Vekrakos
Spartorama | Προς τί καθαρίζετε τις οδικές πινακίδες κ. Αντιπεριφερειάρχα;

Προς τί καθαρίζετε τις οδικές πινακίδες κ. Αντιπεριφερειάρχα;

Ν.Μ. 21/08/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Παιδεία Πολιτισμός
Προς τί καθαρίζετε τις οδικές πινακίδες κ. Αντιπεριφερειάρχα;
Ουσιαστικά προσφέρετε δωρεάν καθαρό καμβά στους ακαλαίσθητους Νεοέλληνες
Οδός Εμπόρων

Πληγή έχει καταντήσει το χόμπι των νεοελλήνων να «μουτζουρώνουν» κάθε επιφάνεια που είτε έχει πληροφοριακό χαρακτήρα είτε καλαίσθητα συμπληρώνει χρωματικά και συμμετρικά το κτίσμα που προσπαθεί να αναδείξει.

Το μάτι του πολίτη αδυνατεί  να ηρεμήσει λίγο μέσα στο απάνθρωπο τοπίο της πάλης. Παρεμβαίνουν οι κάφροι που με τα σπρέι τους αναζητούν έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου καμβά για να γράψουν τα συνθήματά τους τύπου «Θύρα 7». Μέχρι και στην κορυφή του Ταϋγέτου έφτασε η χάρη τους. Είναι αλήθεια ότι μια κοινωνία σε παρακμή το πρώτο που ευτελίζει είναι την αισθητική της.

Θα μου πείτε υπάρχουν μέρη που είναι καθαρά και αμόλυντα, όπως για παράδειγμα το μετρό της Αθήνας. Ναι, αλλά δεν φαντάζεστε τι αγώνας γίνεται για να διατηρηθούν οι χώροι αυτοί καθαροί. Κάμερες παρακολούθησης, αστυνόμευση, φύλακες, περιπολίες και άλλα παρόμοια μέτρα. Και όμως η ασυδοσία φτάνει μέχρι τις πύλες των σταθμών, στα ρολά που κατεβαίνουν κάθε βράδυ για να απαγορεύσουν την είσοδο όταν ο σταθμοί είναι κλειστοί. Κάθε βράδυ επιτίθενται οι κάφροι και μαγαρίζουν τις σκάλες που οδηγούν στους σταθμούς. Και κάθε ξημέρωμα ειδικευμένο προσωπικό σβήνει με ειδικά διαλυτικά την ασχήμια. Το απολύτως νεοελληνικό «Ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει».

Έχει τόσο συγχυστεί η κρίση μας ώστε πολλοί μπερδεύουν την μουτζούρα με την νεοαναδυθείσα «τέχνη» του γκράφιτι. Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα που συνέβη σε μεγάλη πόλη όμορου νομού. Ομάδα νεαρών συνελήφθη από την αστυνομία μέσα σε σχολικό συγκρότημα με τα πινέλα και τα σπρέι στο χέρι. Η ευφυής νεοελληνική ανοχή έδωσε γρήγορα λύση στο θέμα. Εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Σχολείου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει άδεια στους νεαρούς να φτιάξουν γκράφιτι στους τοίχους του Σχολείου. Τι συνεργείο γκράφιτι είναι αυτό που δουλεύει μεταμεσονυκτίως και στα μουλωχτά, κανείς δεν ρώτησε.

Κάποια στιγμή έκανα ένα πείραμα. Διαθέτω γωνιακό σπίτι με επιφάνειες καμβά σε δυο δρόμους, οι οποίες φυσικά είναι γεμάτες μουτζούρες εδώ και πολύ καιρό. Αποφάσισα να σουλουπώσω κάπως την πρόσοψη στον ένα δρόμο περνώντας μερικά χέρια μπογιάς επάνω στην ακαλαισθησία, γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά προσφέρω έναν καινούργιο καμβά στους θρασύδειλους κάφρους. Επαληθεύτηκα πλήρως. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις εμφανίστηκαν συνθήματα και μουτζούρες.

Μέσα σε αυτό το στενάχωρο σκηνικό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ανέλαβε -προς τιμήν του- πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των οδικών πληροφοριακών πινακίδων που είναι γεμάτες αυτοκόλλητα χαρτάκια διαφημίσεων και συνθήματα - μουτζούρες.

Σημειώνει ο κ. Τζινιέρης:
«Ξεκινήσαμε σήμερα μια νέα προσπάθεια καθαρισμού του Οδικού  Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου ...στις πινακίδες. Πιστεύω να παραμείνουν καθαρές...!!!» 

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία σας κ. Αντιπεριφερειάρχα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα παραμείνουν καθαρές. Ουσιαστικά προσφέρετε δωρεάν καθαρό καμβά στους ακαλαίσθητους Νεοέλληνες.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Μόνον όταν η αστυνομία συλλάβει τον επόμενο «μαγαρίζοντα», και οι Σπαρτιάτες παραβλέψουν τα παρακάλια ή/και τις απειλές των γονέων του και προχωρήσουν αμετακίνητα σε μήνυση για φθορά ξένης περιουσίας, μόνον τότε, ίσως περισώσουμε κάποια ψήγματα αισθητικής αξιοπρέπειας. 

Μέχρι τότε ας κλείνουμε τα μάτια στο αισθητικό χάλι που μας περιβάλει και ας περιμένουμε εναγωνίως ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να χαμογελάσουμε, επιτέλους, λίγο με αυτό που βλέπουμε.

 

Ν. Μ.



















  



Οδός Εμπόρων