Vekrakos
Spartorama | Οι αγωνιστές στον Μοριά, μια συμβολή ουσίας

Οι αγωνιστές στον Μοριά, μια συμβολή ουσίας

Spartorama 31/01/2021 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
Οι αγωνιστές στον Μοριά, μια συμβολή ουσίας
«Αυτό που καθιστά το χρονολόγιο ξεχωριστό δεν είναι μόνο η προσωπικότητα του δημιουργού του, αλλά το ότι είναι συγχρονικό με τα συμβάντα της Επανάστασης...»
Οδός Εμπόρων

Φαινόμενο της εποχής είναι η υπερπροσφορά γύρω από την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, και η μεγάλη αρθρογραφία που παράγεται έρχεται να συναντήσει την εκδοτική παραγωγή. Ένας βραχίονας, συμπαθής και χρήσιμος, είναι τα ημερολόγια του 2021 εμπνεόμενα από τον Αγώνα.

Η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε μια θαυμάσια έκδοση, αλλά είναι οι μικροί εκδότες που συγκινούν με την ποιοτική δουλειά τους. Πόσες πληροφορίες και πόση απόλαυση μπορεί να αντλήσει κανείς από το ημερολόγιο-βιβλίο «Οι αγωνιστές στον Μοριά, 1821-1827» που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Θίνες σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η διασύνδεση του Μοριά με τον Αγώνα απελευθερώνει τη φαντασία και την ιστορική γνώση και εκβάλλει στο εκδοτικό αποτύπωμα των εκδόσεων Θίνες, δημιούργημα της ιστορικού Ζιζής Σαλίμπα

Η ίδια οργάνωσε και επιμελήθηκε το ημερολόγιο αυτό, προσκαλώντας τη ζωγράφο Φωτεινή Στεφανίδη να μας δώσει εκ νέου τις μορφές του Αγώνα στον Μοριά (και όχι μόνο τις αυτονόητες) και προχώρησε στην έκδοση του ημερολογίου ως σύμπραξη με τον ιστορικό Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης.

Ο όμιλος, στεγασμένος σε νεοκλασικό με ιδιαίτερο διάκοσμο της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, κοντά την πλατεία Κολοκοτρώνη, έχει πρόεδρο τη δραστήρια κυρία Εύη Μεντή. Στηρίζεται από τη Σχολή Σταυράκου με τον εκ Τριπόλεως ευπατρίδη διευθυντή Σωτήρη Λαμπρόπουλο.

Είναι μια έκδοση που επισφραγίζεται ως σύμπραξη πνευματικών δυνάμεων της Τρίπολης. Καταγράφονται, δε, τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης, «έτσι όπως έχουν καταγραφεί στο έργο «Χρονολογικός Πίναξ» του Κυπρίου Σολομώντα Νικολαΐδη, που τυπώθηκε το 1833, στην Αίγινα, στο Βασιλικό Τυπογραφείο», όπως γράφει στον πρόλογό της η Ζιζή Σαλίμπα: «Αυτό που καθιστά το χρονολόγιο ξεχωριστό δεν είναι μόνο η προσωπικότητα του δημιουργού του, αλλά το ότι είναι συγχρονικό με τα συμβάντα της Επανάστασης. Εκφράζει, δηλαδή, με «αντικειμενικότητα» και αμεσότητα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ένας λόγιος της εποχής εκείνης». Εξαιρετικά τα σχέδια της Φωτεινής Στεφανίδη, επαναγράφουν στο συλλογικό θυμικό αρχετυπικές μορφές.


Νίκος Βατόπουλος, kathimerini.gr


Φωτο άρθρου: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης σε σχέδιο της Φωτεινής Στεφανίδη (φωτ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΙΝΕΣ).


Οδός Εμπόρων