Vekrakos
Spartorama | «Η δυτική προπαγάνδα στον καιρό του πολέμου», από τον Γιάννη Μητράκο

«Η δυτική προπαγάνδα στον καιρό του πολέμου», από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 14/05/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Κόσμος Πολιτική
«Η δυτική προπαγάνδα στον καιρό του πολέμου», από τον Γιάννη Μητράκο
Κανείς δεν αναφέρεται στις αιτίες αυτού του πολέμου! Κανείς δεν εξετάζει τα επιχειρήματα και τα πειστήρια της άλλης πλευράς!
Οδός Εμπόρων

Στο δύσκολο κόσμο που ζούμε και τις περίπλοκες εποχές που διανύουμε ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα των ισχυρών του πλανήτη μας είναι ο επικοινωνιακός πόλεμος κοινώς η προπαγάνδα.

Όταν οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να διαλύσουν το καθεστώς του Σαντάμ στο Ιράκ και να δημιουργήσουν ένα κράτος προτεκτοράτο κατέκλυσαν τα επικοινωνιακά όλης της γης με πειστικές πληροφορίες περί κατοχής πυρηνικών και χημικών όπλων από το Ιράκ κι έτσι δικαιολόγησαν την απροκάλυπτη επίθεσή τους με όλα τα σύγχρονα πολεμικά μέσα, ενώ τα αμερικανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ζωντανά τις επιχειρήσεις. Μετά το τέλος του πολέμου και την αλλαγή του καθεστώτος αποδείχθηκε από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ πως στο Ιράκ δεν υπήρχαν πυρηνικά και χημικά όπλα, αλλά το γεγονός αυτό ήταν μια λεπτομέρεια για την οποία ποτέ κανείς δεν απολογήθηκε, αφού ως γνωστό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Το ίδιο σκηνικό στήθηκε λίγα χρόνια μετά όταν οι Αμερικανονατοϊκές δυνάμεις αποφάσισαν να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία και στη θέση της να ιδρυθούν κράτη – προτεκτοράτα. Με τη συνυπογραφή ΚΑΙ της Ελλάδας ξεκίνησε αρχικά ένας άγριος προπαγανδιστικός πόλεμος που ήθελε τους βάρβαρους κομμουνιστογενείς Σέρβους να καταπιέζουν τις άλλες εθνότητες, που συμβίωναν ως τότε ειρηνικά στη Γιουγκοσλαβία και να διενεργούν γενοκτονίες αμάχων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Έτσι μετά από ανηλεείς βομβαρδισμούς με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, που οι ειδικοί τις χαρακτήριζαν ως «πυρηνικά απόβλητα», η Σερβία «γονάτισε» και η Γιουγκοσλαβία πέρασε στο ιστορικό παρελθόν, παραχωρώντας τη θέση της σε μικρά εθνικά κράτη υποχείρια της Δύσης.

Η χρήση αυτών των επικίνδυνων βομβών και πυραύλων, που υπολογίζονται σε 50.000 και χτύπησαν 116 στόχους κυρίως στη Νότια Σερβία και το Κόσοβο, γέμισαν τη Σερβία με τοξικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (25/03/2009): « Οι ειδικοί, πάντως, διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου του απεμπλουτισμένου ουρανίου για την υγεία των κατοίκων. Αποστολή ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ στο Κόσοβο είχε αποφανθεί το 2000 ότι δεν υπήρχαν ίχνη διαδεδομένης μόλυνσης στα σημεία που έπεσαν οι βόμβες αυτού του τύπου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (WHO) ένα χρόνο αργότερα. Παρά ταύτα, ο Βρετανός ειδικός και μέλος του WHO, Κιθ Μπέιβστοκ, παραδέχτηκε ότι το εν λόγω πόρισμα δεν είναι καταληκτικό, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς.

Οι γιατροί του Κοσόβου, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά της περιοχής ήταν 0,001% πριν από τους βομβαρδισμούς, ενώ σήμερα αγγίζουν το 1%», λέει ο δρ Νεμπόζσα Σρμπλιάκ από το σερβικό χωριό της Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί γιατροί στην Πρίστινα, με τους οποίους συνεργάζεται, του αποκάλυψαν ότι τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί σ’ ολόκληρο το Κόσοβο μετά το 1999. «10 στους 300.000 εμφάνιζαν κακοήθεις όγκους πριν από το 1999, τη στιγμή που σήμερα πάσχουν από καρκίνο 20 στους 60.000», υποστηρίζει ο δρ Σρμπλιάκ.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου έχει παρατηρηθεί και στη γειτονική Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου οι νατοϊκές δυνάμεις είχαν και πάλι κάνει χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου εναντίον των Σερβοβόσνιων το 1995. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από τριακόσιοι κάτοικοι των συνοικιών Χατζίσι και Χαν Πιτζεσάκ του Σεράγεβο πέθαναν από καρκίνο από το 1996 μέχρι το 2000.

«Πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό», σχολιάζει η δρ Σλάβιτσα Γιοβάνοβιτς. «Είναι, ωστόσο, και ένα ζήτημα που ουδείς είναι διατεθειμένος να το εξετάσει», ισχυρίζεται η ίδια. «Οι κάτοικοι των συνοικιών αυτών μετακόμισαν σε άλλες περιοχές μετά το τέλος του πολέμου και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει η βούληση προκειμένου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση», εξηγεί η κ. Γιοβάνοβιτς.

Παρόμοια προβλήματα υγείας έχουν αναφερθεί και από τους Ιταλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στις λεγόμενες «μολυσμένες» περιοχές ως μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Αρκετοί απ’ αυτούς πέθαναν από καρκίνο και οι οικογένειές τους προσπαθούν σήμερα να αποδείξουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.» (Σ.Σ. Οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Σήμερα με αφορμή έναν καινούριο πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας η δυτική προπαγάνδα έχει γνωρίσει την αποθέωσή της. Με τις οδηγίες των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ έχει στηθεί ένα καθημερινό γαΐτανάκι πραγματικών και κυρίως κατασκευασμένων «ειδήσεων» μονόπλευρης κατεύθυνσης που έχουν ως σκοπό να πείσουν την κοινή γνώμη ότι:

  • Ο πόλεμος είναι του Πούτιν.
  • Ο Πούτιν είναι περίπου σχιζοφρενής.
  • Οι Ρώσοι είναι σκληροί και βάρβαροι.
  • Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι «ήρωας».
  • Οι Ουκρανοί εθνικιστές (ναζί τους θεωρούν οι Ρώσοι) του ΑΖΟΦ μάχονται «υπέρ πατρίδος» και «των δυτικών ιδανικών και αξιών».
  • Οι άμαχοι είναι τα καθημερινά αθώα θύματα ΜΟΝΟ των Ρώσων.

Κανείς, όμως, δεν αναφέρεται στις αιτίες αυτού του πολέμου! Κανείς δεν εξετάζει τα επιχειρήματα και τα πειστήρια της άλλης πλευράς! Ένας καταιγισμός ομοιογενών ανταποκρίσεων από όλα τα δυτικά επικοινωνιακά μέσα επικεντρώνεται ΜΟΝΟ στα σημεία που υπαγορεύει η αμερικάνικη προπαγάνδα. Κι όποιος τολμήσει να διαφωνήσει και να προβάλλει κάποια ερωτηματικά στηλιτεύεται και στιγματίζεται ως φιλορώσος, ως πουτινικός, ως φιλοπόλεμος, ως κρυπτοκομμουνιστής κτλ.

Η Δύση έχει τεράστιες ευθύνες για το κακό που ξέσπασε στην Ουκρανία. Και είναι φανερό πως όχι μόνο δεν επιθυμεί την Ειρήνη, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστεί ως το τέλος αυτή η αιματοχυσία. Έχω αναρωτηθεί και άλλοτε δημοσίως: Γιατί η Δύση μέσω του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να στρέφεται εχθρικά κατά της Ρωσίας ακόμα και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης; Τι υποκρύπτεται πίσω από την πολιτική της περικύκλωσης της Ρωσίας με την ένταξη του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της κρατών στο ΝΑΤΟ; Και γιατί αυτές οι χώρες εξοπλίζονται με συστοιχίες πυραύλων που είναι στραμμένες προς τα ρωσικά εδάφη; Και τέλος η ανεπαρκείς ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να απαντήσουν κάποτε γιατί κρατούν τη σύγχρονη Ρωσία μακριά από την Ευρώπη στην οποία δικαιωματικά ανήκει;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα και δεν αναμένεται να απαντηθούν παρά σε μεγάλο βάθος ιστορικού χρόνου, όταν οι αφανείς παίκτες που διαμορφώνουν την παγκόσμια σκακιέρα όπως αυτοί θέλουν θα έχουν επιτύχει το σκοπό τους. Μέχρι τότε όσοι βομβαρδίζονται από την εγχώρια, την ευρωπαϊκή και γενικά τη δυτική προπαγάνδα ενδεχομένως να πιστεύουν πως «βρίσκονται με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας»! 


Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων