Vekrakos
Spartorama | «Μέσα Χώρα»: Η Νέα Όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

«Μέσα Χώρα»: Η Νέα Όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή - video

Spartorama 10/07/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Θέατρο Κοινωνία Μουσική Πολιτισμός
«Μέσα Χώρα»: Η Νέα Όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Αφιερωμένη στην μοναξιά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας
Οδός Εμπόρων

H Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου Μέσα χώρα για τέσσερις παραστάσεις στις 8, 10, 12 και 13 Ιουλίου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Το σπονδυλωτό αυτό έργο – μια ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη– σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, πραγματεύεται το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. 

Διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης, ο Μιχάλης Παπαπέτρου υπογράφει την ενορχήστρωση του έργου και σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, στη σκηνή θα βρεθούν διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές όπως οι Μαρίνα Κρίλοβιτς, Χάρης Ανδριανός, Θεοδώρα Μπάκα κ.ά., έντεχνες ερμηνεύτριες –για πρώτη φορά σε παράσταση της ΕΛΣ– όπως η Σαβίνα Γιαννάτου και η Έλλη Πασπαλά, ερμηνευτές 65+, καθώς και τα ερασιτεχνικά σύνολα της ΕΛΣ – τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα και τη Χορωδία 65+. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο αναγνωρισμένος θεατρικός συνθέτης Άγγελος Τριανταφύλλου, μετά από ανάθεση της ΕΛΣ, υπογράφει μια νέα όπερα «χωρίς πράξεις και σκηνές», όπως αναφέρει, αλλά «με νησίδες που γεννιούνται η μία από την άλλην και όλες μαζί ακολουθούν τη ροή ενός ορμητικού ποταμού». Με τη συνδρομή του Γιάννη Αστερή, ο Τριανταφύλλου αποτίνει φόρο τιμής στις γιαγιάδες και τους παππούδες που μένουν μόνοι και ερημωμένοι, και εγείρει ερωτήματα για το γήρας, τη μοναξιά, την αρρώστια, τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις.

Ο συνθέτης σημειώνει για το έργο: «Η Μέσα χώρα θα ερμηνευτεί από σολίστες άνω των 65 κατά βάση, μπολιασμένους με κάποιους νεότερους. Κάποιοι με πολυετή καριέρα, άλλοι ερασιτέχνες, άλλοι αμιγώς λυρικοί ερμηνευτές, άλλοι όχι. Η χορωδία αποτελείται από ανθρώπους 65+ επίσης, ενώ συμμετέχει και η Διαπολιτισμική Ορχήστρα, πέρα από την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

Μουσικά η Μέσα χώρα κινείται σε ένα προσωπικό ιδίωμα που έχει διαμορφωθεί από την πρότερη δουλειά μου στο θέατρο αλλά και από τα είδη και ύφη στα οποία με μεγάλωσαν οι γενιές για τις οποίες τώρα γράφω. Υπάρχουν σόλι, ντουέτα, χορωδιακά κλπ. χωρίς να ακολουθείται όμως αυστηρά η δομική της όπερας. Δεν φιλοδοξώ να πετύχω καθαρό ύφος ούτε απόλυτη δομή. Φιλοδοξώ να συντονιστώ με τη δόνηση που νιώθω βιώνοντας ξανά όσα έχω στη μνήμη μου και όσα μου ξυπνάει η ποίηση του Γιάννη Αστερή, με τον οποίον συνυπογράφουμε το έργο».

Το πρώτο ανέβασμα της νέας όπερας στη σκηνή υπογράφει ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου, με αναγνωρίσιμη ματιά, η οποία χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία, τη μουσικότητα και την επιθυμία της ανάδειξης υπόγειων νοημάτων και εννοιών. Μαζί του συνδράμει το μοναδικό σκηνικό της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και του Σωτήρη Μελανού, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η χορογραφία - κινησιολογία που υπέγραψαν οι Αμάλια Μπένετ με την Αντιγόνη Γύρα, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου και τα βίντεο του Παντελή Μάκκα που δημιούργησαν έναν μοναδικό σκηνικό κόσμο για τη "Μέσα χώρα" των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας - έναν κόσμο φωτεινό, αλλά και εσωστρεφή, αισιόδοξο, αλλά και θλιμμένο - τον κόσμο του μοιράσματος και της γιορτής σε μια πλατεία ενός χωριού.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρει: «Η Μέσα χώρα του Άγγελου Τριανταφύλλου, εκτός από τη χαρά της ανακάλυψης ενός εξαιρετικού νέου έργου, μας προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία: να δούμε για πρώτη φορά επί σκηνής τη δημιουργική σύμπραξη επαγγελματιών ερμηνευτών και μουσικών με ερασιτέχνες. Από το 2017 που ξεκινήσαμε μια συστηματική εργασία πάνω στα κοινωνικά μας προγράμματα έχουμε αναπτύξει πολύ σπουδαία ερασιτεχνικά σχήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η Διαπολιτισμική μας Ορχήστρα και η Χορωδία 65+. Πέντε χρόνια μετά, το έργο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, ανεβάζοντας στη μεγάλη μας σκηνή τους υπέροχους ερασιτέχνες μουσικούς των κοινωνικών μας προγραμμάτων και δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με διακεκριμένους καλλιτέχνες στην ερμηνεία ενός νέου έργου όπερας. Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα, με τη σκηνοθετική ματιά του σπουδαίου Νίκου Καραθάνου».




  




Πηγή: https://www.nationalopera.gr/aithousa-stavros-niarxos/oles-oi-parastaseis-kentrikis-skinis 

 


Οδός Εμπόρων