ένα σύστημα που χρειάζεται. 

Η διάλυση του ΕΣΥ ήταν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς, αλλά και για λόγους σκοπιμότητας. Που είναι εξ αντανακλάσεως η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας: η ενίσχυση ιατρικών ομίλων, πολυεθνικών ομίλων που επενδύουν σε πολλά επίπεδα (ιατρεία, φάρμακα, ιατρικά υλικά, υπηρεσίες ασφάλειας ζωής κ.ά.).

Όσα συνέβησαν  στη Βουλή έδειξαν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πλέον παρελθόν, από την ώρα που κατεδαφίστηκε ο βασικός πυλώνας, που είναι το προσωπικό (ιατροί) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Μένει ακόμα ένα νομοθετικό «βηματάκι», που θα γίνει την επόμενη βδομάδα και είναι η νομοθέτηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα ελληνικά νοσοκομεία και γενικώς στο ΕΣΥ.

Όλα αυτά την ώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να πλησιάσει τα δημόσια νοσοκομεία. Οι κλειδωμένοι ΑΜΚΑ πολλαπλασιάζονται και η κοινωνία στην κυριολεξία θα ξεψυχά στα σκαλιά των νοσοκομείων.


Παναγιώτης Κουμουνδούρος
Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οδός Εμπόρων