Vekrakos
Spartorama | Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Λακωνίας: «8η Γιορτή Στέλιου Καζαντζίδη - Μνήμη και Τιμή»

Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Λακωνίας: «8η Γιορτή Στέλιου Καζαντζίδη - Μνήμη και Τιμή»

Spartorama 21/11/2020 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός
Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Λακωνίας: «8η Γιορτή Στέλιου Καζαντζίδη - Μνήμη και Τιμή»
Η καρδιά και η ψυχή μας, είναι κοντά στη μορφή του αξεπέραστου Στέλιου Καζαντζίδη, που θέλουμε έστω και δια των τοπικών ΜΜΕ να θυμηθούμε και να τιμήσουμε
Οδός Εμπόρων

Στις 26 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος. Τη μέρα αυτή γιόρταζε ο αξέχαστος λαϊκός μας βάρδος ο Στέλιος Καζαντζίδης. Συγκέντρωνε την οικογένειά του, τους φίλους και αγαπητούς του κι έστηνε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι στο οποίο κυριαρχούσε η φωνή και τα τραγούδια του. Ευτυχείς όσοι συμμετείχαν έστω και μια φορά σ’ αυτές τις μοναδικές καζαντζιδικές στιγμές.

Ο Σύλλογός Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Λακωνίας, από την ίδρυσή του (2013)  μέχρι σήμερα, αυτές τις μέρες τιμούσε τη μνήμη του μεγάλου μας τραγουδιστή με μια γιορτή που αποτελούσε κεντρικό σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη και τους φίλους του.

Φέτος, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία, δεν είναι δυνατόν να διοργανώσουμε αυτήν την τόσο επιτυχημένη εκδήλωσή μας. Η καρδιά και η ψυχή μας, όμως, είναι κοντά στη μορφή του αξεπέραστου Στέλιου Καζαντζίδη, που θέλουμε έστω και δια των τοπικών ΜΜΕ να θυμηθούμε και να τιμήσουμε.

Παραθέτουμε, λοιπόν, ορισμένα δημοσιευμένα στοιχεία που δείχνουν την αναμφισβήτητη και τεράστια αξία του ανθρώπου και τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη:

  • «Είμαι ένα πράγμα με το λαό. Όταν τραγουδάω, είναι σαν να τραγουδάει ο ίδιος ο ξενιτεμένος, ο ίδιος ο κυνηγημένος. Εγώ φίλε μου, δεν ψευτίζω. Είμαι καθαρός.» (Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο,  Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα 2007)
  • «Δεν υπάρχουν λέξεις να πουν για τη φωνή του Στέλιου. Μόνο η καρδιά, η ψυχή τις νιώθει, τις καταλαβαίνει, ξέρει λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το Στέλιο. Τραγουδάει ο Στέλιος και ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε. Μου ‘φυγε το μπουζούκι από τα χέρια, δεν ήξερα πώς να το κρατήσω, έμεινα να τον κοιτάω και ν’ ακούω.» (Ο Γιώργος Ζαμπέτας για τον Στέλιο Καζαντζίδη, Απόσπασμα από το βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας: Βίος και Πολιτεία, εκδόσεις ΝΤΕΦΙ, Αθήνα 1997)
  • «Ο τραγουδιστής ή γεννιέται τραγουδιστής ή πασχίζει να γίνει τραγουδιστής και δεν γίνεται ποτέ. Στον Καζαντζίδη, η επιτυχία της ερμηνείας του συνίσταται, εκτός από τα εφόδια της καταπληκτικής φωνής, στο ότι ταύτισε το τραγούδι του με τον εαυτό του τον ίδιο. Η φωνή του περιείχε το βίωμά του, μετέφερε με τη φωνή του αυτό που ο ίδιος ήταν, αυτό που ένιωθε και πίστευε.» (Απόσπασμα από συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή στο Θωμά Κοροβίνη, Μάης 2003)
  • «Υπάρχουν φωνές τεράστιες, πολύ σπουδαίες, αλλά ο Καζαντζίδης δεν φτάνεται. Απ’ όσο έχω παρατηρήσει κι έχω ακούσει μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να βρεθεί φωνή να μπει στη θέση της, μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε να τον πλησιάσει κανένας. Πολύ δύσκολο να ξαναγίνει Καζαντζίδης, δεν το συζητάω.» (Απόσπασμα από συνέντευξη της τραγουδίστριας Πόλυ Πάνου στο περιοδικό «Λαϊκό  Τραγούδι», Δεκέμβριος 2004)
  • «Μετά από χρόνια θα ’θελα ο κόσμος να λέει, μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας τραγουδιστής που τραγούδησε τον πόνο του με ειλικρίνεια, γιατί ήταν ένας πιο πονεμένος από αυτούς. Που τους σεβάστηκε και δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη τους, γιατί ένιωθε ότι είναι ένας απ’ αυτούς. Που  από τότε που γνώρισε τον εαυτό του ως το τέλος, σε ό,τι πίστευε, δε νέρωσε ποτέ το κρασί του. Έτσι θα ‘θελα να με θυμούνται.» ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ (1931-2001)


Η ΦΩΝΗ ΖΕΙ!

Για Το Διοικητικό Συμβούλιο 

Η Πρόεδρος
Ηλέκτρα Βλαχονικολού 

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων