Vekrakos
Spartorama | Άρχισαν τα γυρίσματα του -Μανιάτη- «Ζορμπά» στη Στούπα της Μάνης

Άρχισαν τα γυρίσματα του -Μανιάτη- «Ζορμπά» στη Στούπα της Μάνης

Spartorama 22/04/2018 Εκτύπωση Ιστορία Πολιτισμός
Άρχισαν τα γυρίσματα του -Μανιάτη- «Ζορμπά» στη Στούπα της Μάνης
Ο πραγματικός Ζορμπάς λεγόταν Γιώργος και όχι Αλέξης και το μεταλλείο του λιγνίτη, βρισκόταν όχι στην Κρήτη αλλά στην Πραστοβά της Στούπας, στη Δυτική Μάνη
Οδός Εμπόρων

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ταινία «Ζορμπάς» στη Στούπα, με σκηνοθέτη τον Μπάμπη Τσόκα και με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. 

Μια ακόμα παραγωγή, που στόχο έχει να αναδείξει την ιστορία των ανθρώπων, που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο μας, όπως και η Μαρία Κάλλας, η ταινία για τη ζωή της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει στη Στούπα εδώ και 5 ημέρες και ήδη έχουν λάβει μέρος πάνω από 100 εθελοντές. Θα ακολουθήσουν σκηνές στην Καλαμάτα, πάλι στη Στούπα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, με τον οποίο μιλήσαμε στο περιθώριο των γυρισμάτων την 4η ημέρα στη Στούπα, πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας, αλλά είναι ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, το αποτέλεσμα του οποίου ελπίζει πως θα είναι εκπληκτικό, χάρη στην αγάπη των ανθρώπων που συμμετέχουν και στην «ψυχή που δίνουν» στην ανάδειξη των γεγονότων. 

Οπως τονίζει ο κ. Τσόκας, ο Γιώργης Ζορμπάς ήταν ο πραγματικός Ζορμπάς, τον οποίο δεν ξέρουν οι Ελληνες, νομίζοντας πολλοί πως είναι ο Κρητικός Ζορμπάς και πως το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη αναφέρεται στην Κρήτη και όχι στη Στούπα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όπως λέει, έχει αφιερώσει τη ζωή του να παρουσιάζει τους Ελληνες σε όλον τον κόσμο και χάρη στον Θανάση Ψαρούλη και τους εθελοντές προχώρησε στα γυρίσματα «αυτής της μεγάλης παραγωγής, χωρίς χρήματα, για να αναδειχθεί όλος αυτός ο θησαυρός της Ελλάδας». 

Τα γυρίσματα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 1 χρόνο. Στο ρόλο του Ζορμπά είναι ο Χρήστος Ζερίτης και όλοι οι συντελεστές είναι από τον τόπο μας, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί από τα τοπικά θεατρικά σχήματα.

eleftheriaonline.gr


Καζαντζάκης, Ζορμπάς και Μάνη

Ο Καζαντζάκης περί το 1917 ήταν ιδιοκτήτης μεγάλου λιγνιτορυχείου στην Στούπα της Έξω Μάνης, στη θέση Πραστοβά, όπου υπεύθυνος ήταν ο Γιώργης (κι όχι "Αλέξης") Ζορμπάς. Στο γνωστό βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» που διαδραματίζεται στα Κρητικά ακρογιάλια και αναφέρεται στο Ζορμπά, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ στην Κρήτη, έχει να κάνει αποκλειστικά με τη σχέση του Καζαντζάκη με το Ζορμπά στη Μάνη!

«Το 1917 έχουμε τον Ζορμπά. Τον Ζορμπά και το μεταλλείο του λιγνίτη, που βρισκόταν όχι στην Κρήτη παρά στην Πραστοβά της Στούπας, στη Δυτική Μάνη. Σ΄ ένα χαριτωμένο λιμανάκι (Σημ., την Καλογρια), όπου ανάβλυζαν πηγές δροσερό νερό μέσα στη θάλασσα. Ο Νίκος μου μιλούσε συχνά για τα κοπάδια, τις κατσίκες και τα πρόβατα που χτυπούσαν με τη χηλή τους την άμμο κι ανάβλυζε γλυκό δροσερό νερό να πιουν να ξεδιψάσουν.

Οι γέροντες στη Μάνη θυμούνται ακόμα τον Ζορμπά και τον Καζαντζάκη και μου έδειξαν το ερειπωμένο τώρα καλύβι τους. Μου έδειξαν και τη σπηλιά, όπου ο Νίκος έβρισκε καταφύγιο, για να διαβάσει και να γράψει. Θυμούνται ακόμα πολύ καλά τον Άγγελο Σικελιανό, τη βαριά μελωδική φωνή του, όταν απάγγελλε στίχους του, και πώς κοιμόταν σε μιαν εξέδρα, που είχαν ξεπίτηδες φτιάξει πάνω από τα κύματα.

Όπως μου την είχε περιγράψει ο Νίκος τη μικρή του την ακρογιαλιά της Πραστοβάς, έτσι τη βρήκα...

Το μεταλλείο πάει κατά διαβόλου. Ζορμπάς και Καζαντζάκης το παρατούν, ο ένας φεύγει στη Χαλκιδική κι ύστερα στη Σερβία, ο άλλος στην Ελβετία...».

Από το βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκη «Νίκος Καζαντζάκης - ο ασυμβίβαστος», (1983) που αναφέρεται στη βιογραφία τον Καζαντζάκη, βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενά του







  



Οδός Εμπόρων