Vekrakos
Spartorama | «Λεωνίδα, συγγνώμη…»

«Λεωνίδα, συγγνώμη…»

Spartorama 04/09/2020 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
«Λεωνίδα, συγγνώμη…»
«Αυτό που έμεινε αμανάτι από την εκδήλωση ήταν η «αναψοκοκκινισμένη» περικεφαλαία στη νότια είσοδο της πόλης πάνω σε μια βάση τυλιγμένη με λινάτσα!»
Οδός Εμπόρων

Όταν η ιστορική συγκυρία μας δίνει την  σπάνια ευκαιρία και την πολύ σημαντική ευθύνη να οργανώσουμε εκδηλώσεις για επετείους όπως αυτή των 2500 χρόνων από  τη μάχη των Θερμοπυλών πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε συναίσθηση  του βάρους της ιστορικής μνήμης. Επίσης θα πρέπει να έχουμε πάρει αποφάσεις για εκδηλώσεις που θα στοχεύουν στο μυαλό, την καρδιά και την ψυχή του κάθε Σπαρτιάτη, του κάθε Λάκωνα, του κάθε Έλληνα.

Ο Δήμος μας όμως έκρινε σκόπιμο να καλέσει σε μια από τις εκδηλώσεις μερικούς από τους οικονομικούς νεκροθάφτες της οικονομίας μας,για να μας πουν πως μπορεί η ελληνική οικονομία να ανορθωθεί!!!

Σε επόμενη εκδήλωση γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος ο κ. Δήμαρχος που συντόνιζε την κουβέντα «κατάφερε» να κάνει τον πρέσβη του Ισραήλ να αποχωρίσει (που ο ίδιος είχε προσκαλέσει) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού δεν του έδωσε το λόγο όταν έπρεπε. Ντροπή για τον ίδιο, το δημοτικό συμβούλιο και την πόλη της Σπάρτης.

Ακόμη και η εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδικών χορωδιών που ήταν ωραία ως πρωτοβουλία στιγματίστηκε από την αποχώρηση των πιο πολλών χορωδιών όταν τελείωνε η δική τους συμμετοχή. Αποτέλεσμα ήταν η τελευταία κατά σειρά χορωδία να εμφανιστεί μεταξύ συγγενών και λίγων φίλων σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα. Κύριοι του Δήμου που οργανώσατε την εκδήλωση καλό θα είναι να μάθετε κάποια στιγμή και να μάθουν και τα παιδιά ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο η συμμετοχή και η άμεση αποχώρηση μόλις τελειώσει η παρουσία της χορωδίας σε μια εκδήλωση. Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός στους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα από την παρακολούθηση του δικού τους προγράμματος.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αφού φέραμε από το Χόλυγουντ τους πρωταγωνιστές της ταινίας «οι 300»,αφού πολυδιαφημίσαμε καιρό πριν τον ερχομό τους και τη συμμετοχή τους στην διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας ,στο τέλος καταφέραμε να σβήσουμε τη Φλόγα και να τερματίσουμε την πορεία της στην Σπάρτη τελείως άδοξα μέσα από την ερασιτεχνική διαχείριση της εκδήλωσης που λόγω COVID-19 έπρεπε τα πάντα να είχαν γίνει πολύ πιο προσεκτικά. Γίναμε παγκοσμίως ρεζίλι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες (η πρώτη ήταν με την αποχώρηση του πρέσβη του Ισραήλ). Ο Δήμαρχος όμως και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του επιμένουν ακόμη και σήμερα ότι προβλήθηκε η πόλη με την άφιξη και το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας. Προφανώς υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ας το έχουμε κατά νου για μελλοντικές συνευρέσεις μαζί τους σε ψηφοδέλτια μπροστά από την κάλπη. Παντελής έλλειψη ανάληψης των ευθυνών. Μια λαϊκή ρήση λέει πως η ντροπή ντροπή δεν έχει και χαρά σ’ εκείνον που την έχει κ. Δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι…

Φθάνοντας στην τελευταία εκδήλωση έγινε προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος ήθελε τη μερίδα του λέοντος εκτροχιάζοντας την εκδήλωση από τον αρχικό της σχεδιασμό. Ας είναι καλά οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας που με την παρουσία τους τίμησαν με το παραπάνω τη θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες (κατά την άποψη μου και στον ίσκιο τους θα πρέπει να καθόμαστε προσοχή σκεπτόμενοι το καθημερινό τους ραντεβού με το θάνατο για να απολαμβάνουμε εμείς τη ζωή). Αυτή ήταν όντως μια εξαιρετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Αυτό που έμεινε αμανάτι όμως από την εκδήλωση ήταν η «αναψοκοκκινισμένη» περικεφαλαία στη νότια είσοδο της πόλης πάνω σε μια βάση τυλιγμένη με λινάτσα! Υπάρχει και οικονομική κρίση βλέπετε… Κοντά σ’ αυτά δεν τολμώ να κοιτάξω το άγαλμα του Λεωνίδα γιατί τα δείγματα της απουσίας συντήρησης του επί χρόνια δείχνουν πόσο πολύ τον «σεβόμαστε».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα μια εκδήλωση με έναν πανθομολογούμενης εγκυρότητας ιστορικό που θα μιλούσε για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, για να φωτίσει άγνωστες πτυχές και να μεταλαμπαδεύσει σ’ εμάς αλλά κυρίως στα παιδιά μας το πνεύμα της αγάπης και της θυσίας για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία. Αντ’ αυτού ο κ. Δήμαρχος όπως ο ίδιος είχε πει ήθελε να πάρει άδεια να βάλει τον Τζέραλντ Μπάτλερ στις σχολικές αίθουσες για να πει στα παιδιά τι άραγε… Ήλθε όμως ο κορονοϊός και του έκοψε τη φόρα που είχε πάρει. Τι κρίμα….

Κύριε Δήμαρχε η πόλη της Σπάρτης με την πανάρχαια ιστορία της είναι ΑΥΤΟΦΩΤΗ. Δεν έχει ανάγκη να πάρει κανένα φως από τους «αστέρες» του Χόλυγουντ. Εμείς μπορούμε να δώσουμε το φως της παρακαταθήκης των προγόνων μας σε όλη την οικουμένη. Πρώτα πρέπει όμως αυτό το φως να το ανάψουμε στις ψυχές μας και στις ψυχές των παιδιών μας. Αυτά όμως όπως φαίνεται είναι για εσάς ψιλά γράμματα. Εσείς θέλετε οικονομικές και γεωστρατηγικές  αναλύσεις, βεγγαλικά, Χόλλυγουντ, φρου φρου κι αρώματα, λινάτσες για περιτύλιγμα κι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Θα σηκωθούν τα κόκκαλα του Λεωνίδα και θα μας βαρέσουν. Φαίνεται όμως ότι μας αγαπάει τόσο πολύ που μας αφήνει να ζούμε παρ’ ότι αφήσαμε στο περιθώριο την πεμπτουσία της παρουσίας του. Την βέβαιη πορεία προς το θάνατο στο όνομα της αγάπης για τον τόπο μας και για την ελευθερία.

ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Δεν σου έπρεπε τέτοια τύχη 2500 χρόνια μετά


Ένας Σπαρτιάτης Πολίτης       


Οδός Εμπόρων