Vekrakos
Spartorama | «Ανέγερση Μουσείου Λακωνικών Προσωπικοτήτων στη Σπάρτη», του Φάνη Λάζαρη

«Ανέγερση Μουσείου Λακωνικών Προσωπικοτήτων στη Σπάρτη», του Φάνη Λάζαρη

Θεοφάνης Λάζαρης 06/05/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Ανέγερση Μουσείου Λακωνικών Προσωπικοτήτων στη Σπάρτη», του Φάνη Λάζαρη
«...θα περιλαμβάνει όλες τις προσωπικότητες της Λακωνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα που πρωταγωνίστησαν με την προσφορά τους σε όλους τους δημιουργικούς τομείς της ζωής»
Οδός Εμπόρων

Αγαπητοί συμπολίτες Χριστός Ανέστη.

Έχοντας την άποψη ότι μπορούμε ως ενεργοί πολίτες όχι μόνο να περιμένουμε και να κρίνουμε τις δράσεις της κάθε δημοτικής αρχής αλλά να κάνουμε και τις δικές μας προτάσεις καταθέτω μια πρόταση μου προς τη νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η πρόταση μου είναι η ανέγερση μουσείου που θα περιλαμβάνει όλες τις προσωπικότητες της Λακωνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα που πρωταγωνίστησαν με την προσφορά τους σε όλους τους δημιουργικούς τομείς της ζωής. Περίοπτη θέση θα έχουν βεβαίως οι ήρωες στα πεδία των μαχών. Εκτός απ’ αυτούς όμως στο μουσείο θα υπάρχουν προσωπικότητες των γραμμάτων,των τεχνών, του αθλητισμού, του εμπορίου, άνθρωποι της εκκλησίας με πανθομολογούμενη προσφορά στον τόπο μας, δωρητές και κάθε άλλος που με τις ιδέες του και τη δράση του πρόσφερε στη Λακωνία και στην Ελλάδα γενικότερα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το μουσείο που προτείνω δεν λειτουργεί ως μία «επανάληψη» του προς ανέγερση αρχαιολογικού μουσείου που όλοι επιθυμούμε. Άλλωστε εδώ μιλάμε μόνο για ανθρώπους κι όχι για ευρήματα. Επίσης η ιστορική αναφορά του μουσείου θα εκτείνεται από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Φυσικά αν η πρόταση εισακουστεί από τη νέα δημοτική αρχή θα πρέπει αφ’ ενός μεν να βρεθεί ο άνθρωπος εκείνος που θα έχει πλήρη γνώση της ιστορίας της Λακωνίας για να αθροίσει όλες τις προσωπικότητες που θα έχουν θέση στο μουσείο, αφ’ ετέρου να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας. Αυτά όμως είναι ζητήματα που θα λύσει η νέα δημοτική αρχή και που σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο εφ’ όσον υπάρχει πρόθεση η πρόταση αυτή να γίνει πράξη.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα έχει κατά την άποψη μου πολλαπλό όφελος για τον τόπο μας.Πρώτα απ΄ όλα εμείς οι ίδιοι θα γνωρίσουμε σημαντικούς προγόνους μας αποδίδοντας ταυτόχρονα σ’ αυτούς την πρέπουσα τιμή για την προσφορά τους. Είμαι βέβαιος ότι εκτός απ’ αυτούς που ήδη γνωρίζουμε θα έλθουν εις γνώση μας πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν τα γνωρίζαμε και αξίζουν του σεβασμού και της προσοχής μας. Συνήθως μαθαίνουμε τα πρόσωπα μέσα από την ιστορία. Στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε το αντίθετο.Θα μάθουμε την ιστορία του τόπου μας μέσα από τα πρόσωπα και θα βρούμε κι άλλες αιτίες να νιώθουμε υπερήφανοι για τη λακωνική μας καταγωγή.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που υπάρχει εμφανής έλλειψη προτύπων και οι αξίες και τα ιδανικά έχουν περάσει στο περιθώριο, θα δώσουμε(ιδιαίτερα στους νέους) πρότυπα από το ιστορικό μας παρελθόν και θα αντλήσουμε διαχρονικές αξίες και ιδανικά από προγόνους μας που με φωτισμένο πνεύμα και ψυχική καλλιέργεια κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα σήμερα οι αξίες και τα ιδανικά είναι απολύτως απαραίτητα αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κοινωνία,ως κράτος κι ως έθνος.

Το μουσείο λακωνικών προσωπικοτήτων μαζί με το αρχαιολογικό μουσείο(όποτε αυτό ανεγερθεί)μπορούν να αποτελέσουν τους τα δύο νέα σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης μας (εκτός των ήδη υπαρχόντων). Βασικός προβληματισμός εδώ κι αρκετά χρόνια όλων μας είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες της πόλης μας χρησιμοποιούν τη Σπάρτη ως ορμητήριο χωρίς να αφιερώνουν χρόνο για παραμονή εντός των ορίων της πόλης. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους και στη Λακωνία αλλά ιδιαίτερα στη Σπάρτη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους επαγγελματίες της περιοχής.

Τέλος το μουσείο αυτό θα έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Καθώς το παρόν θα γίνεται παρελθόν κάθε Λάκωνας που θα ξεχωρίζει με την προσφορά του θα βρίσκει τη θέση του στο μουσείο. Η ιστορική αναφορά αυτής της πρότασης δηλαδή θα έχει ως αφετηρία την αρχαιότητα αλλά δεν θα έχει «ιστορικό τέλος». Θα είναι μια διαχρονική απόδοση σεβασμού και τιμής στο Λάκωνα που σκέπτεται,πράττει και εν τέλει προσφέρει στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Εύχομαι η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, με τις δημιουργικές προτάσεις όλων των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου να βοηθήσει το Δήμο μας με την τεράστια ιστορία που έχει να πάει πολλά βήματα  μπροστά, γιατί και το θέλουμε και το αξίζει.

 

Λάζαρης Θεοφάνης Νεκτάριος


Οδός Εμπόρων