Vekrakos
Spartorama | Η «Εφημερίς των Κυριών», από την Ευσταθία στον «Οινοκράτη» - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ

Η «Εφημερίς των Κυριών», από την Ευσταθία στον «Οινοκράτη» - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ

Spartorama 04/03/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Θέατρο Κοινωνία Μουσική
Η «Εφημερίς των Κυριών», από την Ευσταθία στον «Οινοκράτη» - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ
Την παγκόσμια ημέρα ποίησης, το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020
Οδός Εμπόρων

«Οι ποιηταί δεν αποθνήσκουν, όχι. Φεύγουν μακράν εις την μεγάλην και απέραντον πατρίδα των, εξ ης εξόριστοι, τόσον επί της γης του πόνου δοκιμάζονται.»
Καλλιρρόη Παρρέν, (Εφημερίς των Κυριών, για το θάνατο του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου, 1895)

 

Ο ιδιαίτερος χώρος του «Οινοκράτη» στη Σπάρτη θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το θεατρικό ντοκιμαντέρ της Ευσταθίας «Εφημερίς των Κυριών» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ποίησης.

Η  «Εφημερίς των Κυριών», το θρυλικό φεμινιστικό έντυπο του 19ου αιώνα και η εκδότριά του η Καλλιρρόη Παρρέν αγαπούσαν πολύ την ποίηση και τους σπουδαίους ποιητές της εποχής. Κι αυτοί με τη σειρά τους υποστήριξαν ενθέρμως τη δυναμική αυτή γυναικεία παρέα. Μέσα από τις θρυλικές σελίδες της Εφημερίδας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του Γεωργίου Δροσίνη, Αχιλλέα Παράσχου, Λορέντζου Μαβίλη και πολλών άλλων.


Η παράσταση «Εφημερίς των Κυριών» της Ευσταθίας πρωτοανέβηκε τον Νοέμβριο του 2017 στην «Οικία Κατακουζηνού», στην Αθήνα, Αμαλίας 4. Από τότε συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι της στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο, με μεγάλη ανταπόκριση. Πρόκειται για ένα «θεατρικό ντοκιμαντέρ», μια «ακτιβιστική παράσταση», που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται και να προσαρμόζεται στον εκάστοτε χώρο που την φιλοξενεί. Οι συντελεστές της επιλέγουν για την παρουσίασή της χώρους που «φέρουν» ένα ιστορικό βάρος. Έτσι, μέχρι τώρα εκτός από τον πολύ ιδιαίτερο χώρο του ιδρύματος Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού έχει παρουσιαστεί, στο ίδρυμα Κωνσταντινουπολιτών, στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός»  και στο μουσείο του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καπα Εκδοτική», Μάιος 2019.  

«Εφημερίς Των Κυριών», της Ευσταθίας

«Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Κυριών» πιο πολύ θαυμάζεις το μεγαλείο της προσφοράς και το τι θα πει πάθος κι αγάπη κι ενθουσιασμός και πίστη σε μια ιδέα, τι θα πει να πετάς στα ουράνια σαν ένας ερωτευμένος έφηβος  και μαζί σου να πετάει η ομάς!»

Ένα θρυλικό έντυπο  μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αιώνα, συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να  δημιουργήσει  μια παράσταση.

«Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη  για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς  βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της  συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.  

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης  της Εφημερίδος, ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.

Ο Χάρης Μπότσης  στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες  ή εντελώς καινούργιες, γραμμένες από την Ευσταθία για την παράσταση καθώς και τραγούδια όλων των εποχών που σχολιάζουν με τον τρόπο τους την κλιμακούμενη δράση.

Τέλος, η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη γυναικεία μορφή, άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της αληθινή ιστορία από μιαν ανάγκη να δικαιωθεί η ίδια και μαζί μ αυτήν και όλες οι γυναίκες της γενιάς της που δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.

Έρευνα, σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική: Ευσταθία

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Πιάνο: Χάρης Μπότσης

Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης

Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.

Παραγωγή: BlackDuck 


  

  


Οδός Εμπόρων