Vekrakos
Spartorama | Γνώμη: Τεράστια η ζήτηση για μάσκες, γάντια και αντισηπτικά - Ευκαιρία για δημιουργία προσφοράς

Γνώμη: Τεράστια η ζήτηση για μάσκες, γάντια και αντισηπτικά - Ευκαιρία για δημιουργία προσφοράς

Ν.Μ. 28/03/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Γνώμη: Τεράστια η ζήτηση για μάσκες, γάντια και αντισηπτικά - Ευκαιρία για δημιουργία προσφοράς
Είναι σίγουρο ότι το όνομα της Σπάρτης θα μνημονεύεται παντού ως παράδειγμα οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης
Οδός Εμπόρων

Είναι γνωστή η έλλειψη που υπάρχει τελευταία στα απλά μέσα άμυνας έναντι του κορονοϊού που είναι κυρίως οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά. Ουρά οι παραγγελίες στα σχετικά εργοστάσια τα οποία δυστυχώς με δυσκολία ανταπεξέρχονται στην τεράστια παγκόσμια ζήτηση. 

Αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να αντιδράσει σε αυτή την έλλειψη τόσο απλών στην κατασκευή τους προϊόντων, τα οποία μπορεί και να αποδειχτούν κρίσιμα όπλα για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Έχω ήδη ρωτήσει γνωστές μου παραδοσιακές μοδίστρες και με έχουν διαβεβαιώσει ότι εύκολα μπορούν να ράψουν μάσκες, αρκεί να έχουν τα κατάλληλα υφάσματα (κυρίως βαμβακερά). Είναι σίγουρος ότι αν το ψάξει κανείς θα ανακαλύψει ότι η παραγωγή αντισηπτικών αλλά και γαντιών latex δεν πρέπει να κρύβουν κανένα πολύπλοκο know how, αρκεί να έχει κανείς στην διάθεσή του τις απαραίτητες πρώτες ύλες. 

Αν την προμήθεια των υλικών αναλάβει κεντρικά ένας μεγάλος οργανισμός όπως για παράδειγμα ο Δήμος Σπάρτης, είμαι σίγουρος ότι εύκολα θα βρεθούν εμπειρικοί τεχνίτες και τεχνίτριες, ράφτες και μοδίστρες, που από το σπίτι τους αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένους δικούς τους χώρους (με ελάχιστο εξοπλισμό -είναι σίγουρο-) μπορούν να παράξουν αξιόλογες ποσότητες από τα παραπάνω προϊόντα. Αν όλοι αυτοί δουλεύουν συστηματικά σε εθελοντική βάση (από το να κάθονται άπραγοι σπίτι τους), τότε μπορεί ο Δήμος να προσφέρει στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτά τα είδη σε τιμή κόστους, για όσο διαρκεί η πανδημία. Μετά το τέλος της κρίσης θα μπορούσε η παραπάνω προσπάθεια να εξελιχτεί σε μια προσοδοφόρα, ως ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο, επιχείρηση του Δήμου. 

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, κ. Δήμαρχε. Σας παροτρύνουμε, εσείς που έχετε βάλει ως στόχο να προβάλετε την Σπάρτη στα πέρατα του κόσμου, μελετήστε την ιδέα. Είναι σίγουρο ότι το όνομα της Σπάρτης θα μνημονεύεται παντού ως παράδειγμα οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης.


Ν. Μ. 


Οδός Εμπόρων