Vekrakos
Spartorama | «Η Ασυμμετρία», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Η Ασυμμετρία», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 22/08/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Φιλοσοφία
«Η Ασυμμετρία», από τον Γεώργιο Κόρδη
Κάθε έλλογα οργανωμένη κοινωνία θα έπρεπε ίσως να δομείται στην βάση της υπαρκτής, φύσει ή θέσει, ασυμμετρίας μεταξύ των μελών μιας κοινότητας
Οδός Εμπόρων

Η αρχή της ζωγραφικής πράξης  στην ελληνική εικαστική παράδοση ξεκινά με μια παραδοχή. Δεν υπάρχει συμμετρία μεταξύ των μερών που απαρτίζουν ένα σύνολο και που αποτελούν δυνάμει σύνθεση. Δεν είναι ίσα μεταξύ τους τα στοιχεία ή δεν πρέπει να είναι ίσα μεταξύ τους. Κι αν τυχαίνει να έχεις μονάχα ένα στοιχείο και θέλεις να κάνεις ζωγραφική τότε το τεμαχίζεις σε δύο άνισα μεταξύ  τους στοιχεία, κάνεις μια ανάλυση δηλαδή, τέμνοντας στην χρυσή τομή ή κάπου εκεί περίπου.

Έτσι ξεκινάς την δημιουργία σου. Με μια ανάλυση και μια ασυμμετρία και στην καλύτερη περίπτωση με μια άριστη αναλογία μεταξύ των άνισων μερών. Με τον τρόπο αυτό βάζεις βάσεις ώστε η τέχνη σου να αφορά στην κίνηση και άρα κάνεις μια τέχνη ενέργειας, δηλαδή κάνεις διαχείριση χρόνου μάλλον παρά χώρου.

Κι αυτό για τον εξής λόγο:

Η ασυμμετρία παράγει κίνηση και η προσπάθεια εξισορρόπησης απαιτεί αντικίνηση, δηλαδή μιαν άλλη κίνηση αντίρροπη. Έτσι  παράγεται ένα σύστημα κινήσεων-δυνάμεων , ένα ενεργειακό πεδίο με σημείο αναφοράς την αίσθηση του θεατή. Η πραγματικότητα αυτή συνιστά τον ρυθμό και αποτελεί την πεμπτουσία του εικαστικού έργου τέχνης.

Κι άν έτσι στην ζωγραφική πράξη έτσι και στη ζωή.

Κάθε έλλογα οργανωμένη κοινωνία θα έπρεπε ίσως να δομείται στην βάση της υπαρκτής, φύσει ή θέσει, ασυμμετρίας μεταξύ των μελών μιας κοινότητας. Και η οργάνωση θα έπρεπε να στοχεύει όχι να καταργήσει την ασυμμετρία αλλά να την χρησιμοποιήσει ως βάση για να δομήσει ένα ρυθμικό γεγονός δυναμικής ισορροπίας που να παράγει ανάλογο έργο, οικονομία και σχέσεις ερωτικές, δηλαδή ζωή.

Κάθε απόπειρα να καταργηθεί η ασυμμετρία κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια αδράνεια και μη παραγωγή έργου, σε ένα αδρανές σύστημα που θα μένει εσωτερικά ακίνητο και θα τροφοδοτείται έξωθεν ή άνωθεν, σε κάθε περίπτωση δηλαδή σε ένα μεταφυσικό σύστημα με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Φωτο Αρχείου: Σελιδοδείκτης με γοργόνα και προσδοκία. Ψηφιακή ζωγραφική.


Οδός Εμπόρων