Vekrakos
Spartorama | Υπήρχε Κάποτε στην Σπάρτη ένας Πανέμορφος Δρόμος με Φοίνικες

Υπήρχε Κάποτε στην Σπάρτη ένας Πανέμορφος Δρόμος με Φοίνικες

Ν.Μ. 24/10/2022 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Υπήρχε Κάποτε στην Σπάρτη ένας Πανέμορφος Δρόμος με Φοίνικες
19 Οκτωβρίου 2022, η μέρα που δολοφόνησαν τους φοίνικες, που δολοφόνησαν την ομορφιά της Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Πριν έναν αιώνα περίπου οι προγονοί μας καταστρατήγησαν το ευφυές σχέδιο των Βαυαρών που προέβλεπε έναν ενιαίο χώρο από το Μουσείο μέχρι το Δημαρχείο όπου θα καθόσουν και θα απολάμβανες το μεγαλείο του Ταϋγέτου. Επέτρεψαν την οικοδόμηση και από τις δυο πλευρές της Παλαιολόγου με αποτέλεσμα να χαθεί το πάρκο του Μουσείου μέσα στην λαίλαπα της ανοικοδόμησης. Ψέγουμε τους προγόνους μας για αυτή τους την επιλογή και κουνάμε (εκ του ασφαλούς) το κεφάλι μας ψελλίζοντας: «συμφέροντα». 

Στις 19 Οκτωβρίου 2022 νωρίς το πρωί, συνεργείο του Δήμου Σπάρτης κλάδεψε τελείως και τον τελευταίο φοίνικα στο κεντρικό τμήμα της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συντελέστηκε έτσι, το μεγαλύτερο έγκλημα στην αισθητική αρτιότητα της πόλης. Δολοφονήθηκαν όλοι οι εναπομείναντες φοίνικες, ελέω της προτεινόμενης ανάπλασης της Παλαιολόγου, δηλαδή την αντικατάσταση των φοινίκων και των παρτεριών τους με ασφάλτινο δρόμο διπλής κυκλοφορίας με λευκή γραμμή στην μέση, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, την επέκταση των πεζοδρομίων (χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για να πίνουμε τον καφέ μας), την ανάπτυξη πλατανιών σε όλο το μήκος της Παλαιολόγου και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων parking.

Τι και αν έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα, έχουσα ως κύριο επιχείρημα την αλλοίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, τι και αν έχουν γίνει καταγγελίες για έλλειψη νομιμότητας και παραλήψεις στην όλη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης της μελέτης. H Δημοτική αρχή θέλει να φέρει την πόλη προ τετελεσμένου γεγονότος και να την κηρύξει τελικά «ελεύθερη Φοινίκων».

Και η αντιπολίτευση σιωπά. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην παράταξη Βαλιώτη, της οποίας πάγιο αίτημα (σχεδόν όραμα) από το 2016 ήταν η καταστροφή των φοινίκων και η πλήρης πεζοδρόμηση της Παλαιολόγου. Εξ άλλου, από τις παρατάξεις Δούκα (πλην του κ. Μιχάλη Βακαλόπουλου που ψήφισε «ναι» στην ανάπλαση, «όχι» στους φοίνικες), Βαλιώτη και Βουνάση, εγκρίθηκε  αυτή η εκτρωματική μελέτη για την «ανάπλαση» της Παλαιολόγου. Η σιωπή της παράταξης Αργειτάκου επί του θέματος είναι εκκωφαντική. Αναμένουμε με αγωνία την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου 2022.

Φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί να φύγουν οι φοίνικες από το σκηνικό όπως και κάθε τι άλλο όμορφο σε αυτό το δρόμο ώστε να αξιολογηθεί ως «αναγκαία» η μετέπειτα υλοποίηση της όποιας παρέμβασης. Το δε επιχείρημα ότι οι φοίνικες υπέκυψαν στο περίφημο σκαθάρι και δεν έχουμε άλλη επιλογή είναι απολύτως αίολο. Αν ήθελαν, με τόσα λεφτά που σπαταλήθηκαν για την υποτιθέμενη θεραπεία από το σκαθάρι, θα είχαν εγκαταστήσει νέους, μη προσβαλλόμενους, με ικανό ύψος ώστε να μην ξενίσει η εικόνα της λεωφόρου.

Ένα είναι σίγουρο. Στο απώτερο μέλλον οι απόγονοί μας θα μας ψέγουν για αυτή μας την επιλογή και θα κουνάνε το κεφάλι τους ψελλίζοντας: «συμφέροντα».


Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων