Vekrakos
Spartorama | Νίκων Τζινιέρης: Ενενήντα τρεις Σπαρτιάτες και επτά Αρκάδες, εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι

Νίκων Τζινιέρης: Ενενήντα τρεις Σπαρτιάτες και επτά Αρκάδες, εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι - video

Ν.Μ. 24/12/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός
Νίκων Τζινιέρης: Ενενήντα τρεις Σπαρτιάτες και επτά Αρκάδες, εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι
Φαίνεται ότι μη έχοντες άλλους Λάκωνες κρατούμενους οι Γερμανοί, συμπλήρωσαν τον αριθμό των μελλοθανάτων με άλλους επτά κρατούμενους από τις φυλακές Τριπόλεως

Εδώ και πολλές δεκαετίες, προβληματιζόμουν με τον αριθμό των εκετελεσθέντων στον Μονοδεντρι, στις 26 Νοεμβρίου 1943. Επρόκειτο για αντίποινά και μάλιστα με μια, ευλαβικά εφαρμοζόμενη από τον κατακτητή, αιμοσταγή φόρμουλα: Δέκα Έλληνες νεκροί για κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη. Ο αριθμός θα έπρεπε να είναι στρογγυλός. Δέκα νεκροί Γερμανοί σε ενέδρα των ανταρτών αντιστοιχούν σε εκατό Έλληνες και όχι σε εκατόν δέκα οκτώ.

Εξάλλου η ανακοίνωση του στρατιωτικού Διοικητή Πελοποννήσου αναφέρεται ονομαστικά σε εκατό εκτελεσθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη Σπάρτη και λίγοι από τα γύρω χωριά.

Μέχρι που διάβασα την επιστολή του προσφιλούς συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Τζανετάκου την οποία έστειλε, προ πέντε ετών (15/12/2017), στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (επί δημαρχίας Βαλιώτη), ζητώντας την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.

Επί πέντε συναπτά έτη ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα.

Μέχρι που, επιτέλους, ακούστηκε πρόσφατα και από επίσημα χείλη ότι οι εκτελεσθέντες στο Μονοδέντρι, ήταν εκατό και όχι εκατόν δέκα οκτώ. Ενενήντα τρεις Σπαρτιάτες και επτά Αρκάδες. Φαίνεται ότι μη έχοντες άλλους Λάκωνες κρατούμενους οι Γερμανοί, πιστοί στις οδηγίες των ανωτέρων τους και με την «γερμανική» ακρίβεια που τους χαρακτήριζε, συμπλήρωσαν τον αριθμό των μελλοθανάτων με άλλους επτά κρατούμενους από τις φυλακές Τριπόλεως (όπου κρατούνταν και οι 93 Σπαρτιάτες).

Δεν υπάρχει καταλληλότερος τοπικός άρχων για να επαληθεύσει τα παραπάνω από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη του οποίου ο θείος ήταν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ενενήντα τρεις Σπαρτιάτες στο Μονοδέντρι.

Φυσικά, με την αδιαφορία που έχουν οι ντόπιοι για την διαστρέβλωση της ιστορίας των προγόνων τους, θα περάσει άλλη μια πενταετία προτού κάποιος άλλος εχέφρων τολμήσει να εκφράσει την απορία του για το θέμα.

Ακολουθεί βίντεο (BestNews Λακωνία) με τις δηλώσεις του κ. Τζινιέρη και η ανακοίνωση των τότε κατοχικών αρχών για την εκτέλεση των εκατό.


N. M.



  



Οδός Εμπόρων