Vekrakos
Spartorama | Σχόλια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών - video

Σχόλια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών - video

Ν.Μ. 02/09/2020 Εκτύπωση Άρθρα Διατροφή Εκδηλώσεις Ιστορία
Σχόλια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών - video
Το πανό και η ασπίδα - ο πανηγυρικός λόγος - οι αναμνηστικές πλακέτες - οι Γυμνοπαιδίες του Eric Satie
Οδός Εμπόρων

Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς από την «μεγάλη» ημέρα του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών, που έγινε παρουσία επισήμων μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. 

  • Το πανό πίσω από το άγαλμα που στο αριστερό του μέρος δέσποζε η ασπίδα(1) με το «Λ», το λογότυπο του Δήμου Σπάρτης με το κυκλικό σλόγκαν σε άψογα Ελληνικά “Sparta - Timeless choice” ή το κόκκινο λογότυπο «300» με ακριβώς την ίδια γραμματοσειρά και ακριβώς το ίδιο χρώμα του με τον τίτλο της πολυδιαφημισμένης ομώνυμης ταινίας που δέσποζε στο κάτω μέρος της ασπίδας; 
  • Τον πανηγυρικό λόγο του κ. Δημάρχου ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να διαρκέσει δέκα λεπτά αλλά διήρκεσε μισή ώρα; Τον πανηγυρικό που εξελίχθηκε σε μάθημα ιστορίας; Ο κ. Δήμαρχος υπέθεσε μάλλον ότι όσοι παρακολουθούσαν (και παρακολουθούσαν και άλλοι πολλοί μέσω διαδικτύου) ήταν ανιστόρητοι και αποφάσισε να τους ανοίξει τα μάτια με το ζόρι. Φυσικά ουδείς είχε  τα κότσια να πράξει όπως έπραξε ο πρέσβης του Ισραήλ σε ανάλογη διαδικαστική αυθαιρεσία του κ. Δημάρχου. 
  • Τις αναμνηστικές πλακέτες που δώρισε ο κ. Δήμαρχος -ανατρέποντας και πάλι το πρόγραμμα- σε όλους του επισήμους που παρευρίσκονταν στην τελετή; Θα μπορούσε να τους τις στείλει την επόμενη ημέρα, και να γλιτώσουμε πολύτιμο χρόνο από την τελετή η οποία όπως ήταν φυσικό αποδιοργανώθηκε, επηρεάζοντας το δρώμενο με την κλασική μουσική που ακολουθούσε. 
  • Ή τέλος την παρακμιακή εικόνα των διακεκριμένων καλλιτεχνών κ.κ. Πάνου Λουμάκη και Νίκου Καραγικαούρη οι οποίοι κλήθηκαν να ερμηνεύσουν κλασσική μουσική εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα; Το γεγονός είναι ότι το κοινό, ακολουθώντας το κακό παράδειγμα του κ. Δημάρχου ο οποίος περιφερόταν σαν να βρίσκεται σε κοσμική δεξίωση και έκανε δημόσιες σχέσεις, καθόλου δεν τίμησε με την προσοχή του το εξαίσιο ντουέτο των σημαντικών αυτών καλλιτεχνών(2). Αποκορύφωμα ήταν η κραυγή του Gerard Butler "This is Sparta" που ακούστηκε από τα μεγάφωνα αμέσως μετά το πέρας της ερμηνείας. Η εικόνα του προσφιλούς Πάνου Λουμάκη αποκλεισμένου σε μία γωνία, μπροστά σε ένα αρμόνιο της κακιάς ώρας, να παίζει υπαιθρίως τις Γυμνοπαιδίες του Eric Satie, χωρίς κανείς να του δίνει σημασία, -και όλα αυτά στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε- συνθέτει εικόνα παρακμής για κάθε νοήμονα Σπαρτιάτη. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί τρόπος να εξιλεωθεί κάποτε η πόλη στα μάτια του. 


Σημειώσεις:

  1. Η συγκεκριμένη ασπίδα «κοσμεί» ήδη (ως έργο τέχνης) την είσοδο της πόλης στην γέφυρα του Ευρώτα. Ευτυχώς έχει αφαιρεθεί το ξενόγλωσσο σλόγκαν. Όχι όμως και το «300». Απλώς δεν είναι κόκκινο πλέον. Κάποιου, η κοινή λογική, φαίνεται ότι πρυτάνευσε.
  2. Οι δύο καλλιτέχνες είναι από τους πλέον σημαντικούς στην Ελλάδα, στην τέχνη τους, με πολλές περγαμηνές, έχουν δε δώσει παραστάσεις σε μεγάλες αίθουσες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Δείτε τα βιογραφικά τους εδώ και εδώ.
  3. Για την εκδήλωση της Παρασκευής 28/8/2020 δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός. Επρόκειτο περί μιας κακοσχεδιασμένης και κακοεκτελεσμένης σχολικής γιορτής. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ν.Μ.


  


Οδός Εμπόρων