Vekrakos
Spartorama | «Η αξία του εμβολιασμού δέντρων (μπόλιασμα)», από τον Ιωάννη Μπεκιάρη, Γεωπόνο - Δενδροκόμο

«Η αξία του εμβολιασμού δέντρων (μπόλιασμα)», από τον Ιωάννη Μπεκιάρη, Γεωπόνο - Δενδροκόμο

Spartorama 24/02/2018 Εκτύπωση Άρθρα
«Η αξία του εμβολιασμού δέντρων (μπόλιασμα)», από τον Ιωάννη Μπεκιάρη, Γεωπόνο - Δενδροκόμο
Και γιατί αξίζει να επιδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Οδός Εμπόρων

Στα πολυετή δέντρα π.χ πορτοκαλιές, η οικονομική αποδοτικότητα των διαφόρων ποικιλιών μεταβάλλεται συνήθως αρνητικά με την πάροδο των χρόνων. Η παγκοσμιοποίηση και άλλοι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμπορία για αυτό και οι παραγωγοί θέλουν να αλλάζουν τις παλιές ποικιλίες με νέες περισσότερο προσοδοφόρες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αγορών. Ένας τρόπος για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αλλαγές στα κτήματα τους είναι και ο εμβολιασμός των δέντρων. Είναι η τεχνική της τοποθέτησης τμήματος ενός φυτού σε έναν άλλον κορμό δέντρου, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενωθούν και να αναπτύσσονται ως ένα ενιαίο φυτικό άτομο.

Θα αναφερθώ στα εσπεριδοειδή.

Τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια Navel (Μέρλιν) αυτή την περίοδο περνάνε μία οικονομική κρίση όσον αφορά τη διάθεση τους στις αγορές. Έτσι, κάποιοι παραγωγοί αυτών των ποικιλιών θέλουν να τις αλλάξουν με άλλες ποικιλίες, υπερπρώιμες ή υπερόψιμες, ποιοτικά αναβαθμισμένες, περισσότερο αποδοτικές και προσοδοφόρες. Όπως προανέφερα, υπάρχουν και κάποιοι που ξεριζώνουν τις πορτοκαλιές και φυτεύουν ελιές και λιγότεροι ξαναφυτεύουν άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών (μανταρινιές, λεμονιές κ.α.).

Όμως πορτοκαλιές με καλό ριζικό σύστημα είναι κρίμα να αποφασίζει κανείς να τις ξεριζώνει έτσι γρήγορα και χωρίς σχέδιο προοπτικής στο χρόνο και χωρίς να υπολογίζει τον παλιό κόπο καλλιέργειας αυτών των δέντρων.

Η καρατόμηση των παλιών δέντρων και ο εμβολιασμός με κεντριά της επιθυμητής ποικιλίας δίνει γρήγορα αποτελέσματα (καρποφορούν νωρίτερα κατά δύο εποχές) υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεις στα κεντρωμένα δέντρα (κεντράδια) τα απαιτούμενα. Χρειάζεται δηλαδή δουλειά!

Τα κεντρώματα αρχίζουν νωρίς τον Μάρτιο και πρέπει να τελειώνουν τέλος Απριλίου. Γίνονται δε από ειδικούς επαγγελματίες (κεντρωτές-ιες).

Οι παραγωγοί τον πρώτο κρίσιμο χρόνο έχουν δουλειές όπως φαίνεται παρακάτω (Οδηγίες κεντρώματος από εμβολιάστρια).

ΔΕΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΑΣ

  1. Απαγορεύεται ο ψεκασμός με ζιζανιοκτόνο μετά το λύσιμο.
  2. Το πρώτο λύσιμο γίνεται από εμάς. Μετά από 4-5 ημέρες από το λύσιμο βγάζετε το νάιλον και τη χάρτινη σακούλα. Αφήνεται μόνο τη ταινία που κρατάει τα μπόλια.
  3. Υποχρεωτικά αμέσως μετά βάφουμε τη τομή του δέντρου με ΝΟΒΑΡΙΛ (NOVARIL) μέχρι το βαμβάκι, απαραίτητο επικαλυπτικό πληγών μυκητοκτόνο για την απολύμανση του υποκειμένου – δέντρου. Μετά τη βαφή τυλίγουμε γύρω γύρω από την τομή και το μπόλι με χαρτόνι ρολό 10 πόντους πάνω από το μπόλι, το προστατεύει από τον ήλιο, τον αέρα και το ισιώνει.
  4. Το πότισμα του δέντρου πρέπει να γίνεται με καπάκι ή άλλου είδους προστατευτικό ώστε το νερό να βρέχει μόνο τη ρίζα και όχι την τομή του δέντρου. Σημείωση: Τώρα τα δέντρα μας θέλουν τη μισή ποσότητα νερού από αυτή που τους δίνουμε πριν τον εμβολιασμό και δεν θέλουν καθόλου λίπασμα.
  5. Τα πρώτα ψεκάσματα να γίνονται με μικρό ψεκαστήρα του κιλού, κάθε εβδομάδα. Σε ένα κιλό νερό βάζουμε:1 γραμμάριο ΚΟΝΦΙΝΤΟΡ (confidor), 3 γραμμάρια ALIET, ½ (μισό) γραμμάριο φυλλολίπανση. Δύο φορές το μήνα ψέκασμα με VEDEX ή TNT για τετράνυχο (Μισό γραμμάριο σε ένα κιλό νερό). Όταν τα μπόλια μεγαλώσουν λίγο, μπορούμε να βάλουμε μεγάλο ψεκαστήρα και να ραντίζουμε όλο το καλοκαίρι.
  6. Όταν μεγαλώσουν τα μπόλια τα στηρίζουμε με ένα καλάμι ή ξύλο και τα δένουμε ελαφριά με ένα κορδόνι. Προσοχή: Δένουμε ελαφριά για να μην παραμορφωθούν τα μπόλια.
  7. Δεν αφήνουμε τα μπόλια να τραβήξουν άλλο μπόι. Αν ξεπεράσουν το 1,5 μέτρο κόβουμε τις κορφές. Δεν τα κλαδεύουμε τον πρώτο χρόνο, όσο περισσότερα κλαδιά έχουν τόσο είναι προστατευμένα το χειμώνα.
  8. Τον Σεπτέμβριο πριν τις βροχές και τις υγρασίες βγάζουμε τα χαρτόνια και τα βαμβάκια και υποχρεωτικά την ταινία που δένει τα μπόλια. Προσοχή: Αν δε βγει η ταινία σαπίζει ο κορμός γιατί πιάνει σκουλήκι. Στη συνέχεια βάφουμε, με άσπρο πλαστικό χρώμα (προσοχή όχι ελαιόχρωμα νέφτι) καθόλου αραιωμένο, την τομή για να κάνουμε «στεγανοποίηση». Το άσπρο χρώμα απομακρύνει τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης όταν οι κορμοί μείνουν τώρα χωρίς το χαρτόνι υπάρχει κίνδυνος να σκάσουν από τον ήλιο, για αυτό βάφουμε τους κορμούς με ασβέστη και γαλαζόπετρα. Μετά τον Οκτώβριο κάνουμε μερικούς ψεκασμούς, με οξείδιο χαλκού για να ψηθούν τα μπόλια.
  9. Το χειμώνα πρέπει να φροντίσετε για προστασία από πάγο. Υποχρεωτικά πρέπει να τυλιχθούν η τομή και τα μπόλια γύρω γύρω με χαρτόνι. Οι φούντες και να μείνουν ακάλυπτες δεν πειράζει.
  10. Σε περίπτωση που δούμε κομμένα φυλλαράκια διαλύουμε ένα κιλό ΠΥΡΙΝΕΞ (PIRINEX) ή ΑΣΠΙΔΑ σε επτά κιλά νερό και με αυτό το μείγμα, μουσκεύουν με επτά κιλά πίτουρα. Το δόλωμα αυτό το βάζουμε γύρω από τον κορμό και λίγο πάνω στον κορμό.

Το κόστος εμβολιασμού ανά δέντρο κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 ευρώ μαζί με τα μπόλια και προτείνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το επιδοτήσει γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους παραγωγούς και το κράτος.

Παραθέτω φωτογραφίες αλλαγής ποικιλίας από πορτοκαλιές ποικιλίας ΜΕΡΛΙΝ σε μανταρινιές ΝOVA.



ΦΩΤΟ 1: Κεντράδια μανταρινιών ποικιλίας NOVA 8 μηνών.



ΦΩΤΟ 2: Κεντράδια μανταρινιών ποικιλίας NOVA 2 ετών.



ΦΩΤΟ 3: Κεντράδια μανταρινιών ποικιλίας NOVA 4 ετών.


Σημείωση: Η απόδοση των τετραετών κεντραδιών NOVA ήταν 25 κιλά κατά μέσο όρο.

ΣΠΑΡΤΗ
Φεβρουάριος 2018
Ιωάννης Μπεκιάρης
Γεωπόνος - Δενδροκόμος
giannis_mpek@yahoo.gr


Οδός Εμπόρων