Vekrakos
Spartorama | «Το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 22/11/2021 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
«Το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Στις πρώτες θέσεις οι ΗΠΑ και η Γερμανία
Οδός Εμπόρων

Το λεγόμενο «Μαύρο Χρήμα» είναι ουσιαστικό στοιχείο του Καπιταλισμού. Πρόκειται για τεράστια ποσά χρημάτων που προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες (εμπορία όπλων και ναρκωτικών, λαθρεμπόριο τσιγάρων και πολύτιμων λίθων, δωροδοκίες και μίζες αξιωματούχων, τοκογλυφίες, εκβιασμούς, φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας) και, ιδιαίτερα, από την καταλήστευση και υπερεκμετάλλευση των φτωχών χωρών του Τρίτου Κόσμου. Ενώ το ξεπλυμένο παγκόσμιο μαύρο χρήμα ανέρχεται σε 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της γης υποσιτίζεται, δεν έχει φάρμακα, εμβόλια και γιατρούς, στερείται εκπαίδευσης κλπ, κλπ.

Αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια του «Μαύρου Χρήματος», κάθε χρόνο, αναζητούν στον διεθνή χώρο ισχυρά, οικονομικά, κράτη, για να «ξεπλυθούν», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των χωρών αυτών, δηλαδή να εμφανισθούν ως νόμιμα και να τοποθετηθούν, καθαρά πλέον, σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να δημιουργούν κοινωνική «συσκότιση», προβάλλουν διαρκώς μια μεταφυσική εικόνα για το θέμα, ότι πρόκειται -δηλαδή- για «άγνωστα και απρόσωπα κέντρα» ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική:

Με βάση την Έκθεση του 2018 του δικτύου φορολογικής δικαιοσύνης «Tax Justice Network», που έχει έδρα του το Βερολίνο, στις πρώτες θέσεις της παραοικονομίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μεταξύ 112 χωρών παγκοσμίως, βρίσκονται Μητροπόλεις του Ιμπεριαλισμού και καπιταλιστικά κράτη, τα οποία αυτό-αγιογραφούνται ως υποδειγματικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του «Tax Justice Network» η Γερμανία, η οποία το 2016 βρισκόταν στην 8η θέση, μεταπήδησε το 2018 στην 7η θέση, ως ένα από τα «ασφαλέστερα λιμάνια» του κόσμου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με τη σειρά τους οι ΗΠΑ ανέβηκαν στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται, σταθερά, «η μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων», η «χώρα σεντούκι» των μονοπωλίων, η Ελβετία. Ακολουθούν τα νησιά Κέιμαν, το Χονγκ-Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, ο οποίος στη διαδρομή της ιστορίας έχει βιώσει με τρόπο πικρό τι σημαίνει να έχεις «Προστάτες», ας λάβει υπόψη του αυτές τις πικρές αλήθειες, όταν διάφορα «ηθικά και ακέραια» αφεντικά εμφανίζονται μπροστά του και του κουνούν το δάχτυλο απειλητικά, κάτω από τη μύτη, επιβάλλοντάς του, με την συνεργασία των εκάστοτε κυβερνήσεων, σκληρές και δυσβάστακτες μνημονιακές (και άλλες) πολιτικές, που βουλιάζουν διαρκώς τη χώρα στη φτώχεια και τη δυστυχία, στο Χρέος, στην υπανάπτυξη, τη βαθιά εκμετάλλευση, στην απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Η γνώση δίνει δύναμη. Οι εργαζόμενοι, ο Λαός, μπορούν να νικήσουν. Έχουν πίσω τους αγωνιστικές αποσκευές χρόνων και χρόνων και ξέρουν πως αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην κοινωνία.

Το εργατικό κίνημα οφείλει να ξεπεράσει την «κούραση» και την παραίτηση, να κλείσει τ’ αυτιά του στις «Σειρήνες», να οργανωθεί από τα κάτω, να συντονισθεί και με την αδιάκοπη δράση του να παλέψει και να νικήσει.

Δρόμος άλλος δεν υπάρχει.

 

Σπάρτη 22-11-2021
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων