Vekrakos
Spartorama | Μεγάλη Τρίτη - Το Τροπάριο της Κασσιανής: Το Παρελθόν, Το Παρόν και το Μέλλον

Μεγάλη Τρίτη - Το Τροπάριο της Κασσιανής: Το Παρελθόν, Το Παρόν και το Μέλλον

Spartorama 03/05/2022 Εκτύπωση Άρθρα Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Μουσική
Μεγάλη Τρίτη - Το Τροπάριο της Κασσιανής: Το Παρελθόν, Το Παρόν και το Μέλλον
Φέτος το Τροπάριο εψάλη και πάλι με επιτυχία την Μ. Τρίτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος σε ατμόσφαιρα κατάνυξης
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση όλοι εμείς που απαρτίζουμε σήμερα τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης (Μ.Ο.Σ.), Διοικητικό Συμβούλιο και απλοί χορωδοί, διαβάσαμε το άρθρο του καλού αρθρογράφου κ. Β. Μητράκου της 19ης Απριλίου που παραθέτει την σύγχρονη ιστορία του περίφημου Τροπαρίου της Κασσιανής. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο δε, κοσμεί περήφανα την αίθουσα του Μουσικού Ομίλου. Ωστόσο κάποιες επισημάνσεις επί του άρθρου πρέπει να παρατεθούν για την απόδοση της πραγματικότητας.

Το Τροπάριο της Κασσιανής πρόκειται για μία μεγαλειώδη  μουσική σύνθεση του μεγάλου μουσουργού Θεμιστοκλή Πολυκράτη, γραμμένο εν έτει 1904 που «ντύνει» αριστοτεχνικά τον εξαίρετο ύμνο της μοναχής και υμνογράφου Κασσιανής που έζησε το πρώτο μισό του 9ου αιώνα. Αποτελεί ένα κόσμημα της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, ιδιαίτερα απαιτητικό στην εκτέλεσή του, που λίγες χορωδίες στην Ελληνική επικράτεια δύνανται να αποδίδουν κάθε βράδυ Μεγάλης Τρίτης στην Ακολουθία του Νυμφίου στις Εκκλησίες.

 Η ιστορία της απόδοσής του στη Σπάρτη ξεκινά προπολεμικά υπό την διεύθυνση αειμνήστων μεγάλων μαέστρων της πόλης μας: του Αλέκου Παναγιωτόπουλου και μετέπειτα του Μιχάλη Μαχαίρα. Μετά από μία παύση λίγων ετών, το 1977, αναλαμβάνει ο αείμνηστος μαέστρος και ιδρυτής του Μ.Ο.Σ. Δημήτριος Αθανασόπουλος την διεύθυνση της επανασυσταθείσας Ανδρικής Εκκλησιαστικής Χορωδίας, που ανέκαθεν σαν μουσική ναυαρχίδα της είχε το Τροπάριο της Κασσιανής. Η Ανδρική Εκκλησιαστική Χορωδία εξάλλου αποτέλεσε και το πρώτο κύτταρο, τον πυρήνα για να σχηματιστεί και να δημιουργηθεί το 1982 ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης που για 40 χρόνια τώρα συνιστά απαράμιλλο φορέα τέχνης και πολιτισμού για την  πόλη της Σπάρτης. Η απόδοσή του Τροπαρίου γίνεται εκ περιτροπής στους Ιερούς Ναούς της πόλης και καθίσταται ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ευρεία απήχηση και αθρόα προσέλευση Εκκλησιαστικών Αρχών, Αρχών της Πολιτείας και πλήθους πιστών.

Το 2017 μετά από 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας φεύγει από τη ζωή ο Δημήτριος Αθανασόπουλος αφήνοντας, ωστόσο, μία σημαντική παρακαταθήκη. Έχει πια μορφοποιηθεί μία νέα γενιά χορωδών στον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης που έχει εμποτιστεί με τις αξίες της Εκκλησιαστικής Μουσικής και διαισθάνεται το ειδικό βάρος που κατέχει για τη πόλη μας η Χορωδία αυτή. Μαζί με τους παλαιότερους η λειτουργία της Ανδρικής Εκκλησιαστικής Χορωδίας θα εξακολουθήσει υπό τη διεύθυνση πλέον του ικανότατου μουσικού Θωμά Βρέλλη και εκτός των εκάστοτε Ιερών Ναών τις Κυριακές, θα συνεχίσει να αποδίδει το επιβλητικό  Τροπάριο της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη. Έτσι με μεγάλη θέληση και ασίγαστο πάθος συνεχίζουμε τη πολιτιστική αυτή κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές Σπαρτιατών Χορωδών και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε το πάθος αυτό σε όσους περισσότερους μπορούμε με θέρμη και ενθουσιασμό.

Με ιδιαίτερη λύπη τα έτη 2020 και 2021 το Τροπάριο της Κασσιανής λόγω της πανδημίας και της γενικότερης λαίλαπας που αυτή επέφερε δεν αποδόθηκε. Τα έτη αυτά υπήρξαν και τα μόνα έτη που «σίγησε» παρά την θέλησή μας η «Κασσιανή του Πολυκράτους». Εν τούτοις, φέτος το Τροπάριο εψάλη και πάλι με επιτυχία την Μ. Τρίτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος σε ατμόσφαιρα κατάνυξης. Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμιστεί η μεγάλη ενθάρρυνση και στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου ο οποίος στα 42 έτη που ηγείται της Μητροπόλεώς μας δεν έχει παύσει να χοροστατεί στους εκάστοτε Ναούς που ψάλλεται  το Τροπάριο της Κασσιανής λαμπρύνοντάς τους με την παρουσία του και ευλογώντας την Χορωδία μας.

Η Ανδρική Εκκλησιαστική Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης, λοιπόν, είναι εδώ και όσοι πιστοί προσέλθετε…

 

Το Δ.Σ. του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης


Οδός Εμπόρων